Skocz do zawartości

Zakaz używania ołowiu

S. Cios

Rekomendowane odpowiedzi

Bez problemowo stal niskiego jakości (czyt. żelazo) może zastąpić ołów. Gęstość ołowiu to około 11,3 g/cm3 a zelaza 7.8g/cm3 nie ma takie wielkiej rozbieznosci w wadze. Miedz ma 8.9g/cm3, brąz/mosiądz to 8-4-8.8 g/cm3. Z kolei wolfram ma az zawrotne 19.1g/cm3 (nie uwazam, zeby musial on zastampiac ołów, uwazam ze do wiekszosci zastosowan nie jest potrzebny). Ja tu nie widze żadnego problemu z rezygnacji z ołowiu w wedkarstwie.

Edit: zamiast śrucin mozemy np. uzywac ciezarkow w formie sprzezynek do tego jakis stoper np gumowy i problem z glowy

Edytowane przez Maju91
  • Like 2

Tu chyba nie tylko chodzi o gęstość. Głównym problemem mi się wydaję obróbka. W życiu nie topilem ołowiu ale wydaje mi się latwy do zalewania główek jigowych czy czeburaszek. Są tu na forum majstry co w domowych warunkach wykonują właśnie czeburaszki czy główki a i formy przez giełdę się przewijają

• Like 1

Dostał i się cieszy. Gdyby nie dostał, nadal by latem podpalał w piecu. Chętnie przyjmę kasę od Ciebie - na fotoogniwa tym razem...

Wchodzisz w to?

W dzisiejszej rzeczywistości - zresztą nie tylko w dzisiejszej - tylko w miarę zbliżony rozwój daje szansę tym bogatym zarabiać na tych uboższych. Jakoś nie ma chętnych do przyłączenia Ukrainy do UE, bo trzeba tam by było wpompować gigantyczne pieniądze.

Ale spoko - Chińczycy nas pogodzą...

Echhhh. Socjaliści i inne tego typu zboczenia... Przyjmę kasę.Daj daj daj. Stara gwardia komuny.

Jesteś pełnosprytny to zarób czy dawne przekonania nie pozwalają? Ja nie wyciągam rączek po kasę . Potrafię pracować i zarobić  legalnie a nie liczę że mi skapnie panie Kiepski.

Po za tym tematem ue dawno wlazłoby na Ukrainę doić kolejne państwo z surowców ale Rosja nie daje.

A to że bogacze doją kasę to od zawsze tak było. Od tego czasu jak  człowiek ustanowił hierarchię społeczną. 

Co do ołowiu to niech się Czajką zajmą. Zaraz się i za nas wędkarzy wezmą. Echhhh

• Like 1

Na Ukrainę oczywiście byli chętni (m.in. na surowce z Morza Czarnego). Dlatego wybuchła tam wojna domowa.
Teraz po ptakach. Rosja zajęła strategiczne miejsca oraz wywiozła potrzebne instalacje. W razie czego przyłączy jeszcze zdestabilizowany fragment.

Żeby było śmieszniej, Janukowicz miał polskie pochodzenie ze strony ojca, babcia z Warszawy.
Odmawiał statusu kombatanta dla banderowców. Na Politechnice Donieckiej był Wydział Polski. Nawet przeprowadziłem tam jedną lekcję języka polskiego.

Dużo szybciej można było się z nim dogadać, niż z następcami. Ale nasi mistrzowie jak zwykle pierwsi do pilnowania interesów innych.. 

A co do ołowiu, może i lepiej. Jest szkodliwy, zalega tego w cholerę. Ale fakt, to pomijalne w stosunku do ścieków zrzucanych do rzeki.

Edytowane przez korol
  • Like 4

Bez problemowo stal niskiego jakości (czyt. żelazo) może zastąpić ołów. Gęstość ołowiu to około 11,3 g/cm3 a zelaza 7.8g/cm3 nie ma takie wielkiej rozbieznosci w wadze. Miedz ma 8.9g/cm3, brąz/mosiądz to 8-4-8.8 g/cm3. Z kolei wolfram ma az zawrotne 19.1g/cm3 (nie uwazam, zeby musial on zastampiac ołów, uwazam ze do wiekszosci zastosowan nie jest potrzebny). Ja tu nie widze żadnego problemu z rezygnacji z ołowiu w wedkarstwie.

Edit: zamiast śrucin mozemy np. uzywac ciezarkow w formie sprzezynek do tego jakis stoper np gumowy i problem z glowy

...no mosiężne główki to by ciekawe były... tylko że mosiądz topi sie chyba w temperaturze powyżej +900 stopni  a ołów +300-coś

może da się obejść ograniczenia stosując stop ołowiu i cyny - w końcu taki stop to nie ołów ;)

Miedź to też metal ciężki i jest toksyczna.

Echhhh. Socjaliści i inne tego typu zboczenia... Przyjmę kasę.Daj daj daj. Stara gwardia komuny.

Jesteś pełnosprytny to zarób czy dawne przekonania nie pozwalają? Ja nie wyciągam rączek po kasę . Potrafię pracować i zarobić  legalnie a nie liczę że mi skapnie panie Kiepski.

Po za tym tematem ue dawno wlazłoby na Ukrainę doić kolejne państwo z surowców ale Rosja nie daje.

A to że bogacze doją kasę to od zawsze tak było. Od tego czasu jak  człowiek ustanowił hierarchię społeczną. 

Co do ołowiu to niech się Czajką zajmą. Zaraz się i za nas wędkarzy wezmą. Echhhh

Każdy żyje jak umie, jak pozwalają czynniki zewnętrzne. A oburzony byłeś, że dałem niby Niemcowi zarobić. Nie tylko - część instalacji to polskie produkty, montowała polska firma, a monterzy - z Ukrainy. Więc proponowałem, abyś się okazał patriotą i wspomógł rodaka hahaha

Ale spoko - zgniłego jabłka od Ciebie bym nie przyjął.

Surowce - może Koledzy nie zauważyli, ale dziś surowce to margines w ekonomii? Jest ich generalnie nadprodukcja. Cena ropy, która to jest bez wątpienia surowcem strategicznym - całkiem niedawno była na poziomie cen z okresu po zakończeniu 2WŚ. A chyba nigdy nie przekroczyła 100$ za baryłkę. 

Elon Musk - jego imperium - ma kapitał 3,5x większy od PKB Polski. - To nadal uważacie, że zła unia chce ograbić Ukrainę z surowców? Chyba z czarnoziemu - ten to i owszem niemiaszki wywozili do rzeszy.

To pytanie - ile takich Tesli byłby w stanie sprzedać Musk na dzisiejszej Ukrainie?

Inne imperia informatyczne - to tutaj jest kasa, a nie w surowcach. Rosjanie część swojej ropy sprzedają poniżej kosztów wydobycia. Zajefajny byznes co nie?

Główki - można odlewać z cyny, będą nieznacznie droższe. Obciążenia w woblerach - kulki lub wałki stalowe. Jest tego dużo i tańsze od ołowiu. Karpiarze już dziś stosują kamienne ciężarki.

To takie czynniki zewnętrzne: Tutaj instalacje fotowoltaiczne fundowała ludziom gmina.

https://www.google.com/maps/place/Kleszczów/@51.2207763,19.3024166,284m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x471a05a0a1c10b35:0xcb822603894c454f!8m2!3d51.2228143!4d19.3045833

Edytowane przez eRKa

Tak dla wyjaśnienia. Bo ktoś może przeczytać i potem głupoty powtarzać. Kapitał firmy to nie to samo co jej wartość. A PKB to jeszcze coś innego. Tych danych się ze sobą nie zestawia :D

Tesla to ok 755mld, wzrost w 2020 ponad 740%. Pewnie grubo przewartościowana.

Najpotężniejsi są właściciele banków centralnych spod czerwonego szyldu.

• Like 1

Oczywiście masz rację, ale nie w szczegółach rzecz, lecz w istocie problemu.

https://forsal.pl/artykuly/1054301,najbardziej-wartosciowe-spolki-na-swiecie-apple-alphabet-microsoft-pwc.html

I w tym zestawieniu firmy z branży technologicznej są na trzech pierwszych miejscach, a wszystkich  jest 1/4 zestawienia. A surowcowa - zaledwie jedna.

I to są młode firmy - chyba żadna nie istnieje dłużej niż pół wieku na rynku.

A Musk jest jeszcze gdzieś dalej hahahaha

Romek przykro mi to pisać, ale kwestie zasobności w surowce naturalne i ewentualne "problemy" jakie się z tym wiążą są Ci obce. A papier w tempie ekspresowym przyjmie wszystko.

Edit: nie papier, a serwery, na których można wszystko zmieniać w trybie ekspresowym. Papier zanika co mnie smuci.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

Roman gospodarki nie czai. Nic nowego. Łatwo się rzuca w oczy. I to poważnie żaden przytyk. W samym wędkarstwie często się  z nim zgadzam i uważam, że ma podejście zdroworozsądkowe.

Surowce to jeszcze długo będzie podstawa. Bez nich nie będzie przemysłu i nowoczesnych technologii. Czarnoziemy, to też są surowce.

Oczywiście prawdą jest, że korporacje bywają potężniejsze od państw. Jeszcze lepiej to wygląda, jak się sprawdzi w jak niewielu rękach są skupione.

• Like 2

No dobra - nie czaję... Jak i akcjonariusze tych właśnie firm z sektora hi-tech. Oni też nie czają...

Z ciekawostek - maleńka Belgia ma większy PKB niż Rosja - państwo o największych zasobach chyba wszystkich surowców na świecie.

To tylko przemysł, a już firmy informatyczne to kolejny skok jakościowy. Program komputerowy to właściwie coś czego w łapę nie da się wziąć jak sztabkę złota. Ale jak się okazuje równie dużo warte co ta sztabka.

Uważam, że nastąpiło przesunięcie kapitałowe z tych podstaw - surowce w kierunku nowoczesnych technologii.

Ot - paliłem w piecu, a tu słońce wodę grzeje.

Tylko nie bierz tego do siebie.

Belgia ma mniejsze PKB niż Polska. Rosja ma trzy razy większe.
Miałeś na myśli pewnie PKB na mieszkańca.
Obie jednostki są kiepskie do oceny zamożności. Wykorzystywane na przykład do naszej propagandy sukcesu po przemianach ustrojowych.

Wspomniana Rosja jest dużo potężniejsza od Belgii.

EDIT:
Ciągnąc rozważania dalej. Większość pieniądza to pusty zapis elektroniczny. Na pstryknięcie może przestać istnieć.
Odpowiedni wybuch i elektronika siada. Nagle przydadzą się stare samochody na ropę, tesla nie ruszy.

Wspomniana Belgia (którą traktuję jako kolejny Land) bez zewnętrznej pomocy przegrywa wojnę z naszą biedną Polską (kolonia). Jak Belgii pomoże Holandia, najprawdopodobniej też wygramy. Rosja nas zajmuje w kilkanaście do kilkudziesięciu godzin używając jedynie broni konwencjonalnej. Dzielni politycy mogą nie zdążyć wyjechać.

I jeszcze raz powtarzam, bez surowców nie będzie nowoczesnych technologii, przydają się na przykład metale ziem rzadkich :)

Edytowane przez korol
  • Like 3

• 1 rok później...

Ciekaw z kąt ten ołów jest z kosmosu czy z ziemi wydobywany .

UE wszystko chce ograniczać z celebryci będą strzelać w Somali i Syberii z AK do chronionych gatunków ..

Wpieprzają się  w każdy zakątek życia .

Przecież to lipa chcą do końca ograniczyć broń wśród obywateli .

Obywatel uzbrojony jest niewygodny bo może w łepetyn polityka trafić .

Rok temu Niemcy chcieli zamknąć Bełchatów a teraz otwierają kopalnie węgla brunatnego .

Chyba po to żeby po niestrawności ten węgiel żreć . 

Do czego ta UE nas jeszcze zmusi .

Niech w USA taki przepis wprowadzą było by po UE i  kolorowej ekologii .

• Like 7

Dawno, dawno temu, rury wodociągowe były wykonywane również z ołowiu. Poszukajcie informacji o konsekwencjach

Wrocław ciągle takie posiada. I to czysty ołów a nie jak Pani od witraży stwierdziła taką mieszankę do wędkarstwa to nie bardzo ołowiem można nazwać

Tomek

Edytowane przez kostom63

Ciekaw z kąt ten ołów jest z kosmosu czy z ziemi wydobywany .

UE wszystko chce ograniczać z celebryci będą strzelać w Somali i Syberii z AK do chronionych gatunków ..

Wpieprzają się w każdy zakątek życia .

Przecież to lipa chcą do końca ograniczyć broń wśród obywateli .

Obywatel uzbrojony jest niewygodny bo może w łepetyn polityka trafić .

Rok temu Niemcy chcieli zamknąć Bełchatów a teraz otwierają kopalnie węgla brunatnego .

Chyba po to żeby po niestrawności ten węgiel żreć .

Do czego ta UE nas jeszcze zmusi .

Niech w USA taki przepis wprowadzą było by po UE i kolorowej ekologii .

Ołów jest szkodliwy i kropka. Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Mówi sie trudno i trzeba będzie kupować droższe zamienniki z wolframu. Parę złotych więcej nas nie rozłoży na łopatki. No chyba, że ktoś bezreflekcyjnie napier.. główkami po zaczepach...

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ciekawe co będzie oznaczać w praktyce wprowadzenie dyrektywy  - czy zakaz produkcji / sprzedaży / wprowadzania do obrotu czy zakaz również zakaz korzystania z produktów nabytych wcześniej. Biorąc pod uwagę zasoby / zapasy zgromadzone chciażby przez wędkarzy jest mało prawdopodobne żeby w ciagu 3 lat okresu przejściowego (dla cięzarków poniżej 50gr) "wyrwali się" z ołowianych głowek ;)  w przypadku zakazu korzystnia ciekawe jak będzie wyglądała w praktyce jego egzekucja, np. czy będzie można na prom wjechać z ołowianymi głowkami. A co z ołowiem w woblerach np . Propozycja dyrektywy posługuje się pojęciem "sale and use" może to więc oznaczać że po okresie przejściowym wynoszącym 3 lata większość posiadanych nas przynęt stanie się nielegalna a co za tym idzie bezwartościowa.

Perspektwa że za 3 lata swoje główki i woblery będę mógł wyrzucić do kosza wydaje mi się dosyć drakońska.

• Like 3

(...)

Perspektwa że za 3 lata swoje główki i woblery będę mógł wyrzucić do kosza wydaje mi się dosyć drakońska.

Ja przygotowuję się do tej bolesnej operacji już od roku i systematycznie "przechodzę" na wolfram, co niestety bardzo boleśnie odczuwa moja kieszeń.

Co do woblerów, to według mojej skromnej wiedzy, ołów jest stosowany jako ciężarki wewnętrzne, a otaczający je plastik jest niezniszczalny, więc ołów odizolowany od zewnętrznego środowiska chyba nie ma na nie wpływu, ale oczywiście mogę się mylić.

Wydaje mi się, że jeśli taki zakaz ujrzy światło dzienne, to producenci będą zmuszeni do zaniechania używania ołowiu, żeby nie pozostać z niechodliwymi zapasami, myślę że dość szybko wycofają ołów ze swoich produktów i to zaraz na początku vacatio legis.

Swoją drogą uważam, że UE w znacznym stopniu i w wielu sprawach przesadza. Byłoby lepiej gdyby zajmowali się poważniejszymi sprawami niż ołów stosowany w wędkarstwie.

• Like 3

Taka luźna myśl mnie naszła. Jak duże są zasoby wolframu i jak wygląda jego pozyskanie? I czy aby na pewno zastąpienie nim ołowiu będzie miało zbawienny wpływ na środowisko?

Czemu nie mogę oprzeć się wrażeniu, że wszystkie działania "proeko", przypominają sytuację, kiedy jest pęknięta rura wodociągowa, a ktoś uparcie zaleca wymianę uszczelek w kranach, żeby oszczędzać wodę? Działanie jak najbardziej słuszne, tylko w żaden sposób nie rozwiązujące problemu.

• Like 6

Tu nie chodzi o ekologie tylko o przymus i karę .

Trzeba trzymać wszystkich  za graty  w komunie UE .

Czy ktoś namawia ludzi aby używali do wody użytkowej filtrów z węglem aktywnym .

Dobry filtr załatwi sprawę i na dodatek poprawi smak wody i powinien być  obowiązkowy przy instalacjach  CWU . 

Nie będę wprowadzał wywodów co do zanieczyszczenia środowiska tylko dlaczego  

akurat my tz UE 1/10 populacji mamy dbać o środowisko .

Reszta tz 7 miliardów ludzi ma je niszczyć bezkarnie  .

Tak się nie da i tyle . 

Co z karami dla Warszawy za ścieki wypuszczane prosto do Wisły . :angry:

Co z karą  za zatrucie Odry . :angry:

Coraz trudniej jest utrzymać standard życia  poprzez kary i przymusy które kosztują nas obywateli .

Wszechobecna papierologia i miliony dyrektyw stwarzają niepotrzebny chaos i biurokracje na 

niewyobrażalnym poziomie .

Zgnębić jednostkę  ---obywatel UE ma mieć dostęp do pilota przez 6 dni w tygodniu i browara w niedzielę .

• Like 6