Skocz do zawartości

Szczupaki 2021

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Forumowy stykacz, powinien być w przyłowach bo bajorko okoniowe i szczupłego nikt tam od dawna nie widział[emoji2960]1f590ba7dc8193abe9b4718b0aa1a32f.jpg

Westin W3 Finesse T&C 7’6 5-15g

Shimano Sahara 1000

Spiderwire Smooth 0,08

Fluo Momoi 0,25

4 cm Cykada Firetiger 5g

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 9

Dziś fajnie odpaliły kaszubskie szczupaki. Łącznie 12 sztuk, tylko przez 5h łowienia. Najbardziej mnie cieszy, że wszystkie zażarły gumę Marcina Popowicza vel "Yokozuny". Gumy prototypowe ale jak widać łowne. Dwie fajne metrówki, 90+, 80+ i wiele innych :) Niestety zdjęcia z gumą mega prześwietlone bo lampa dziś straszna była.

98a6e33e37e0.jpg

b05c85f2e141.jpg

1417e9d95c20.jpg

71a53d8ba067.jpg

8e58b4027f35.jpg

Edytowane przez na ryby
  • Like 27

Jak na nasze realia ładny ;)

Myślałem że swoje gumy już tylko ja mam w pudełkach. 

Dla mnie ten sezon niespecjalny, tylko kilka dobrych ryb.

Te ryba zjadła holowanego okonia pod nogami ;)

114cm

Super ryba - gratulacje.

Ja miałem taką sytuację kilkanaście razy, ale nigdy nie udało mi się ryby która uderzyła w drugą wyciągnąć....raz ryba 90+ przywaliła mi w szczupłego 55....Zawsze przy samej łódce/brzegu puszczały zdobycz...

Edytowane przez malcz

Korzystając z ostatnich chwil w domu wybrałem się na bajorko. Ogólnie od początku sierpnia było strasznie słabo (kiedy to zarażając chrześniaka łowieniem trafiliśmy 82), ryby później były w liczbie 3-4 sztuki na wyjazd ale nie mogłem trafić nic ponad 70, a 60 prawie święto. Już trochę myślałem że wyjedli ostatnie fajne rybki, bo jak mi się trafiały to dlaczego by nie innym. Ale... Dziś była w końcu fajna pogoda- zimno od paru dni i piździło mocno, powoli rosło ciśnienie, duże zachmurzenie. Pechowo niewiele myślałem ostatnio o rybach i nie zdawałem sobie sprawy z warunków, wyjazd był mocno spontaniczny po dokładnym obadaniu sytuacji meteorologicznej, a nad wodą byłem grubo po 14stej, gdzie nie lubię jeździć na takie krótkie popołudniowe wyjazdy. Co więcej pisać - opłaciło się dupsko ruszyć. Trzy brania, jedna rybka wyjęta -87, pozostałe dwa króciaki straszne, oba spadły po chwili holu , przynęta: proshad 28 natural pike.

post-71003-0-06844300-1632254255_thumb.jpg

Z ciekawostek dodam, że szczupaki na tej wodzie od września strasznie menu zmieniły i 60% brań jest na gumy, gdzie wcześniej jerki rządziły bez względu na rozmiar ryb czy warunki.

• Like 16

Dziś ostatni wyjazd. Zmiana łowiska na głębokie jezioro. Dryfy z płytkiej zarośniętej zatoki w kierunku głębokiej toni po łagodnym spadku. Na wodzie od 12stej, ok 13:30 w giant piga (spotted bullhead), 3m od pontonu ładuje 104! Hehe, jestem ukontentowany. Jakąś godzinę później, na swima 15 (real perch) siada sympatyczna rybka, niestety gdy sięgam po podbierak szczupły robi efektowną świecę, pozbywając się przynęty, ryba pod 9dych. Do wieczora nic się nie dzieje mimo kombinowania z przynętami i miejscami.

post-71003-0-15692900-1632425620_thumb.jpg post-71003-0-27322900-1632425645_thumb.jpg

Oba brania w charakterystycznym miejscu, na skraju ziela gdzie zaczyna się głębsza woda.

• Like 18