Skocz do zawartości
  • 0

Idzie wiosna !!!!!!!!!

szpiegu

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A u mnie jest -10 i pada śnieg :(

Już jest - 14 a zapowiada się na jeszcze większy mrozik. Z jednej strony ciesze się bo jednak uda mi się połowić z kilka razy z lodu a z drugiej strony do d... z taką pokręcona zimą.

• 0

U mnie tylko –7 a śnieg przestał padać. Nie odśnieżam podjazdu bo go nie mam :mellow: Płotka może i się gromadzi ale od tego do tarła to najbiedniej 2 miesiące. Zgodnie z ostatnimi tendencjami przejściowe pory roku zanikają, więc ja bym tak na tą wiosnę nie czekał. Pewnie pomarzniemy do połowy kwietnia a potem pierdót i +20 B)

• 0

Znacie dowcip jak facet z Moskwy dzwoni do kolegi na Syberii i pyta, „czy to prawda, że u ciebie jest –70?”. „A skąd” odpowiada tamten, „jest najwyżej –40”. „No popatrz a u nas w Prawdzie napisali, że na Syberii –70”. Na to kolega, „–70 może i jest - ale na zewnątrz” :mellow:

• 0

Ktoś kto umie dostrzegać pewne rzeczy w przyrodzie wie że wiosna małymi kroczkami idzie już od lutego. Ja sam widziałem już szpaki, śpiewające bogatki, tokujące gągoły, śmieszki, kormorany w barwach godowych, bębniące dzięcioły czarne czy śmiejące dzięcioły zielone. Najszybciej o wiośnie informują nas właśnie ptaki. To że zauważamy je wcześniej świadczy o tym że jak tylko zrobi się trochę cieplej ptaki zaczynają wracać na lęgowiska. Jest to spowodowane tym że jeśli dany osobnik będzie pierwszy przed innymi zajmie najlepsze terytorium lęgowe. Niestety tacy ryzykanci często kiepsko kończą. A na wiosnę jeszcze musimy trochę poczekać :(

pozdrawiam Wujek :D

• 0

Myślę, że bardziej miarodajne są rośliny niż zwierzęta. Te pod wpływem podniecenie robią różne głupie rzeczy. Zresztą nie tylko one :mellow: Rośliny reagują na 2 bodźce, jest to długość dnia i średnie temperatury dobowe. Mimo tego i one padają ofiarą anomalii. Ja do określania sytuacji w wodzie opieram się na wierzbach rosnących nad brzegiem Wisły. Maja one w miarę stabilne warunki temperaturowe i jak na razie nigdy mnie nie zawiodły.

• 0

Myślę, że bardziej miarodajne są rośliny niż zwierzęta. Te pod wpływem podniecenie robią różne głupie rzeczy. Zresztą nie tylko one :mellow: Rośliny reagują na 2 bodźce, jest to długość dnia i średnie temperatury dobowe. Mimo tego i one padają ofiarą anomalii. Ja do określania sytuacji w wodzie opieram się na wierzbach rosnących nad brzegiem Wisły. Maja one w miarę stabilne warunki temperaturowe i jak na razie nigdy mnie nie zawiodły.

Wszystko reaguje na długość dnia i temperaturę, nie tylko rośliny. Rosliny często robią głupsze rzeczy od zwierząt jak np.wypuszczanie pąków w czasie jesieni.

Wujek :D

• 0

Kiedyś polowanie na bolki zaczynałem jak pojawiały się bociany. Po kilkunastu latach wiem, że to bardzo zawodny sposób. Wierzba jak na razie mnie nigdy nie zawiodła. Czysta empira :mellow: Pewnie dlatego kalendarz fenologiczny dotyczący ryb oparty jest na roślinach.