Skocz do zawartości
  • 0

Okresy ochronne.

krzysiek23

Pytanie

Mam następujące pytanie: czy jak pójdzie się na ryby np.nad wisłe weźmie się jakiegoś np.średniej wielkości twistera i liczy się na okonia a złapie się jakiś np.szczupak mały albo coś takiego czy to jest wtedt łamanie okresu ochronnego??(Oczywiście chodzi mi o to jak się wypuszcza rybę)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam następujące pytanie: czy jak pójdzie się na ryby np.nad wisłe weźmie się jakiegoś np.średniej wielkości twistera i liczy się na okonia a złapie się jakiś np.szczupak mały albo coś takiego czy to jest wtedt łamanie okresu ochronnego??(Oczywiście chodzi mi o to jak się wypuszcza rybę)

@krzysiek23 taka sytuacja zawsze może się oczywiście zdażyć, natomiast w myśl regulaminu amatorskiego połowu ryb:

3.6. Złowione ryby niewymiarowe lub będące pod ochroną muszą być bezwzględnie z ostrożnością wypuszczone do wody, nawet gdy ich stan wskazuje na niewielkie szanse przeżycia.

i w/g mojej interpretacji (nie jestem prawnikiem ) niecelowe złowienie egz. danego gatunku ryby podczas okresu ochronnego przypadającego dla tego gatunku, a następnie jego wypuszczenie, nie jest łamaniem okresu ochronnego.

Należy jednak pamiętać, by w miarę możliwości unikać takich sytuacji i nie łowić celowo ryb (np. dobierając przynęty i sposób ich prowadzenia) będących w okresie ochronnym, za kazdym razem je wypuszczając i tłumacząc, że przecież je wypuszczam i nie łamię w ten sposób prawa.

Okresy ochronne zostały założone po to, by chronić ryby w trudnych dla nich momentach np. w okresie tarła.

Pozdr.

• 0

to prawda tak jest że nieraz patrzą inni na człowieka łowiącego w czasie okresu ochronnego,a jak już masz załozony przypon to już cos sugeruje, niektórzy nie wiedzą że przypon nie równa się łowienie szczupaka tylko = ochrona szczupaka przed obcięciem przynety i co idzie za tym narazeniem rybki na conajmniej niekomfortowa egzystencjię z haczykiem w buzi :(

niestety są też wedkarze krórzy świadomie łowia ryby w okresie ochronnym,a w czasie kontroli wykrecaja się okonkami,po czym w ich plecaku znajduje sie 40cm szczupaczki, miałem tą okazje widzieć taka kontrolę,a wcześniej rozmawiając ze mna ten PSEUDO-wedkarz mowił ze nic niebrało nawet małe,a jak mu plecach przetrzepali to sie znalazło :huh: oj jaki zaskoczony był :angry:

obecność w zestawie wiekszego wabika czy przyponu może sugerowac zupełnie coś innego niż jets w rzeczywistośći, nie ma co sie obawiać to jest legalne,bo i tak wszystkie rybki wypuszczamy?a co bedzie przyłowem na wyprawie okoniowej tego nikt nie może wiedzieć na 100%:)

jak pisał Pan Kolendowicz mala rybkę wszystko zeżre więc i mała przyneta nie wylkucza ataku szczupaczka czy innej chronionej rybki :D