Skocz do zawartości

Neopreny czy oddychacze na otwarcie sezonu?/ Jak się ubrać o tej porze roku?

Xiaou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje wyjazd ze streamerem jak tylko pogoda pozwoli. Nigdy dotąd nie jeździłem o tej porze roku. Czy wchodząc do wody można łowić w oddychaczach mając pod spodem ocieplacze, bieliznę termiczną i dobre polarowe spodnie? Czy lepszą opcją jest poprostu zakup neoprenów. Jak wy przygotowujecie się do łowienia w tak niskiej temperaturze? Z góry dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Xiaou

U mnie od jakiegoś czasu wygląda to, mnij więcej tak:

Pierwsze pod śpiochy idzie bielizna termoaktywna, najlepiej jakieś Merino, następnie spodnie z wypełnieniem Primaloft (jeżeli chodzi o miesiące zimowe, najlepiej minimum 130 gram wypełnienia, późna wiosna wystarczy w granicach 60 gram) Na stopy skarpeta Merino 80%. Może być jedna z grubego zaplotu lub 2 szt, jedne cieńsze i kolejna warstwa grubej. Odkąd pojawiły się Primalofty zrezygnowałem z neoprenów, polarów itp. są po prosu mniej skuteczne i komfortowe, jak dla mnie oczywiście. Jak pisali koledzy w innych wątkach, Primaloft jest lżejszy, bardziej elastyczny. Nawet przy namoknięciu, czy zapoceniu nie traci właściwości termicznych. Stosowany, jako docieplacze, ocieplacze w ciuchach od armii amerykańskiej po dobre firmy trekingowe. Ma oczywiście wady, np. cena  

• Like 3

No rozumiem, że oddychacze są zgodne  z duchem czasu.. oraz modowym tyranem , ale neopreny są zimą niezastąpione. Raz z powodu najlepszej izolacji termicznej, a dwa - pływalności. Neopreny od Błauciaka są lepsze od Cabelasów, a te od wszystkich 5mm no name - a wszystkie od oddychaczy na wszystkie sposoby oswajanych z zimą..  :)

• Like 4

No rozumiem, że oddychacze są zgodne z duchem czasu.. oraz modowym tyranem , ale neopreny są zimą niezastąpione. Raz z powodu najlepszej izolacji termicznej, a dwa - pływalności. Neopreny od Błauciaka są lepsze od Cabelasów, a te od wszystkich 5mm no name - a wszystkie od oddychaczy na wszystkie sposoby oswajanych z zimą.. :)

Z tego co wiem to P. Błauciak już brodzi na innym świecie. Kolega neopreny 7mm od p. Błauciaka używał latami, żadne inne śpiochy nie miały takiej wytrzymałości...

Do łowienia stacjonarnego neopreny, natomiast do przemieszczania się zdecydowanie primaloft + goretex lub inna membrana.

• Like 4

Kupić materiał neoprenowy (7mm) w balach, samemu skroić, pokleic i zszyć wzmacniając łączenia. ;)

Jerzy Kowalski opisał (niżej) ciekawy sposób na zime z oddychaczami, ja nie sprawdzałem. Nie mam powodu ani butów 4 rozmairy większe. Może ktoś się skusi.

http://flyfishing.pl/flyforum/msg.php?id=62356&offset=0

Witam.

Jeżeli ktoś szuka trwałych, 5 mm neoprenów, to polecam Scierra Tundra. Wg mnie to njlepsze gacie neoprenowe na rynku w tej chwili.

Użytkuję poprzednią wersję - różni się chyba tylko kolorem od obecnie oferowanej (brązowa, obecnie szara).

Oprócz podklejenia taśmą od wewnątrz, mają także wszystkie szwy zalane gumą od zewnętrznej strony i świetnie zorganizowane kieszenie z przodu.

Kupiłem je właściwie z myślą o pływadle, ale też w nich brodzę jak jest zimno.

Przy wyborze gaci nie poruszono tutaj do tej pory chyba najważniejszej rzeczy - przy minusowej teperaturze, neopreny sztywnieją, chyba że stoi się cały czas po pas w wodzie. A wiadomo że tak nie jest. Po oddychaczach woda praktycznie spływa od razu albo momentalnie wysycha, porowatość powierzchni neoprenu powoduje że woda potrafi zamarznąć na ich powierzchni.

Tak najlepiej to mieć i jedne i drugie ... oczywiście nie na raz na sobie  :D

Pozdrawiam.

Ale dlaczego nie na raz?

A powiem Ci że myślałem i o tym, bo mam jakieś stare i cieknące neopreny - ubranie ich pod oddychacze też roważałem , tylko okazało sie że ... trochę ciasne są już na mnie ... nie wiem, może się skurczyły  :D

Skończyło sie więc myślenie na kupnie nowych, takich nie cieknących  ;)

Pozdrawiam.

• 11 miesięcy temu...

Witajcie!

W tym roku zamierzam pochodzić za trocią , prawdopodobnie jutro pierwszy wyjazd ( kolega ma wieczorem potwierdzić).

W tym celu zakupiłem spodniobuty Scierra Kenai oczywiście neopren 4mm.

Niestety,  zrobiłem to na szybko,  nie czytając opinii i nie przeglądając  forum  mój błąd... jest tu wasza wiedza i opinie a w zasadzie cały zbiór porad użytkowników którzy mają wieloletnie doświadczenie. W sklepie pytałem o model droższe Scierra Tundra- Sprzedawca twierdził, że nie warto przepłacać 200zł za 0,5mm grubszy neopren. Niestety teraz czytam , że polecacie te spodniobuty, i piszecie, że są chyba najlepsze na rynku w tym przedziale....

Znalazłem 150zł tańszą wersję moich neoprenów jednak model ze skarpetą ( pod buty do brodzenia), który model polecacie jako bardziej doświadczeni? Prosił bym o opinie...

Pierwszy raz będę brodził w bałtyku, posiadam bieliznę termo, ciepłe wełniane skarpety, na to dresy polarowe i polar z kurtki jack wolfskin.Czy będzie to odpowiedni zestaw? Czy warto coś jeszcze dołożyć? W sklepie mnie przekonywali, że zagotuję się jak jeszcze cieplej się ubiorę ;).

Zamówiłem ocieplacz Scierra Thermosuit aby mieć komplet gotowy pod neopreny, czy to wystarczy na przyszłość?

Nie ma jednej dobrej recepty. Każde rozwiązanie ma być wady. Dla mnie zakładając długotrwałe stanie/brodzenie w wodzie w jednym miejscu to gruby neopren i kilka warstw pod spodem. Ale to nie nadaje się do przemarszów po plaży. Ja w takich przypadkach pakowałem neopreny do plecaka i w crocsach szedłem od samochodu na łowisko i ubierałem się na miejscu. Cieńszy neopren też jest ok. ale trzeba częściej robić przerwę i krótki spacer po brzegu. Żeby wróciło krążenie. Niektórzy chwalą sobie oddychacze i promaloft pod spodem...

• Like 1

Primaloft robi robotę, odkąd kupiłem spodnie z primaloftem polar odstawiłem tylko na ciepłe miesiące.

Nie kompresuje się nadmiernie od ciśnienia przy głębokim brodzeniu? W śpiworach, taka zgnieciona pod plecami warstwa, jest gorsza od sukna wojskowego płaszcza.

Nie polecam przejścia w neoprenach odcinka w Międzyzdrojach do tzw. Bunkra, to dobre 2km... Zagotujesz się, lepiej faktycznie wsadzić neopreny w plecak i przed wejściem ubrać.

Oddychacze nie dadzą Ci takiego komfortu stojąc w wodzie jak neopren, ale tez da się wytrzymać.

Primaloft daje radę pod śpiochami, utrzymuje ciepło znacznie lepiej niż polar.

Nie polecam przejścia w neoprenach odcinka w Międzyzdrojach do tzw. Bunkra, to dobre 2km... Zagotujesz się, lepiej faktycznie wsadzić neopreny w plecak i przed wejściem ubrać.

Oddychacze nie dadzą Ci takiego komfortu stojąc w wodzie jak neopren, ale tez da się wytrzymać.

Primaloft daje radę pod śpiochami, utrzymuje ciepło znacznie lepiej niż polar.

Dziękuje za odpowiedź, znalazłem spodniobuty neoprenowe ze skarpeta a nie butem przyklejonym i stąd moje pytanie co wesług was lepsze? Czy skarpeta ma swoje wady? Np szybci3j na szwie pęka? Są to śpiochy ale neoprenowe nie oddychające . Pianka 4mm będzie ok na styczeń?

Śpiochy ze skarpetą będą wygodniejsze, buty lepiej kostkę usztywniają niż kalosze. Kalosze za to łatwiej się wkłada.

Co do samej trwałości to szczególnie newralgiczne są okolice kroku oraz połączenie kalosza lub skarpety z nogawką. Tam najbardziej materiał pracuje. Im więcej chodzisz, siadasz, kucasz tym bardziej śpiochy dostają. Samo stanie w wodzie nie będzie ich uszkadzać.

4mm to minimum, choć na zimowe łowienie to poszedłbym w 5mm lub nawet 7mm. Do łowienia stacjonarnego im grubsza izolacja tym lepsza.

• Like 5