Skocz do zawartości

RIO outbound short #8?

hi tower

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Ja się natomist z Kubą niezgodzę

miałem outbonda i uwazam że to kapitalna linka, ale na szczupaki wolę guideline

lepiej mi się tym macha dużymi muchami, rzuty są długie i bardzo precyzyjne.

outbonda widzę natomiast na łowieniu z plazy jak najbardziej (podmuchy wiatru ect)

myślę że coraz krótsza głowica nie jest rozwiązaniem. raczej taka trochę drogą na skróty

wszystko zależy chyba od warunków

pozdrówka

Edytowane przez peresada

Wszystko sie sprowadza do tego jak ktoś rzuca, gdzie łowi, jakim kijem

Bassy ma ICT w mocnej wersji, więc IMHO rio będzie raczej lepiej mu grało, ze względu na zwarty ciężar, z dużymi muchami.

Sporym plusem w rio jest rozróżnienie kolorami głowicy i runningu, co bardzo ułatwia życie nad wodą. Jak również dość cienki running, o ile guideline'a pamiętam to tam jest konkretny sznurek?

Rio będzie bardziej wszechstronną linką, choć guideline na pewno nie będzie sprawiał problemów, to dobra linka...

Dostałem pytanie na priv a miałem chyba odpowiedzieć tutaj., więc tekst dosłowny wstawiam jako odpowiedź pod konkretnego nadawcę...

Cześć

Mam GP #9 F, bardzo fajna linka. Testowałem różne z przeznaczeniem szczupak i ta wypadła jak dla mnie najkorzystniej. Obecnie kij pod tą rybę sprzedałem (Xi3 9' #9) i linka jest wolna. Mogę ją zaoferować z odpowiednim upustem, stan bardzo dobry. Co do jakości i technicznych możliwości sznura: jest miękki, ładnie się układa na wodzie i przy zbieraniu pod nogi, nie chlapie jak inne przeciążone głowice. Precyzyjny w podaniu dużych much. Łowiłem nim streamer-ami od nastu do 24 cm. Te ostanie na pograniczu lotności linki. Gdyby była w klasie #10 a nie jak miałem przy kiju #9 czyli 1:1 nie było by problemu. Powinna być idealna dla Twojej pałki pytanie jak z faktyczną mocą kija. Jeśli będziesz zainteresowany używką może coś wymyślimy.

Pozdrawiam

zazdroszczę Wam mozliwosci porownania, odnosnie preferencji to lubie runningi z głowicami - głowica cały czas pracuje, running cienki i nie zawadza, lubię ten styl rzucania, jak znajdę dobry kanał przerzutowy to wciągnę rio a jak nie to guideline. Kolejne filozoficzne pytanie to- jesli ict jest mocny to moze do kija #8 brac #8 linkę rio tak sobie gdybam nie mam pod ręką tabeli z wagami linek

Andrzeju- poniewaz polubiłem swojego ict a technikę rzucania opanowałem to nie chcę go przeciązac albo kupię sprawdzoną #8 albo rio#7 ale dzięki za uwagi

Edytowane przez bassy

Ok, jasna sprawa. Sam nie wiem czy mam ją zostawić sobie czy nie... Polubiłem tą firmę i obecnie posiadam kilka linek i głowic "G". Każdy sznurek będzie dobry jeśli tylko zostanie zaakceptowany przez użytkownika.... Słusznie robimy pytając w necie innych o zdanie, opinie, doświadczenia z danym przedmiotem. Przekonałem się o tym wielokrotnie. Dzisiaj kupując cokolwiek o znacznej wartości, sonduję rynek poprzez opinie użytkowników, robię rozpoznanie w realu i dopiero wyciągam kasę. Czasami udaje się trafić w "DYCHĘ"... :D

Pozdrawiam