Skocz do zawartości

Europejska Stella 4000 SW

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Kręcę stellą SW w rozmiarze 5000 i jest ok. mam ja od niemieckiego dystrybutora o czym sie dowiedziałem przeprowadzając wstepne śledztwo przed zakupem w UK. Kolowrotek nie ma dodatkowego oznaczenia PG czy XG. Jest poprostu 6.2 i już. korba to standard chyba wszędzie poza JP. tam jest węglowa co widziałem na zdjęciach u Mefisto. Maszynka pierwsza klasa. wielkościowo trochę się rozczarowałem gdyż kołowrotek jest jak na moje przyzwyczajenia do róznych betoniarek bardzo mały. podłącze go na bank do trotek i ciężkich odrzańskich sandaczy. Praca aż szkoda kręcić. każdy kto weźmie ten kołowrotek do ręki pierwszy raz będzie w szoku.

• 9 miesięcy temu...

kolego saalar możesz powiedzieć do jakich przynęt ją używasz i jak się spisuje? Przyszły do mnie dwie ostatnie w niezłej cenie stelle sw 4000 (szkoda ze w PL nie ma takich promocji)  i też wydają sie małe w porównaniu ze starszymi młynkami shimano np. stradiciem 4000FH/FG. Spodziewałem się czegoś wiekszego. Nie wiesz czy TP SW 4000PG/XG wygląda gabarytowo identycznie jak stella sw?

• 2 tygodnie później...

Myślę, że przyda się tym co zastanawiają się nad zakupem TPSW4000 lub STLSW4000 którzy nie mają gdzie na żywo porównać wielkości Shimano SW.  Chyba panuje błędna opinia, że to wielkie kołowrotki "betoniarki" (sam tak myślałem) wklejam parę zdjęć dla porównania; w paru miejscach czytałem że korpusy większe niż w normalnych (nie SW) shimano nie wydaje mi się większe. Używa ktoś STLSW4000 dłuższy czas w pogoni za sandaczem na rzece z główkami do 30gram? Ciekawi mnie jak się spisuje po sezonie. Przesmarowałbym przed użyciem - mam Quantum w spreyu i w tubce + oliwka czy ten smar sie sprawdzi? Zawsze używałem smaru teflonowego.

post-52067-0-66840800-1367595163_thumb.jpgpost-52067-0-34892100-1367595205_thumb.jpgpost-52067-0-22170600-1367595443_thumb.jpgpost-52067-0-91761500-1367595529_thumb.jpg.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie o możliwość teoretycznej zmiany wersji EU 6,2,1 czyli XG na wersje PG na pewno potrzebowałbym pinion, koło(talerz) zebate, małe koło od posuwu szpuli, wałek posuwu to są części 132, 133, 134, 135. Co do wałka to nie rozumiem dlaczego jest inny. Koszt części około 230 zł. ale na schemacie są też inne różnice m.in. obudowa korpusu-myślę że różnica bedzie na stopce napisu wersji, ramie korby-chyba kolor itd Ktoś wie czy wystarczą te główne 4 elementy mechanizmu? schemat XG

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02285.pdf i PG http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02286.pdf. Ale wymyśliłem..... :D  to z nudów bo wędkować nie mogę na przynęty większe niż 2cm :( bo okres ochrony do 31 maja rok temu takich jaj nie było.

Edytowane przez michal00kn

W generacji SW 01 nie wchodzilo to w rachube.

By to tak sobie zamienic.

Piniony mialy inna glebokosc frezowania. Ten od PG oczywiscie glebsza. Czyli czesc jako taka byla (jest) grubsza w PG (wieksza srednica zewnetrzna).

Otwor w obudowie kolowrotka (bo gniazdo na pinion jest takie samo) uniemozliwialo instalacje w obudowie HG (FA) piniona od PG.

Jak jest w 08 czy w 13 to nie wiem...

dzięki za zainteresowanie

Może pinion od Pg był taki sam tylko miał mniej o jeden ząb i przez to wyglądał na większy i miał głębsze naciecia, jeśli gniazda na pinion w PG i HG były takie same to powinien wejść bez problemu. Na pewno koło zębate i zębabtke od posuwu by musiał mieć też od PG. W sumie jeśli obudowy korpusu były takie same to nie ma siły musi pasować. Na schemacie są obudowy korpusu różne ale podejrzewam, że to chodzi o napis na stopce bo dekle korpusu ju też są te same ale pewności nie mam stąd moje zapytanie.

Edytowane przez michal00kn

• 2 miesiące temu...