etherni Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 W domu mojego dzieciństwa w Krakowie były ołowiane kable. Tlenki ołowiu oczywiście są toksyczne ale nie rozpuszają się w wodzie. Naprawdę groźne są związki metaloorganiczne ołowiu, np. słynny czteroetylek ołowiu dodawany niegdyś do benzyny, a i tak jakoś nie zabijał masowo kierowców. Ołowicę dawniej wywoływały głównie farby z ołowiem i to tylko u ludzi pracujących przy nich. Już zaschnięte nie były reaktywne, a raczej nikt nie konsumował karoserii auta ani zadrukowanego na kolorowo papieru, czy obrazów. Minie nie bardzo mam jak zastosować do rewolweru... choć słyszałem o takich pomysłach, ale skutki były różne i nigdy dobre. Co do ciężarków wędkarskich - w dziedzinie gruntowej już dość często używane są np kamienne czy z cementu. Zastąpienie ołowiu w spinnningu będzie trudniejsze. Teoretycznie wolfram zrobi robotę ale cena lekko powala. Jeszcze raz powtórzę - kolejny zakaz mający się nijak do rzeczywistych problemow środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Niedawno usłyszałem w mediach (chyba radiowa 3-ka?), że 25% dzieci na świecie ma w swych organizmach takie ilości ołowiu, że powinny być natychmiast leczone. Bo ołów powoduje zmiany w mózgu, sercu itd. Podano, że głównym winowajcą są akumulatory ołowiowe. Dlaczego nie słychać, że z tego samego nie choruje jakiś znaczny odsetek dorosłych? Można mieć nadzieję, że lobby myśliwskie (na wędkarzy bym raczej nie liczył) skutecznie to zablokuje. Już na początku lat 90-tych kupowałem ciężarki gruntowe w osłonce z jakiegoś tworzywa, więc główki dżigowe z ołowiu itp., da się zabezpieczyć w prosty sposób. Natomiast nie wyobrażam sobie czym miano by zastąpić drobne śruciny ołowiane stosowane przez spławikowców? Zaciskać stalowe lub wolframowe na cienkiej żyłce? Bardzo wątpię, by już drogie wolframowe czeburaszki itp. staniały z powodu zwiększonego na nie popytu po wprowadzeniu zakazu stosowania ołowiu. Będzie raczej odwrotnie. Zanim wprowadzi się taki zakaz, najpierw powinno się zdiagnozować dokładnie problem. Nie bardzo wierzę, że dzieci chorują dlatego, że bawią się akumulatorami, główkami dżigowymi ojców-wędkarzy lub brenekami ojców-myśliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xnt@ Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PLnK Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Myślę, że największym problemem Naszych wód jest... ołów... i na tym problemie trzeba się skupić przez kolejne 20 lat działalności tzw PZW. WHO już od dawna przecież trąbi, że ryby powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu nie więcej, ze względu właśnie na zawartość ołowiu w mięsie ryb (głównie morskich) i myślę, że przytoczony pilker czy główka jigowa nie są tutaj winowajcą. Każdy z nas wdycha ołów z powietrzem i jakoś nikt nie wpada w paranoje, no chyba, że się o tym telewizjo powie... śnidaniowej. Edytowane 11 Września 2020 przez PLnK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 może już czas aby promować przynęty bardziej ekologiczne np. powrót do wahadłówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 11 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 może już czas aby promować przynęty bardziej ekologiczne np. dżdżownice i ciasto (ale bez zanęt, bo te są nieekologiczne)? Powrót do korzeni wędkarstwa. Ileż w tym było romantyzmu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PLnK Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 np. dżdżownice i ciasto (ale bez zanęt, bo te są nieekologiczne)? Powrót do korzeni wędkarstwa. Ileż w tym było romantyzmu! nie śmiej się wyprawy po robaki na gnojownik do PGRu było wyzwaniem niczym wyprawa po kryształową czaszkę Indiany Jonesa złapanie przez stróża śp. Pana Zdzicha kończyło się skopaniem tyłka gumofilcem ... do dziś to pamiętam, bardziej niż te złowione później ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 11 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Nie śmieję się. Pamiętam jak w latach 1965-1967 r., kiedy mieszkałem w Dublinie Upper Fitzwilliam Street 16, z ojcem chodziliśmy wieczorem do pobliskiego parku i z latarką łapaliśmy dżdżownice na ryby. Była to nie lada frajda i przeżycie dla małego chłopca. Nie wiem, czy współczesna młodzież miała możliwość przeżyć takie przygody - najpierw nocne łapanie przynęt (trzeba było się spieszyć), a potem łowienie dużych węgorzy i innych ryb na nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Panowie a co z CYNKIEM? Cena, przynajmniej skupu, podobna, właściwości zbliżone. Przy wyeażaniu kół samochodowych ciężarki cynkowe już są wykorzystywane by nie rzac wypierają ołowiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Gdzie jest te 25% dzieci ?Może te te z Skandynawi, którym „zabrano dzieciństwo” bo zobaczyły dym z komina? Te same którym od bogactwa i socjalu się popier.. w główkach?WHO jest dla mnie zupełnie niewiarygodną agendą do celów politycznych. Niestety ma spory wpływ na świat - a tezy jakie lansuje są przerażajace i absurdalne. Jak powrót do korzeni , to jadę pociągiem na gapę zbierać koniki polne, żeby przy pomocy muchówki łowić wielkie pstrągi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Caly watek jest rozwazaniem o przyszlosci, byc moze nie tak bardzo odleglej.Wiec pomijajac aspekty takie jak dzieci, okucia dachowe, amunicja i inne, pozwole sobie poprosic o pomoc.Wymyka sie to bowiem mojej wyobrazni.Wobler z olowiem w srodku, przyneta z pior i wlosia z olowiem w srodku, mucha z lameta w srodku - jak w przyszlosci bedzie wygladala kontrol nad woda ?Przenosny aparat rentgena ? chyba nie rozcinanie kazdej przynety celem sprawdzenia, co ma w srodku ?Krotka analiza kwestii praktycznych / zyciowych i jakiekolwiek proby ich wizualizacji sprawiaja, ze jedyne co mi pozostaje to spojrzec na prawy dol ekranu komputera i zobaczyc ze u mnie 12 wrzesnia, a nie 1 kwietnia Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Z tego co wiem, to na WPC, albo PredatorTour już w tym roku miał być zakaz używania ołowiu (klienci mnie pytali o ciężarki wolframowe). Co do egzekwowania - po prostu nie będzie tego w normalnej sprzedaży. Główki ołowiane się w końcu wędkarzom skończą i będą musieli kupić jakieś tam zamienniki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Co do egzekwowania - po prostu nie będzie tego w normalnej sprzedaży. Główki ołowiane się w końcu wędkarzom skończą i będą musieli kupić jakieś tam zamienniki.Czyli znając zapobiegliwość i zapasy to temat za pokolenie lub dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 W US też chcieli zakazać, ale ostatecznie w przypadku wędkarstwa nic z tego nie wyszło. https://keepamericafishing.org/efforts-to-ban-lead-in-fishing-tackle/ Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Hej, Kolega myśliwy podesłał mi taką informację, nas też to może dotyczyć https://www.pzlow.pl/szeroki-zakaz-dla-olowiu-w-amunicji-kolejny-wniosek-ke/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Hej, Kolega myśliwy podesłał mi taką informację, nas też to może dotyczyć https://www.pzlow.pl/szeroki-zakaz-dla-olowiu-w-amunicji-kolejny-wniosek-ke/ Dotyczyc moze tych, ktorzy wedkują. Gdyż bowiem jasno stoi w opisanym wniosku, iż : Sprzedaży i stosowania ołowiu w wędkarstwiezakaz sprzedaży i używania ołowianych ciężarków i przynęt (w zależności od wagi: z trzyletnim okresem przejściowym w przypadku ≤ 50g, a z pięcioletnim okresem przejściowym w przypadku elementów powyżej 50g). natychmiastowy zakaz używania ciężarków ołowianych, w przypadku kiedy jest on celowo opuszczany na dno zbiornika wodnego (stosowane w technice spinningowej). Ciekawe jaka droga od tego wniosku do wprowadzenia przepisow w krajach UE. Jaka droga w kwestii czasu / prodecur / decyzji itd... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 No właśnie, też mnie to zastanawia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Trzeba zakupić czeburaszki wolframowe bo ceny pójdą w górę. ;-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrobajt Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Zamieni się ołów na cyne . Troche lżejsze ale ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Zamieni się ołów na cyne . Troche lżejsze ale ujdzie.No i wędkarze rozwiązali problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Hej, Kolega myśliwy podesłał mi taką informację, nas też to może dotyczyć https://www.pzlow.pl/szeroki-zakaz-dla-olowiu-w-amunicji-kolejny-wniosek-ke/w kontekscie zakazów i nakazów UE Ot taki Eternit - w polsce juz naprawde rzadko widze gdzieś - a nawet dawno nie widziałem - w Szwecji jak lezał tak lezy nadal na dachach na wsiach i nikt z tym nic nie robi a miała byc taka powszechana deeternenitacja w UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 w kontekscie zakazów i nakazów UE Ot taki Eternit - w polsce juz naprawde rzadko widze gdzieś - a nawet dawno nie widziałem - w Szwecji jak lezał tak lezy nadal na dachach na wsiach i nikt z tym nic nie robi a miała byc taka powszechana deeternenitacja w UEIdiotycznych nakazów i zakazów jest dużo. Siedzi taki za biurkiem całe życie i że niby pracuje to wymyśla chore przepisy nawet nie wiedząc co w danej dziedzinie się dzieje. Polska i Litwa zakaz połowu dorsza. Z jakiej racji? Jak wszyscy to wszyscy a niemiec, duńczyk i ruski łowią jak chcą. Zakaz wycinki kornika i jest po starodrzewie przez głupotę. Po co się leśnikom ładują jak Ci wiedzą co robią.Bse u nas bo Bug dziki przepłyną ale Odra to już nie do pokonania. Wybić polskim rolnikom wszystko. U niemca zdrowe po szczepionkach.Wymieniać można długo. Większość nie widzi jaka ta ue szkodliwa dla nas i cieszy się jak małe dziecko jak dotacje na solary dostał jak w tym czasie niemiec przytula grubą kasę. Narodzie obudź się bo kamień na kamieniu nie zostanie dla naszych dzieci. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Dodałbym jeszcze kwestie spalania paliw kopalnych. W kraju nagonka na wszystko co z górnictwem związane. W niemcowni niedawno otwarto największe elektro na wungiel ... A tak amerykańsko miało być, elegancko i taki paradoksik solidarnie .... ???? Edytowane 4 Lutego 2021 przez Sławek Nikt 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 ...Wymieniać można długo. Większość nie widzi jaka ta ue szkodliwa dla nas i cieszy się jak małe dziecko jak dotacje na solary dostał jak w tym czasie niemiec przytula grubą kasę. ...Dostał i się cieszy. Gdyby nie dostał, nadal by latem podpalał w piecu. Chętnie przyjmę kasę od Ciebie - na fotoogniwa tym razem...Wchodzisz w to? W dzisiejszej rzeczywistości - zresztą nie tylko w dzisiejszej - tylko w miarę zbliżony rozwój daje szansę tym bogatym zarabiać na tych uboższych. Jakoś nie ma chętnych do przyłączenia Ukrainy do UE, bo trzeba tam by było wpompować gigantyczne pieniądze. Ale spoko - Chińczycy nas pogodzą... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Ale spoko - Chińczycy nas pogodzą..Tylko nie wiem, czy to nadzieja, czy groźba. Tak na chłopski rozum to ich rozwój, rosnący poziom życia oznacza zwiększenie kosztów produkcji, bo jako bogatsze społeczeństwo nie będą za miskę ryżu pracować. Co by oznaczało, że produkcja u nas znów zacznie być opłacalna, pytanie kto z tej produkcji będzie czerpał profity. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi