Skocz do zawartości

Zaciszne jeziorko na Warmii?

Włóczykij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam jakiegoś fajnego czystego leśnego jeziorka na Warmii nad którym można by było rozbić namiot na dziko na 2 dni bez stresu że się ktoś zaraz przypałęta.

Wędek nie planuje brać więc rybostan mnie nie interesuje.

Po prostu relaks z dziewczyną nad wodą :D

Rada: gdziekolwiek pojedziesz celuj w dni poza weekendem, w weekendy jest nad zacisznymi jeziorkami dużo młodych autochtonów - bardzo często parkujących swoje tuningowane auta jednym kołem na Twoim kocyku, pijących skrzynkę piwa na godzinę, słuchających bardzo głośno własnej klasyki z radia samochodowego itd.

Oszaaaleję!!!

Kobiety są bardziej zmienne niż mogłem przypuszczać :lol:

Jednak jedziemy jutro zahaczając o warmię.

Oczywiście celem jest morze, nie Sopot co prawda, tylko Chałupy, ale tam mamy być dopiero we wtorek.

Od jutrzejszego wieczora do wtorku rano trzeba coś znaleźć. Najlepiej w miarę blisko Olsztyna

Oszaaaleję!!!

Kobiety są bardziej zmienne niż mogłem przypuszczać :lol:

Jednak jedziemy jutro zahaczając o warmię.

Oczywiście celem jest morze, nie Sopot co prawda, tylko Chałupy, ale tam mamy być dopiero we wtorek.

Od jutrzejszego wieczora do wtorku rano trzeba coś znaleźć. Najlepiej w miarę blisko Olsztyna

A w środę Sopot :lol: :lol: :lol:

O Chałupach już się tyle od znajomych nasłuchałem że i Sopot mnie nie przestraszy.

Ja mam cichą nadzieję że albo w Chałupach aż tak źle nie będzie albo szybko zmienimy lokalizację na Stilo, bo tam ponoć spokój i sielanka.

A co do Warmii, macie jakieś informacje na temat J. Kośno

Charakterystyka i leśne położenie wróżą czystą wodę i spore prawdopodobieństwo znalezienia spokojnego miejsca, ale może ktoś ma dokładniejsze informacje?

Kośno jest rezerwatem z tego co kojarzę, więc... a po drugie przygotujcie się na kleszcze i to porządnie bo sporo tego w tamtych lasach jeszcze do zeszłego roku było. Samego jeziora nie widziałem ale chyba jest otoczone lasami.

więc co ? :D są rezerwaty i rezerwaty... akurat na Kośno sprzedają pozwolenia i łowić można ale z biwakiem nad brzegiem może być problem bo na to pozwoleń już nie dają :D

jak chcesz spokoju udaj się nad jez. Maróz ale nie w okolice Swaderek tylko dokładnie na drugą stronę, kieruj się na m. Lipowo Kurkowskie i tam zapytaj o starego mazura nazwiskiem Falk, jego las dochodzi do przedmiotowego jeziorka i jak z dziadkiem pogadasz (jakaś flaszeczka czy coś w tym stylu :mellow:) to pozwoli rozbić namiot nad brzegiem. można się wykompać i połowić pasiaków a ludzi w tamtym rejonie za wielu nie bywa.

pozdr

• 2 tygodnie później...

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

W końcu zatrzymaliśmy się w nad Plusznym Wielkim bo patrzyło na nas jak jechaliśmy na Maróz :mellow:

Znaleźliśmy bardzo fajne miejsce z dala od ośrodków z wychodzącą w jezioro kamienisto piaszczystą płycizną.

A przy okazji może ktoś po opisie powie mi co za rybę miałem okazję zaobserwować, niestety zdjęcia nie zrobiłem.

Rybka 7-12cmdługości wężowatego kształtu, Płetwy piersiowe odstawały płasko zaraz za głową tak samo jak mocno cofnięte do tyłu płetwy brzuszne. Od góry jasno szara z delikatnie ciemniejszymi plamkami, dość dobrze maskowała się na jasnym piasku przy brzegu, stała nieruchomo, spłoszona albo odskakiwała na max 0,5m podobnie jak to robią małe szczupaki, albo zagrzebywała się w piasku.

Te same rybki widziałem będąc nad Wkrą w Pomiechówku ok 20 lat temu.

Te rybki były dużo mniejsze i największa jaką widziałem była trochę cieńsza od ołówka. Dość charakterystyczne były te odstające płetwy piersiowe i brzuszne które dziewczynie w pierwszej chwili wydawały się łapkami jak u jaszczórki.

Na pewno nie był to minóg ani mały węgorz.