Skocz do zawartości

Penn slamer 360 vs ryobi arctica 5000-6000

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

Znów chciałbym poprosić kolegów z forum o opinie. Tym razem w temacie kolowrotka do cięzkiego spina. Kij 3.0 20-60gram wiec waga ryobi arctica (400 gram) nie bedzie przeszkadzać.

Który z kołowrotków będzie lepszy? Czy będą mocniejsze od pena sargusa 4000? (którego posiadam i od biedy mogę użyć do tego kija)

Za arctica przemawia lepsza praca, lepszy nawój plecionki i mniejsza tendencja do plątania oraz hamulec do 20 lbs.

Slammer chyba wytrzymalszy, pracę bym przełknął, boje się plątania..

Może jest jeszcze jakas alternatywa w podobnej cenie?

pozdrawiam

matpgt

Mi slammer też plecionki też nie plątał, ale skręcał ją nie miłosiernie i z odległością rzutową też było słabo na plecionce powyżej 30lb. Teraz mam Ryobi Apllausa 5000 i rzuty ładne dalekie, zero problemów, pytanie tylko ile popracuje przy ciężkiej orce :D

Slammera nie mam. Rok temu wróciłem na poważnie do wędkarstwa i kompletuje sprzęt. Naczytałem się sporo o slamerze, pokręciłem na sucho a potem przestraszyłem się po opiniach dotyczących nawijania w stożek, plątania, i bród. Ostatnie co chciałbym robić w nocy nad wisła to rozplątywanie plecionki..

Mam dwa zaubery i zero problemów z plecionką. Sargzusy też dwa kupiłem w dobrej cenie ale z nawojem jest już gorzej. Teraz myślę o kołowrotku do cięzkiego spina, jest slammer w dobrej cenie ale mam dylemat. Poza tym kołowrotek w okolicach 400 gram lepiej wyważyłby mi kij (ale to nie jest problem)

Myślałem ryobi applause 5000 do kija do 40 gram bo napewno będzie lepiej układał plecionke niż sargus. Tylko pytanie ile wytrzyma i co zrobić ze składaną korbką.

Pozdrawiam

matpgt

http://www.okuma.com.tw/en/products-view-1-1-3.html

Czy ktoś może potwierdzić te dane dotyczace rotoru(aluminium czy grafit) i wagi model 45 i 55?

Czy okuma salina na polski rynek jest inna? Czy był lifting tych kołowrotków? Podobno ze srebrną rączką są lepsze?

Czy wyciera się rolka? Jak wygląda w praktyce 5 letnia gwarancja?

Pozdrawiam

matpgt

• 1 rok później...

Sargus 3000-4000 to świetny kołowrotek  na szczupaka, może trocie ..., swojego zajeździłem po 4 latach { no może nie do końca, kuleje łożysko oporowe, do spławika-gruntówki się nada ale nie do spinningu}. Slamera 360 posiadam to typowa betoniarka, zgrzyta, działa i działać będzie jak koledzy prawią ... jeśli chcesz lepszej kultury weź Arctice...

ps dzisiaj sam bym ją wziął ...

Jeśli nie boisz się chodzić w gumofilcach weź Slamera { nie żebym się nabijał, sam posiadam } a 260 dalej używają na pstrąga ...

Edytowane przez Mirek*

• 5 miesięcy temu...