Skocz do zawartości

Ziarna roślin.

mtz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam nadzieję że doświadczeni w temacie się wypowiedza.

Sprawa taka iż nęcimy, chcemy pozbyć się drobnicy (uklei jak to przy zanęcie).

Pytanie 1 jakie ziarna na daną porę roku? Co dodać jakiś kolor zapach, czy dodać trochę normalnej zanęty ?

Pytanie 2 mieszać czy wybrać jakieś jedno czy dwa i na tym się skupić?

Pytanie 3 jak dużo nęcić żeby nie zepsuć łowiska i jak długo sypać ?

Pytanie 4 kiedyś wędkarz powiedział mi że jak nęce pszenica i ktoś przyjdzie i sypnie pęczak to łowisko zepsute.... Prawda czy ściema..

Jakie miesiące wybrać na takie łowienia?

• Like 2

Jak w temacie, mam nadzieję że doświadczeni w temacie się wypowiedza.

Sprawa taka iż nęcimy, chcemy pozbyć się drobnicy (uklei jak to przy zanęcie).

Pytanie 1 jakie ziarna na daną porę roku? Co dodać jakiś kolor zapach, czy dodać trochę normalnej zanęty ?

Pytanie 2 mieszać czy wybrać jakieś jedno czy dwa i na tym się skupić?

Pytanie 3 jak dużo nęcić żeby nie zepsuć łowiska i jak długo sypać ?

Pytanie 4 kiedyś wędkarz powiedział mi że jak nęce pszenica i ktoś przyjdzie i sypnie pęczak to łowisko zepsute.... Prawda czy ściema..

Jakie miesiące wybrać na takie łowienia?

ad. 1. Badań nie prowadziłem. Im grubsze ziarno tym bardziej selektywne, w gatunkach ziaren jest dość duża dowolność, ukleję odsiejesz już pszenicą, licząc na większe ryby - groch kukurydza, słodki łubin, bób.

ad. 2. Jak ci pasuje, ryby przyzwyczają się do tego co będą dostawały.

ad. 3. Codziennie, od biedy co 2-3 dzień, ale skuteczność wtedy będzie mniejsza, ilość zależy od tego ile ryb jest w łowisku, jak przypłynie ze 40 karpi plus drobnica to opierdzielą wiadro w chwilę.

ad. 4. Ściema, choć .... na  nęconym łowisku, po zawodach wędkarskich już nie było tak jak przed nimi....

Zależy za czym będziesz nęcił i gdzie. Rodzajów ziaren jest dużo jest w czym wybierać. Kukurydza, pszenica i konopia to taki uniwersalny mix. Możesz pokusić się też o pellet aqua aller, tani, dobry i zachowuje długą stabilność w wodzie. Co do zanęty kwestia jaką podasz jak domoczysz i jaką gline dodasz. Jeżeli podasz lekką i pracującą zanęte to będzie windować do góry. Przeważnie pod leszcza tworzy sie tzw dywan z gliny z mała zawartością zanęty 1:3 1:2 albo samą glinę. Która jest nośnikiem robaków, ubogiej zawartości wabiącej zanęty aby rybę zatrzymać jak najdłużej. Wystarczy, że mocno domoczysz zanęte i nie powinna pracować.

No widzisz, a pisałeś, że to forum spinnigowe ;) :P :D :D :D

Forum to i owszem... spinningowe.

Co nie znaczy, że czasem nie kusi spławikowy chillout. Ja go nawet praktykuję. Trzeba jakoś resetowac głowę od...itd itp etc :lol:

PS. Przecież się nie czepiam... temat został, bo końcu czasem o takich głupotach TU gadamy, że ten temat to prawie wzór do naśladowania w naszym Cafe

• Like 4