Skocz do zawartości

Odeszli [*]

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Nie. Popkultura śmiercią stoi, śmierć to jej krew. Wyobraź sobie, oldziu, kino bez gór trupów. A po zgonie jej herosi momentalnie szlachetnieją i jako chluba ludzkości, natychmiast przechodzą do kanonu świętych. Co w tym słabego, że pytam?

"Ciemność pochłania jednako plebs i cezarów... "

Kino opowiada o różnych kwestiach akurat, więc nie jest to trudne do wyobrażenia. Dlatego nie wiem po co to przytoczyłeś.

Ten wątek ktoś założył, parę osób wpisało tu o kimś - również Ty. Czy forum wędkarskie to miejsce na taki wątek? Ja nie wiem i nie moja brocha. Ale Twój wpis o wywoływaniu kogoś czy czasem nie "koitnął" to dla mnie słabe i tyle. Co do tego ma popkultura właściwie?

• Like 2

Z tego co widać, to jednak najchętniej szlochamy nad losem "working class hero". Bo ich śmierć jest wielkim medialnym wydarzeniem. Świat potrzebuje doniosłych wydarzeń, a nie jakichś mało znaczących, systemowo niemedialnych, banalnych śmierci. Stąd pytanie..  

• Like 1

Tak, po prawdzie, Sławek ma rację. Stworzyliśmy sobie "tablicę nekrologów".

Potrzebną, bo? (...)

Czy potrzebna ? Tak. Raz ze względów praktycznych. Przed powstaniem "tablicy"  Co rusz powstawał nowy watek po odejściu jakieś ważnej dla kogoś osoby.  Dwa jeśli ktoś ma taką wrażliwość i jest  odchodząca osoba  dla kogoś jest ważna to niech da temu wyraz choćby symboliczną świeczką. Sam nie stawiam świeczek, jeśli już napiszę parę słów.

Sławku !

Myślę że mimo wszystko i pewnych racji z którymi się częściowo się zgadzam to uważam  za niestosowne co napisałeś w poprzednich postach. Nie krytykuję Twoich poglądów ale to miejsce, mimo że tylko na forum wędkarskim, poświęcone jest pamięci. Każde odejście jest smutne, każdy dla kogoś był bliskim, czyjeś poglądy nawet jak tak różne od naszych stanowiły bądź jeszcze stanowią istotną część życia. Pozwólmy w spokoju wspomnieć tym dla których to ważne tych którzy odeszli 

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3

Zaś tam, jak niektórzy mawiają????.

Tablica, która w intencji, być może miała przyświecać celom, o których wspomniałeś, stała się kalką (głównie), dla informacji, powszechnie dostępnych, nie tylko w necie.

Edytowane przez popper
  • Like 1

Śmierć jest ciężkim tematem do rozmowy, ale póki co nie jest tabu. I nie chodziło mi - co chyba łatwo zauważyć - o sposób jej uhonorowania, ile o wybór tych lepszych, bardziej wartościowych, zdecydowanie nośniejszych medialnie. Z żalem okazanym, czysto formalnie, ale jakże mocno integrującym, utwierdzających  społeczność w dokonanych wcześnie wyborach. Według opinii publicznej; straszliwie tożsamościowych i kulturotwórczych oraz niesłychanie wartościowych. Nawet jeśli to ostentacyjny erzatz. Za życia i po śmierci są cisi i bezpodstawnie głośni, czyli lepsi i gorsi..

• Like 1

Gość Umbra The Sidewinder

Stawianie zmarłemu świeczek ma na celu rozjaśnić drogę do zbawienia.

Czy uważacie, że stawianie wirtualnych świeczek rozświetla tę drogę? Czy zbawienie znajduje się na końcu światłowodu?

A czy jak wyjmę światłowód z routera i zaświecę latarką to się zaliczy?

Gość Umbra The Sidewinder

Jak wyjmiesz światłowód z routera, jest szansa że twoja absencja rozświetli to forum pięknym blaskiem. Czego sobie i innym forumowiczom serdecznie życzę.

Możesz zrobić to samo spoglądając w lufę nabitego pistoletu i pociągając za spust ;)

A tak swoją drogą... to na tym forum nie jestem do końca dobrowolnie. 

Bo pewien osobnik nie chce mi usunąć konta ;)

Ale jak już jestem to zragebaituje chętnie kilku głupiomądrych tu i tam...

Nie powiem, bo czytanie tych farmazonów które piszecie codziennie w wątkach jest momentami lepsze niż najlepsza komedia :D

Wiedza zdobyta chyba zza komputera a nie znad wody.

Rozsiewana z jednego na drugiego jak zaraza :P

Mam tylko nadzieję, że sami tego nie wymyślacie :D

Bo to już bym podciągnął pod bardzo podejrzane choroby psychiczne czy przewlekłe zapalenie mózgu

Tak zwany, nieskończony kontent

Edytowane przez Umbra The Sidewinder