Skocz do zawartości

Neopreny czy oddychacze na otwarcie sezonu?/ Jak się ubrać o tej porze roku?

Xiaou

Rekomendowane odpowiedzi

Kenai wytrzymały 2,5h brodzenia w bałtyku. 

Aktualnie noszę się z zamiarem kupienia nowych spodniobutów. Co polecacie?

Scierra Helmsdale Neo wydaje się ciekawą opcją. Posiadają neopren SCR, to jakaś lepsza odmiana?

Moje poprzednie KENAI nie miały w opisie, jedynie że są z neoprenu.

Jakie są wasze opinie . Lepsze spodniobuty ze skarpetą i na to buty do brodzenia?

Czy raczej gotowe z kaloszami gumowym?

Jestem ciekaw , i dziękuję z góry za każdą radę.

Odnoszac sie do glownego pytania.

Zawsze staralem sie posiadac 3 pary spodniobutow. Na szybkie wypady (czasmi 15-20 min samego lowienia, bo tak zerowaly ryby) latem mam zwykle gumiaki. Nie zal mi ich wcale, nie susze, leza zwiniete gdzie w kacie. Ale na wyjazd gdzie lowie 30 min, i nie mam wiele czasu lepszych nie ma. Nie wyobrazam sobie teraz jechac nad wode, 10 min pakowac sie w oddychacze, lowic 20-30 min i pozniej nastepne 10 min sie rozbierac, suszyc itp. Zwlaszcza jak mam wolna godzinke na wszystko. Od pazdziernika do maja, jesli jezdze u siebie, tylko neopreny. Nie chodze duzo, czasami godzinke stoi sie w miejscu. Jaki sens maja wowczas oddychacze ?. Zwlaszcza ze wyjazdy juz rzadsze i wypadaloby wysuszyc buciory (mam Simms Freestone) ktore schna czasami i kilka dni. Mieszkam w bloku, wiec warunki nieco inne niz Ci co maja domy. Jesli jade gdzies dalej i czasami biegam kilkanascie godzin po wodzie, a w miedzyczasie jakas mala przerwa na obiad, gdzie nie chce mi sie rozbierac, zakladam oddychacze. I tylko w takim przypadku maja dla mnie sens. I nikt mi nie wmowi, ze odpowiedni ubior, primaloft i tym podobne wynalazki pod oddychacze daja taka sama izolacje termiczna jak 5mm neopren zima. W zyciu. Poza tym, jaka cene nalezy dac za ten sam komfort termiczny w przypadku oddychaczy a neoprenu. ?. Ile bedzie kosztowala ta bielizna, te spodnie z kosmicznych materialow pod oddychacze, a ile pod neopren. Zima pod 5mm neoprenem mam jedna pare portek z polaru plus kalesony i jedne grube skarpety (nawet nie wiem z czego). To wystarcza. Proponuje zalozyc to samo pod odychacze.

PS. Najnizasza temperatura w jakiej zima lowilem, to bylo cos ponizej -10 stopni. Moze to nie wiele, ale w nizszych w niczym nie chcialoby mi sie lowic.

• Like 1

Witam.

Posiadanie ciuchów i obuwia w poniższych zestawach, pomaga unikać dylematów ... oglądamy co się dzieje za oknem i wskakujemy w odpowiedni mundurek ...

Jeżeli skompletujemy wszystko w niekoszernych i niekoniecznie "muchowych" markach, to śmiało wyrabiamy się w kwocie jednego, drogiego kompletu (gacie + buty) firmowego, gdzie i tak obecnie mamy pewność że w przeciągu najbliższych 2-3 lat gacie nam pociekną a z butów odejdzie podeszwa ... tyle że trzeba naprawdę poszukać okazji i popolować na wyprzedażach - ale zapewniam że warto. Żeby było łatwo i przyjemnie, na początek kompletowanie można zaczać zawsze od trampek / cichobiegów / pepegów biggrin.png wink.png

- trampki + krótki spodzień

- lekkie i dopasowane buty do brodzenia + skarpety neoprenowe + długi spodzień

- zwykłe gumowe wodery do pachwin

- wodery z neoprenu albo zgumowe ocieplane neoprenem

- gumowe spodniobuty na muł i błoto

- lekkie i dopasowane odychacze na ciepłą pogodę

- kilkuwarstwowe i o rozmiar większe oddychacze na większą ilość ciuchów i zimną pogodę

- lekkie neopreny 3 mm z gumowcem

- grube neopreny 5 mm ze skapetą

- buty do brodzenia na "Vibramie"

- buty do brodzenia z kolcami 

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Posiadanie ciuchów i obuwia w poniższych zestawach, pomaga unikać dylematów ... oglądamy co się dzieje za oknem i wskakujemy w odpowiedni mundurek ...

Jeżeli skompletujemy wszystko w niekoszernych i niekoniecznie "muchowych" markach, to śmiało wyrabiamy się w kwocie jednego, drogiego kompletu (gacie + buty) firmowego, gdzie i tak obecnie mamy pewność że w przeciągu najbliższych 2-3 lat gacie nam pociekną a z butów odejdzie podeszwa ... tyle że trzeba naprawdę poszukać okazji i popolować na wyprzedażach - ale zapewniam że warto. Żeby było łatwo i przyjemnie, na początek kompletowanie można zaczać zawsze od trampek / cichobiegów / pepegów biggrin.png wink.png

- trampki + krótki spodzień

- lekkie i dopasowane buty do brodzenia + skarpety neoprenowe + długi spodzień

- zwykłe gumowe wodery do pachwin

- wodery z neoprenu albo zgumowe ocieplane neoprenem

- gumowe spodniobuty na muł i błoto

- lekkie i dopasowane odychacze na ciepłą pogodę

- kilkuwarstwowe i o rozmiar większe oddychacze na większą ilość ciuchów i zimną pogodę

- lekkie neopreny 3 mm z gumowcem

- grube neopreny 5 mm ze skapetą

- buty do brodzenia na "Vibramie"

- buty do brodzenia z kolcami 

Pozdrawiam.

Czy te Neopreny 5mm ze skarpetą nadadzą się na zimowe brodzenie za trocią?

Nie będzie zimniej w tej skarpecie i bucie bardziej niż w woderach neoprenowych z gotowymi kaloszami?

Witam.

Nie brodziłem nigdy za trocią biggrin.png

Ale łowiłem w nich poprzednie dwa sezony zimową porą w wodzie o temperaturze w przedziale 0,5-3 stopnie. Kilkanaście razy.

W rzece z kamienistym dnem nie ma szans łowić komfortowo z żadnymi gumowcami na nogach - niezbędne są buty z kolcami. Tym się kieruj.

Przy innym dnie gumowce na nogach są OK, tym bardziej jak są ocieplone także neoprenem.

Ja do każdych gaci ze skarpetą do butów , zakładam i tak dodatkową skarpetę neoprenową, bez względu na porę roku - nigdy mi jeszcze stopa nie zmarzła. Nie muszę zwracać sobie głowy jakimiś super hiper skarpetami z kosmiczych owiec lub podobnej materii za koleją stówę. Taka dodatkowa skarpeta neoprenowa przedłuża niesamowicie żywotność skarpety w gaciach, która się nie wyciera o buty i kompletnie nie niszczy.

Pozdrawiam.

kolego @lycha odpowiedź dostałeś od@Kacper.K i tego moim zdaniem się trzymaj

Neopreny co najmniej 4-5 mm , ze skarpetą + buty do brodzenia ze 2 rozmiary większe ( niech zmieści się do środka skarpeta trekkingowa + wełniana i ma być luźno, bez uciskania stopy ) Buty dają lepszy komfort brodzenia, chodzenia czasami po małych kamieniach przy klifie w Międzyzdrojach. Pod neopreny zakładaj bieliznę termo, cienkie spodnie polar( 100 ) + dresy polarowe lub każde inne ( primaloft, polar 300, itp ) Przy zimowo-wiosennej troci więcej się stoi niż biega po brzegu  ;)

Żeby się nie zapocić po drodze ( trasa z bazy rybackiej lub ze schodów na miejscówkę ) propozycja @hi tower jak najbardziej sensowna  :good:

Dlaczego takie moje zdanie ?

W tamtym roku w maju biegaliśmy za beloną w maju na tych rewirach. Połowa maja niby ciepełko na plaży ( jeden wypad, pozostałe chłodniej ) ale woda i oddychacze (termo i polarowe spodnie) nie dawały komfortu stania dłużej niż godzine ( gdyby nie Tullamore  :D )  w wodzie 

post-49375-0-66902900-1644444568_thumb.jpg

Teraz w tym sezonie na wczesno wiosenne szukanie troci ( marzec- kwiecień ) mam neopreny Cabelasa ( 5mm ze skarpetą - te są 3mm http://tackledelivery.com/product/cabelas-mens-3mm-lightweight-stockingfoot-waders-stout-brown-medium/ ) które używam do nimfowania późną jesienią i zimą za lipieniem ( też się często długo stoi w jednym miejscu ) Te same Cabelasy zapodam sobie na majową belonę - z tym że ubiorę je dopiero  na miejscu.

Edytowane przez szymanek69
  • Like 3

Tak mi przyszlo do glowy, ze jest jeszcze jedna kwestia, ktora nie zostala poruszona. Lowienie w wodzie stojacej, a lownie w rzece. Wg mnie jest roznica. Na rzeke ubiore sie cieplej niz do lowienia w morzu. Na jesieni, podczas lowienia lipieni, kiedy temperatura powietrza miala z 10 stopni, a wody ok 2-4 stopni bylo mi o wiele zimniej niz jak stalem caly dzien w morzu w lutym, kiedy linka przymarzala mi do przelotek. Ubrany bylem tak samo.