Skocz do zawartości

Sandacze 2021

rafal_LBN

Rekomendowane odpowiedzi

60-tki łowie regularnie na małopolskim bezrybiu . 8 z przodu nie widziałem już 5 lat u siebie nie mówiąc o PB z 1997 roku - 105 cm. 15.08.1997 to był dzień gdzie przez chwilę znalazłem się w wędkarskim raju
Ale zobaczcie że Bartek łowi piękne ryby regularnie przynajmniej od 3 lat a jego opisy czyta się z dużą dawką radości dlatego w kwestii sandaczowej zostaje u mnie nr 1 ;)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 6

(...)

Ale radość ,czasami z wypuszczania dużego sandacza wynagradza wszystkie trudy i pozwala liczyć na to, ze za rok kto wie może 90ka będzie, albo 100ka B)

Jeśli tylko nie złowi je jakiś cwaniak , mięsiarz  :D

Swoją drogą powinien być wprowadzony kompletny zakaz zabierania sandaczy dla odbudowania stada lub wprowadzone jakieś odcinki no kill lub specjalne, z zarybieniami i porządną ochroną, kontrolą. Ale to chyba obecnie nierealne :D

Święte słowa Jerzy , podpisuję się oburącz . Choć to nierealne pewnie w Polsce,  gdzie w okresie jesienno-przedświątecznym 100% tych pięknych ryb jest zabijanych i ląduje w zamrażarkach . Te wypuszczane to błąd statystyczny po prostu ... Gratuluję tego , że jesteśmy po tej samej stronie i kapitalnych ryb . Straszne grubasy  :) .

• Like 9

Jako że od wielu dni cisza w temacie, to dorzucę jednego z moich fajniejszych w tym roku kolczaków sprzed paru tygodni, a największego z nocy na woblera.

Przez kilka lat, jakoś nie miałem szczęścia do późnojesiennych, nocnych sandaczy na woblery, a teraz trafiłem na jeden dobry okres. Po kilka szt. z jednego wieczora to już cieszyły mnie jako dobre wyniki, a pewnego razu trafiły się 3 na gumy i 9 na woblery. Aż przerwałem łowienie wcześniej niż planowałem, miałem dość, a przy takim żerowaniu w końcu w skrzela któryś by zassał woblera, a nie potrzebowałem ryby w tamtym czasie. W tym sezonie Odra nagrodziła wytrwałość, dała trochę sandaczy nocami, w tym ten z 9 z przodu, a dokładnie nie zmierzony, nie zabrałem akurat miarki.

post-58676-0-02285600-1639399194_thumb.jpg

post-58676-0-74950000-1639399200_thumb.jpg

• Like 38

Odra rybna rzeka, ale km trzeba zrobić. Prawda jest taka, że za jednym dwoma braniami chodzi się cały dzień, a i nie zawsze coś się uwiesi. Dużo lepiej jest w miejskich portach i zalewach. Znajomi opowiadają nawet o dwucyfrowych wynikach w łowieniu sandaczy. Trafiają się też bardzo duże szczupaki.

Ja osobiście wolę dziką i wolną od betonów rzekę, która od czasu do czasu otworzy się dla wędkarza.

post-49602-0-65050000-1639499897_thumb.jpg

post-49602-0-00203800-1639499912_thumb.jpg

post-49602-0-51034500-1639499945_thumb.jpg

post-49602-0-76038000-1639500018_thumb.jpg

• Like 29

• 2 tygodnie później...

Gryzą na maksa ale same krótkie takie około 70cm nic wiekszego, kopyto Relax na 12g działa, jak dasz mniej np 10g to nie będą brały nie wiem czemu ale 12g musi byc i już, aha color łyski z cola lub pepsi, pozdrawiam i połamania :)

Ta cola, czy pepsi to musi być zerówka, czy zwykła?

• Like 1