Skocz do zawartości

Nocne woblery na klenia oraz gumy kleniowe na dzień

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

W podobnym topic-u pojawiło się pytanie o nocne woblery na klenia. Trochę ostatnio ogarniałem ten temat i mam kilka wniosków, może się komuś przydadzą?, jeszcze lepiej jeśli poznamy więcej doświadczeń.

Może kilka uwag dotyczących woblerów a w zasadzie czym wg mnie powinny się charakteryzować:

1. Wabik musi być bezawaryjny, w nocy nie ma mowy o czepiających się kotwiczkach lub splątaniach z żyłką, więc lepszy jest wobler z jedną kotwiczką.

2. Wobek nie może być zbyt duży, większe modele muszą mieć dwie kotwiczki co powoduje czasem splątania, jeśli używałem modeli z dwoma kotwicami ryby w 90% siadały na kotwiczce brzusznej więc jeśli będzie tylko kowtica z tyłu i większy wobler to dużo brań nie da się wykorzystać.

3. Kolor nie ma najmniejszego znaczenia więc nie należy doszukiwać się konkrentnych barw.

4. Praca wobka powinna być wyczuwalna na wędce, im mocniej tym lepiej, ale wobler nie powinien przy tym szeroko zamiatać ogonem bo wiele brań będzie chybionych. Praca powinna przypominać to co robi cykada. Taka praca oprócz wabienia ryb daje wędkarzowi wiele informacji o tym gdzie w danej chwili znajduje się przynęta i jaka jest tam siła prądu lub/i jego kierunek, pozwala także uratować przelotkę szczytową przed częstym uderzeniem woblera w jej wkład gdyż wiadomo kiedy wobler skończył pracę i nie wkręcimy go w przelotki co przy wabikach o słabej pracy czesto się zdarza.

5. W zależności od pogody ryby biorą przy powierzchni lub głębiej. Jeśli mamy do czynienia z żerowaniem powierzchniowym to dobre są smużaki o takiej samej charakterystyce pracy jak woblery.

6. Wobler musi startować przy najmniejszej prędkości a także postawiony w nurcie. Nocą łowimy raczej bardzo wolno, szybsze ściaganie daje wiele pustych brań, czasem płoszy ryby.

Kiedy szukałem odpowiednich woblerów nikt nie chciał/potrafił mi pomóc więc zrobiłem je sobie sam. Zrobienie skutecznego, nocnego woblera jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi. Ważne żeby zachować podobne proporcje szerokości i długości steru a wobler na pewno będzie dobry. W moich woblerach obciążenie stanowi śrucina 1,6g co łącznie ze wszystkim w woblerze o długości 3cm daje całkiem niezłe właściwości rzutowe, kolor jak wspomniałem nie ma znaczenia więc można nie silić się z malowaniem. Na fotce widać model gdzie zrobiłęm dziurkę na świetlik chemiczny, jednak nie ma on zupełnie żadnego wpływu na skuteczność, sprawdziłem więc nie warto z tym kombinować.

http://img687.imageshack.us/img687/4305/dsc03938n.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/6097/dsc03940ej.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5959/dsc03871m.jpg

W ciepłą parną noc kiedy żerowanie jest przy powierzchni nie ma nic lepszego niż smużak od WOBI

http://img338.imageshack.us/img338/7145/dsc03873m.jpg

edit: Naturalnie miałem także przypadki połknięcia siedmocentymetrowego Widła na dwie kotwice ale taki wobler nie jest najlepszym pomysłem na nockę chociaż ktoś może napisać, że takimi łowi, mnie jednak chodzi o optymalizację.

http://img696.imageshack.us/img696/5523/dsc03792g.jpg

• Like 3

witam

jak mamy sie doswiadczeniami dzielic jesli chodzi o nocne klenie to tez wrzuce kilka moich spostrzezen....

1. najlepiej mi sprawdzily sie wobki pekate o mocnej wyraznej pracy nurkujace do max 50cm...

2. najwiecej bran mialem na rafach z dosc szybkiem nurtem glebokosci do 60cm i nierownym nurcie.

3. kolor tez moim zdaniem nie ma znaczenia (zlowilem kilka kleni na wobka ktorego koloru nie mialy prawa widziec w nocy)

4. prowdzenie... hmmm najwolniej jak sie da z wieloma przystankami oraz chwilami prowadzenie na wstecznym

5. ulubiony wobler dostepny w komercyjnej sprzedazy to firmy siek-m model bzyk

pozdrawiam

Cieszę się, że kolega podzielił się własnymi wnioskami bo tych najbardziej brakuje na forum. Można sobie pogadać o różnicach w sprzęcie ale niewiele ma to wspólnego ze skutecznością łowienia ryb.

Nocny kleń Radosława ale najlepszy jest ten jego błagalny wzrok jak u shrekowego kota hehehehe

http://img840.imageshack.us/img840/8941/dsc03962j.jpg

Hehehehe z power led-em, Wiesz wiązałem z nim wielkie nadzieje ale bez świetlika łowi tak samo jak z nim. Problem jest tylko jeden mao fiszów we wodzie :(. Przypomniałeś mi o projekcie nasadka muszę się udać do ...shop-u i zmontować wynalazek, będzie się z czego pośmiać przynajmniej.

Apropo'po widziałem ostatnio ciekawą akcję, ogromna ważka po spotkaniu z konarem wpadła do wody, rozbiła się o niego niczym bombowiec ale jeszcze widać było BzzzZzzzz..., spływa lekko z nurtem.. spod traw z prędkością światła podpływają do niej małe rybki ok 5-7cm i zatrzymują się tuż przed nią, patrzą, patrzą i płyną razem z nią w dół..nagle nie wiadomo skąd pojawił się spory kleń, byłem niemal pewien, że za chwile ważka zniknie w jego paszczy ale ku mojemu zdziwieniu zaatakował te maluchy które razem z nią płynęły a ważka nietknięta popłynęła dalej. Tutaj zrodziło się pytanie, dlaczego bardzo łatwo dostępny tłuściutki i wysokoenergetyczny posiłek został porzucony na poczet uganiania się za szybkimi i zwinnymi maluchami? Później pomyślałem, że zbyt wiele rzeczy mi się wydaje a rzeczywistość znów zaskakuje.

S.

Lipcówka (narybek tegoroczny o tej porze roku) jest teraz pokarmem dostępnym więc i preferowanym :( do tego być może kleń chciał działać na drodze konkurencji z rybkami, ryby lubią walczyć o pokarm co wyzwala w nich wielkie żarcie, efekt wykorzystujemy na potrzeby akwakultury szczególnie u ryb wybrednych np. dyskowców.

Kapelusz dostał deszczu a świetliki stosują w polsce tysiące wędkarzy więc chyba są legalne?, tak czy inaczej ich użycie nie wniosło nic do woblera i więcej brób nie będę robił.

i tu się mylisz Kubusiu... :D nie wolno łowić ryb przy użyciu przynęty emitującej światło, co innego świetlik na spławiku... no ale to na innym forum :D

Witam Panowie, mam pytanie w którą porę nocy wybrać się na nocne klenie, lepiej jechać tuż przed zachodem słońca i pomachać do np. północy czy jechać od północy do rana ?.

Pozdrawiam :D

Jeśli masz możliwość, żona nie krzyczy itd., to najlepiej łowić całą noc.

http://img442.imageshack.us/img442/7438/dsc03973x.jpg

moja sugestia jest taka ze klenie w nocy walą w duże przynety 4,5-7cm a nawet 9 cm uklejkopodobne woblery są najlepiej u mnie atakowane .

prowadzenie wachlarzem staje 20-30 metrów przed rafą lub przelewem i sprowadzam wachlarzem na napływ wolne prowadzenie z licznymi przystankami ale często też przyspieszenie daje mocny atak

a co do godzin to u mnie najlepsze są 23-1:30 a poźniej już w zasadzie o świcie od 3 do 4:30

A to dwa przykłady mojego nocnego łowienia

Hehe widzę ze faktycznie łowisz w siurku :)u mnie w okolicy nawet najmniejsza ślęza nie jest tak malutka :unsure: ale mysle ze z wielkością woblerow mogł bys pokombinować myślę też ze z racji tego ze jest to plytka rzeka to woblery powinny być bardziej spłaszczone niż szerokie (cos na wzór mojej glapki bądz twojego brązowego kiełża)z dość mocną pracą oraz powinny być neutralne zeby wobler podczas długiego trzymania w miejscu nie wchodził w kamienie(tonący) i nie wychodził do powieszchni(pływający)

• Like 1

Dobry nocny jaz Oleix!

Krotkie pytanie :

powinny być neutralne zeby wobler podczas długiego trzymania w miejscu nie wchodził w kamienie(tonący) i nie wychodził do powieszchni(pływający)

Nie do konca to rozumiem, bo gdy lowie plywajacym woblerem to w nurcie na napietej lince on nie wyplywa. Nawet gdy nie zwijam...

Mozesz wyjasnic co miales na mysli ?