mtz Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Jak w temacie, mam nadzieję że doświadczeni w temacie się wypowiedza. Sprawa taka iż nęcimy, chcemy pozbyć się drobnicy (uklei jak to przy zanęcie). Pytanie 1 jakie ziarna na daną porę roku? Co dodać jakiś kolor zapach, czy dodać trochę normalnej zanęty ? Pytanie 2 mieszać czy wybrać jakieś jedno czy dwa i na tym się skupić? Pytanie 3 jak dużo nęcić żeby nie zepsuć łowiska i jak długo sypać ? Pytanie 4 kiedyś wędkarz powiedział mi że jak nęce pszenica i ktoś przyjdzie i sypnie pęczak to łowisko zepsute.... Prawda czy ściema.. Jakie miesiące wybrać na takie łowienia? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 może trochę pomyliłeś fora? to jest forum spinningowe... co do zasady 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 A mnie poruszyły te pytania Nęciłem jakieś ??? ... 20 lat temu? i nie dostrzegałem takich jak się okazuje ważkich problemów Dziękuję @mtz, powróciłem do młodości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 1. tylko groch, przez cały rok2. no, ostatecznie trochę kukurydzy3. garść, góra kilka na jedno łowisko4. ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Taki trochę post - zaczynam łowić Miejsce z twardym dnem obok tras wędrówek.Gotowana kukurydza i groch.Ilość zależy od populacji i gatunków ryb w łowisku.Nęcić co 2 dzień, mniej przed zasiadką.Z pęczakiem oczywiście ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Po tytule myślałem, że ktoś chce się wziąć za uprawę „marihuanen” 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Jak w temacie, mam nadzieję że doświadczeni w temacie się wypowiedza. Sprawa taka iż nęcimy, chcemy pozbyć się drobnicy (uklei jak to przy zanęcie). Pytanie 1 jakie ziarna na daną porę roku? Co dodać jakiś kolor zapach, czy dodać trochę normalnej zanęty ? Pytanie 2 mieszać czy wybrać jakieś jedno czy dwa i na tym się skupić? Pytanie 3 jak dużo nęcić żeby nie zepsuć łowiska i jak długo sypać ? Pytanie 4 kiedyś wędkarz powiedział mi że jak nęce pszenica i ktoś przyjdzie i sypnie pęczak to łowisko zepsute.... Prawda czy ściema.. Jakie miesiące wybrać na takie łowienia?ad. 1. Badań nie prowadziłem. Im grubsze ziarno tym bardziej selektywne, w gatunkach ziaren jest dość duża dowolność, ukleję odsiejesz już pszenicą, licząc na większe ryby - groch kukurydza, słodki łubin, bób.ad. 2. Jak ci pasuje, ryby przyzwyczają się do tego co będą dostawały.ad. 3. Codziennie, od biedy co 2-3 dzień, ale skuteczność wtedy będzie mniejsza, ilość zależy od tego ile ryb jest w łowisku, jak przypłynie ze 40 karpi plus drobnica to opierdzielą wiadro w chwilę.ad. 4. Ściema, choć .... na nęconym łowisku, po zawodach wędkarskich już nie było tak jak przed nimi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Po tytule myślałem, że ktoś chce się wziąć za uprawę „marihuanen” Przyznaję się bez bicia ,że jak pierwszy raz przeczytałem temat to poczułem się jakbym cofnął się w czasie o ćwierć wieku do chwil bardzo zabawnych :D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Zależy za czym będziesz nęcił i gdzie. Rodzajów ziaren jest dużo jest w czym wybierać. Kukurydza, pszenica i konopia to taki uniwersalny mix. Możesz pokusić się też o pellet aqua aller, tani, dobry i zachowuje długą stabilność w wodzie. Co do zanęty kwestia jaką podasz jak domoczysz i jaką gline dodasz. Jeżeli podasz lekką i pracującą zanęte to będzie windować do góry. Przeważnie pod leszcza tworzy sie tzw dywan z gliny z mała zawartością zanęty 1:3 1:2 albo samą glinę. Która jest nośnikiem robaków, ubogiej zawartości wabiącej zanęty aby rybę zatrzymać jak najdłużej. Wystarczy, że mocno domoczysz zanęte i nie powinna pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 4- pęczak jest chyba z pszenicy właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 4- pęczak jest chyba z pszenicy właśnie....z jęczmienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 4- pęczak jest chyba z pszenicy właśnie.Może być z pszenicy, ale przeważnie jednak jęczmień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 ...z jęczmieniaNo widzisz, a pisałeś, że to forum spinnigowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 No widzisz, a pisałeś, że to forum spinnigowe Forum to i owszem... spinningowe.Co nie znaczy, że czasem nie kusi spławikowy chillout. Ja go nawet praktykuję. Trzeba jakoś resetowac głowę od...itd itp etc PS. Przecież się nie czepiam... temat został, bo końcu czasem o takich głupotach TU gadamy, że ten temat to prawie wzór do naśladowania w naszym Cafe 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi