Skocz do zawartości

Skrzypiący uchwyt fuji

hozel79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy da się coś z tym zrobić aby nie skrzypiał. Przy każdym podbiciu przynęty są takie trzaski, jest to trochę denerwujące i dlatego mam pytanie. Czy można jakoś temu zaradzić. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

załączam link do filmu jak to wygląda

Czy ten uchwyt jest zamontowany już na blanku , czy sam uchwyt testujesz ???? bo na tym filmie nie widać nic poza uchwytem ...

Jeżeli zamontowany , to tylko pozdrowić "budowniczego" , jeżeli przed montażem , to raczej normalne do chwili sklejenia ...

Jeżeli zamontowany , aby to zrobić poprawnie trzeba by było rozwalać wszystko i składać na nowo ...

Jeżeli na nowo , to połowa materiałów do wyrzucenia ... i koszty rosną ...  ;)  :(

... a jeżeli to sam uchwyt , to śpij spokojnie ...  :D  ;)

Edytowane przez miramar69

Zdaję sobie sprawę, że dla osób które robią sobie sami wędki to pewnie żaden problem i chwila roboty. Jak zobaczyłem jakie koszty są nowego uchwytu, korka, lakieru itp. to trochę zaczyna to być mało opłacalne dla jednorazowej przygody. Kij nie należy do super drogich a nie chcę wydawać jeszcze raz tyle aby wymienić uchwyt. Szkoda bo wędka całkiem sympatyczna.

Przez moje ręce przeszły 3 sztuki Kamisori i wszystkie tak trzeszczą na uchwycie.Pisałem o tym w wątku Mikado. Mimo, że podstawowe moje kije to customy i takich cudów tam nie ma to jakoś szczególmie mi to nie przeszkadza bo to w końcu tanie seryjne wędki, które i tak są super.

Niestety nie ma tam rurki, uchwyt jest klejony bezpośrednio do blanku. Z każdej stronu jest szczelnie przyklejony do blanku a środek pusty dlatego przy pracy wędziska skrzypi. Pozostaje albo rozbiórka wędki albo sprobować nawiercić jakieś dziury i spróbować wcisnąć kleju. Moze na jakiś czas pomoże.

Widać że uchwyt mocno pracuje. Wydaje się, że podważenie go wąskim niezbyt ostrym nożykiem lub stępioną żyletką pozwoli wprowadzić między ścianki rzadką żywicę epoksydową.Jeśli nie, pozostaje (poza oddaniem w ramach rękojmi) zapodać po kropli oleju silkonowego, co powinno wyeliminować skrzypienie. Jednak porządne wklejenie wydaje się lepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez RBTS