Skocz do zawartości

System zbrojenia a odległość rzutów

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj wydłużyć stożek i zobacz jak bedzie. Jak masz stożek na 3 przelotkach - sprawdz jak będzie na 4. Jak masz na 4 - sprawdz jak będzie na 5. Czy widzisz różnicę i w którą stronę. Przyłoż się do dobrze do wyznaczenie kręgosłupa w części szczytowej blanku żeby szczytówka jak najszybciej "gasła" Ci po wyrzucie.

właśnie to chcę robić na początek:)

• 11 miesięcy temu...

właśnie to chcę robić na początek:)

Cześć!

Odkopię temat aby nie zakładać nowego - chciałem zapytać jaką szkołą poszedłeś w kwestii przyponu strzałowego? Surfcasting mówi o długim, cięższym od głównej żyłki przyponie z fluorocarbonu, przechodzącym przez wszystkie przelotki (tym samym negatywnie wpływając na odległość rzutu), a spinning o możliwie najkrótszym przyponie, lżejszym od głównej żyłki (tym samym nie wpływającym na odległość rzutu). Czytałem jeszcze o opcji zastosowania przyponu o mocy odpowiadającej głównej żyłce, czyli np. plecionka 30lbs + przypon 30lbs - pytanie tylko czy długi czy krótki.

Jadę wkrótce połowić dla zabawy w ciepłej części Pacyfiku z piaszczystej plaży i nie jestem pewien jak to ugryźć. Z jednej strony nie chciałbym stracić (zbyt wielu) przynęt przez zerwanie składu, z drugiej nie chciałbym drastycznie skrócić odległości rzutów. Wędka, którą wstępnie wybrałem, to Shimano STC Spin 300 cm, 20-60 g - przelotki Seaguide. Widzę, że w wątku polecane były SiCi jako super-śliskie, i mam też taką wędkę na oku jako alternatywę (Berkley Ripple Evx Spin, 270 cm, 19-49g, Fuji SiC, 36T) - więc może tutaj też by jakiejś zmiany w ostatniej chwili dokonać...

Będę wdzięczny za odpowiedź i podzielenie się doświadczeniami.

Dzięki!