Skocz do zawartości

Mazury sprzed II wojny...

domeldoom

Rekomendowane odpowiedzi

Intersujące ! Migneły mi wiadukty w Stańczykach https://pl.wikipedia.org/wiki/Mosty_w_Sta%C5%84czykach Bawiłem kilkukrotnie. Ostatnim razem kiedy już calkowicie skomercjalizowano ten zabytek (Hot dogi, chińskie pamiatki, bungee jumping etc) miałem śmieszną rozmowę  z inmym turystą :

T.: Panie skoczył bym na tej linie !

Ja: No to skocz Pan !

T.: Panie wie Pan co trochę glupio !

Ja: Skacz Pan ! O co chodzi ?

T.: Panie tam na dole stoi moja żona i teściowa ! Panie, Jak ja sie zesram  to co ? Glupio będzie !

(autentyczne)

Edytowane przez Marcin Rafalski

Super. Takie filmy zawsze zmuszają mnie do refleksji. Widzę uśmiechnięte twarze dzieci, młodych sprawnych ludzi i wiedząc, że oni już odeszli zastanawiam się kim byli, kim zostali, jak przeżyli swoje życie. Pewnie wielu z pokazanych na tym filmie zmiażdżył walec II WŚ. Przypomniała mi się "Róża" Smarzowskiego (polecam!), film którego częścią są wojenne losy Maurów. 

Pewnie wielu z Was przejeżdżało wielokrotnie tuż obok nic o tym nie wiedząc :

https://www.google.pl/maps/place/Mauzoleum+Hindenburga+k%2FOlsztynka/@53.5815666,20.2614497,523m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x471d9d2af10c437f:0x1cd510547adc4df5!8m2!3d53.581406!4d20.2609456

Edytowane przez slawek_2348

...tak na marginesie, warto przypomnieć że przed wojną NSDAP cieszyła się w prusach wschodnich rekordowym w porównaniu do innych części Niemiec poparciem, dochodzącym w niektórych okręgach bodajże do 90%.... trudno zatem uciec od konstatacji, że mieszkańcy tych terenów rzeczywiście byli kowalami swojego losu  :rolleyes: co zresztą stanowi w sumie bardzo uniwersalne memento, o którym warto pamiętać i w dzisiejszych czasach

Nie chcę wywoływać dyskusji, chciałem tylko taki krótki komentarz do filmu umieścić bo ten kontekst wydaje mi się istotny

• Like 2

0,40-1,05 Tannenbeng - Denkmal w Hohenstein, chyba jeszcze przed przebudową w 1934 na Mauzoleum Hindenburga

Ciekawe zdjęcia z pozyskiwania lodu i z lodowni,

http://www.hotelmazurski.pl/okolica/tannenberg

Edytowane przez Dano.

...tak na marginesie, warto przypomnieć że przed wojną NSDAP cieszyła się w prusach wschodnich rekordowym w porównaniu do innych części Niemiec poparciem, dochodzącym w niektórych okręgach bodajże do 90%.... trudno zatem uciec od konstatacji, że mieszkańcy tych terenów rzeczywiście byli kowalami swojego losu  :rolleyes: co zresztą stanowi w sumie bardzo uniwersalne memento, o którym warto pamiętać i w dzisiejszych czasach (...)

Niewątpliwie racja ! Z jednym, małym, z naszego punktu widzenia istotnym  "ale". Na katolickiej, często identyfikującej się z Polską Warmii poparcie to bylo znikome. Podobnie zresztą w innych częsciach  ówczesnych Niemiec zamieszkałych przez katolików (np Bawaria, Opolszczyna itd.) Rzućmy okiem i prównajmy te dwie mapy

comment_Tr12ULawUxUmzEUcBEn7VpJy8O6v7K8O

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 6

Nie chcę wywoływać dyskusji, chciałem tylko taki krótki komentarz do filmu umieścić bo ten kontekst wydaje mi się istotny

Moim zdaniem jednak niepotrzebny komentarz. Zamienia zupełnie odbiór niewinnego, apolitycznego filmu, na którym pokazani są ludzie o których tak naprawdę nic nie wiemy.

• Like 1

ludzie o których tak naprawdę nic nie wiemy.

Grzegorzu, sęk w tym że jednak trochę wiemy.... wiemy co było dalej, znamy też przyczyny i skutki. Napisałeś bardzo ładnie o walcu II WŚ i ta Twoja refleksja wzbudziła z kolei moją refleksję, że trzeba też pamiętać o tym kto ten walec wprawił w ruch  :rolleyes:  dlatego m.in. bardzo cenię wspominaną przez Ciebie "Różę", że w jednej z otwierających scen filmu jest scena z Powstania Warszawskiego, która w pewnym stopniu umieszcza to wszystko co w filmie następuje dalej w pewnym kontekście. Myślę, że bez tej jednej sceny ten film byłby jednak dużo mniej uczciwy, nie sądzisz ?

• Like 1

Na katolickiej, często identyfikującej się z Polską Warmii poparcie to bylo znikome. Podobnie zresztą w innych częsciach ówczesnych Niemiec zamieszkałych przez katolików (np Bawaria, Opolszczyna itd.)

Bardzo piękna mapa. Dołączyłbym tylko jeszcze mapę Austrii z 1932 roku. Akurat odbywały się wtedy wybory lokalne do rad gminnych. Startowała NSDAP. Zajęła 2 miejsce. Potem ją zdelegalizowano. Za to w czasie II wojny światowej, prawie co drugi koleżka/koleżanka na wieżyczce strzelniczej w KL, był z tego katolickiego kraju. Niektórzy dochrapali się stanowisk "menedżerskich" np. Amon Goeth w Płaszowie. Byli też tacy, którzy pracowali w centrali u A. Eichmanna. IPN szacuje, że stanowili 70 procent jego pomagierów.

• Like 1

.....wracając do 'niewinnego' filmu :D

o podobnych bryłach lodu słyszałem za dzieciaka......moja św. pamięci Babcia pochodziła z Wigier, ale po wojnie zamieszkała w okolicach Olecka w poniemieckiej kamienicy nad jeziorem......jakiś starszy człowiek opowiadał, że całkiem wydajne lodówki robiły się z piwnic, w których składowano lód.....jakoś mu nie wierzyłem......że niby w upał lód nie topniał, no jak :rolleyes:

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2012/12/08/jak-radzono-sobie-w-czasach-przed-wynalezieniem-lodowek/

Edytowane przez cristovo

Niewątpliwie racja ! Z jednym, małym, z naszego punktu widzenia istotnym  "ale". Na katolickiej, często identyfikującej się z Polską Warmii poparcie to bylo znikome. Podobnie zresztą w innych częsciach  ówczesnych Niemiec zamieszkałych przez katolików (np Bawaria, Opolszczyna itd.)

Jednakowoż południowa część Prus Wschodnich była w znacznej mierze polskojęzyczna, co wcale nie było równoznaczne z identyfikowaniem się z Polską.

post-47501-0-82751300-1613329898_thumb.png

Lodownie jeszcze długo po wojnie były w użytku, tyle że lód był przemysłowy. W mieście Łodzi, u słynnej z lodów Granowskiej i u cukiernika Kubiaka piwnice pełne były lodowych bloków. Matka mnie posyłała  :)

• Like 3

Grzegorzu, sęk w tym że jednak trochę wiemy.... wiemy co było dalej, znamy też przyczyny i skutki. Napisałeś bardzo ładnie o walcu II WŚ i ta Twoja refleksja wzbudziła z kolei moją refleksję, że trzeba też pamiętać o tym kto ten walec wprawił w ruch  :rolleyes:  dlatego m.in. bardzo cenię wspominaną przez Ciebie "Różę", że w jednej z otwierających scen filmu jest scena z Powstania Warszawskiego, która w pewnym stopniu umieszcza to wszystko co w filmie następuje dalej w pewnym kontekście. Myślę, że bez tej jednej sceny ten film byłby jednak dużo mniej uczciwy, nie sądzisz ?

Piszesz, jakby każdy Niemiec przed II WŚ był zatwardziałym nazistą dążącym do wojny. Tak nie było i  kim są ludzie na zdjęciach nie wiemy i koniec (pomijając krótką scenę z obozu prawdopodobnie młodzieżowej przybudówki NSDAP jak zauważył Sławek - ja to przeoczyłem). Uprzedzając - znam proporcje poparcia dla nazistów, a także ich przyczyny.

Niemniej dla mnie ten film pozostaje w odbiorze jako piękny, unikatowy i sentymentalny dokument o świecie, który przeminął. Nie mogę się zmusić, aby na kogokolwiek na nim spojrzeć z niechęcią, nawet na tych dzieciaków, które jeszcze nie wiedziały do czego doprowadzi ich wódz.

Gdyby film pokazywał przedwojenną Warszawę, pewnie mimochodem również wspomniałbym coś w stylu o walcu wojny. Jednakże, podkreślanie, kto go wprawił w ruch również bym pominął.

Jeśli chodzi "Różę" (arcydzieło), to dla młodszego odbiorcy albo słabo zorientowanego historycznie, faktycznie brak początkowej sceny zubożyłby film. Dla mnie niespecjalnie, jeden mój dziadek był na robotach przymusowych w III Rzeszy, drugi dziadek w AK, wychowałem się na literaturze historycznej i wspomnieniowej z tego okresu (głównie polskiej okupacyjnej, partyzanckiej i z Powstania Warszawskiego) i dla mnie temat wojennych zbrodni i odpowiedzialności za nie, to sprawy oczywiste, nie wymagające dodatkowego podkreślania.

Generalnie dyskusje historyczne są ciekawe ale żałuję, toczymy je w tym temacie. Niestety z pokorą przyznaję, że chyba nieopatrznie strąciłem pierwszy kamyczek pod lawinę.

Do Marcina Rafalskiego: dziękuję za mapę pokazaną w temacie - bardzo interesująca!

Edytowane przez Grzegorz B.

Tak się składa że do okolic Mikołajek ma pewien sentyment i trochę tam się kręcę. W ośrodku PAN w Wierzbie na ścianac wiszą fotografie "z epoki" no i okazuje się że przed wojną również funkcjonował w tym miejscu ośrodek wypoczynkowy. Ba - nawet prom był dokładnie w tym samym miejscu, a na jednym ze zdjeć widać nawet samochód czekający na prom , zupełnie tak jak teraz :)

Ciekawy jest również nowa kładka piesza w Mikołajkach, zbudowana w miejscu starego pruskiego mostu - ciekawa jest dlatego iż w przęsłach mostu / kładki umiejscowione są stare pruskie bunkry (blockhauzy) z okresu przed I Wojną Światową - aktualnie jeden z nich jest zaadaptowany na smażalnie zdaje się ale przy uważniejszym oglądzie można odnaleźć charakterystyczne cechy architektury obronnej 

o, nawet filmik znalazłem:

Wieże piechoty - Węzeł obrony Mikołajki (Nikolaiken) - Pozycja jezior Mazurskich - Bing video

• Like 1