Skocz do zawartości

Szczupaki 2021

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwny ten sezon w kontekście szczupaczych spotkań, które były jak dotąd nad wyraz rzadkie . Pojedyncze rybki niewielkich rozmiarów rozsiane przypadkowo na sandaczowych metach , biorące wprawdzie dynamicznie i walczące całkiem całkiem , ale nic zdjęciowego i godnego uwagi od czerwca się nie pojawiało . 

Pierwsza ryba to forumowy stykacz z końca sierpnia . Ostatni dzień miesiąca przynosi gwałtowną i frontową zmianę pogody . Porywisty , północny wiatr i zacinający deszcz powodują pustkę na wodzie i na brzegach . Taki komfort wynagradza wszelkie niedogodności pogodowe  ;) . Z wielkimi nadziejami startuję do boju , ale kolejne hot spoty nie przynoszą nic ciekawego . Jakieś niemrawe kąśnięcia w gumę , jakieś leszczowe przecierki . Szukam życia na echu i wreszcie znajduję . Na znanej i lubianej miejscówie zaczyna się coś dziać pod wodą . Staję dobre dwadzieścia metrów przed normalnym punktem kotwiczenia . Fale nanoszą wszystko, co niosą ze sobą wprost na krawędź twardego blatu , u podnóża którego mam zdecydowane zagłębienie, ciągnące się w postaci rynny dobre kilkadziesiąt metrów . Oczywiście wszystko w tej mojej mini skali  :) . Ciskam z wiatrem mocniej niż zwykle dociążoną przynętę wprost na granicę tego uskoku , prowadząc ją głównie przez zagłębienie . Po lewej mam korzonek zaczepowy , który jest w bezpośrednim zasięgu toru gumy . Branie jest wyraźne i zdecydowane . Nieomal od razu wiem,  że to zębaty . Walczy fajnie na tej fali i wietrze . Cieszy bardzo w tych trudnych warunkach . Po jego wypuszczeniu , w pierwszym rzucie mam potworny,  sandaczowy strzał . Nie wcinam tej ryby , przez co humor dopisuje nieco mniej . Ale i tak było pięknie . 

post-51227-0-23953600-1635721081_thumb.jpg

Drugie spotkanie następuje po tygodniu . Zdecydowanie widać odpalenie szczupaków,  które meldują się przez te kilka dni na końcu zestawu zdecydowanie częściej niż dotychczas . Rybodajne miejsce na rozległym blacie , tuż za zdecydowanym zgłębieniem o dobre dwadzieścia , trzydzieści centymetrów  :D . Widzę dobre zapisy białorybu . Po chwili coś większego i grubszego . Robię ze dwie korekty ustawienia . Mam jakieś leszczowe kontakty . Wreszcie całkiem blisko łodzi subtelny , acz konkretny "pyk". Taki akuratny i zacięty idealnie w tempo . Ryba od razu muruje i idzie dołem . Jestem przekonany , że to naprawdę dobry sandacz . Nawet kiedy wychodzi nieco wyżej , to w mętnej wodzie wydaje mi się , że widzę właśnie jego . Dopiero po dobrej chwili byczek się odpala , wyjeżdżając na dobre kilkanaście metrów z obłędnym gwizdem hamulca . Dalej już szczupakowo . Robi kilka rundek wokół łodzi , włazi z uporem maniaka w kotwicę i przełazi przez rufę zmuszając mnie do zanurzania niemal całego kija w wodzie . Jednym słowem jest mocny , zły i szybki  :wub: . Kiedy wreszcie podbieram paskudę widzę , że jest już naprawdę fajny . Ma dziwny jak na tę wodę pokrój ciała . Dziewięćdziesiąt centymetrów długości , masywny kark i chude bardzo brzucho . Taka anakonda bardziej  ;) . Praktycznie nie był zacięty . Gumę wyjąłem z przepastnej paszczęki ot tak,  po prostu ...

post-51227-0-61617200-1635721123_thumb.jpgpost-51227-0-82963200-1635721163_thumb.jpg

Sprzętowo lekko sandaczowo : kijek 10 lb , plecionka PE# 1,0 , wolfram 35 cm 10 kg , gumy amerykańskie ( 10 cm ) i japońskie ( 12,5 cm ) w kolorach żywych i wesołych .

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                                   :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 41

Tomek, ile masz już dziur w dłoniach od kotwic ????. Masz farta, że przy podbieraniu ryb z jerkiem żadna z kotwic nie utkwiła w Twoich łapach. Ja tyle odwagi już nie mam, nawet jak łowię bez zadziorów. Dobrze, że kamera zasłaniała jak próbowałeś podebrać tego kloca ręką, to nie dla widowni o słabych nerwach. ????. Ta rybka na 110 to już pod 10kg, szkoda, że nie zważyłeś. Powodzenia w łapaniu ????.

Robert na szczęscie jeszcze żadnej dziury nie mam....Ostatnio trochę się opuściełem i jakoś za dużo ryb ląduje w podbieraku :) Trzeba wrócić do starych nawyków,mniej roboty z tym podbierakiem ;) Ta ryba miała spokojnie 10 kg....Wiesz,że do ułomków nie należę,ale trochę ciężaru było :)

Tomek, skoro mówisz, że miała, to trzeba Ci zaufać. U mnie tylko ryby powyżej 111 centymetrów przekraczały magiczne 10kg. Jak wiesz jednak wszystko zależy od pory roku i tego co przed chwilą połknęła. W tym roku jeszcze nie miałem ryby pod 10kg, a 106cm jakiego złapałem ważył jedynie 8950, choć wygladał na 12kg ????. Kocham łapać ???? i mam nadzieję, że ten rok pozwoli mi znów przytulić maciorkę powyżej 10kg. Widziałem gdzie Twoja odpłynęła i gdzie wzięła, czas teraz podać jej gumkę.????, choć boję się, że jakiś miejscowy przerobi ją na kotlety. Co do podbierania ryb, to większość z nas podbiera je łapą, ja kilka lat temu uczyłem się używać podbierak, bo jak wiesz, na zawodach na zabawę nie ma miejsca ????

Edytowane przez Matteoo

• 2 tygodnie później...

Cały dzień rzucania dużą gumą i jedno branie. Nawet na komercji nie jest łatwo. Zresztą Frydmand to najpiękniej położone łowisko. Na wprost Tatry za plecami Gorce po lewej Trzy Korony na prawo Babia Góra. Zdjęcie tego nie oddaje ale tak grubej ryby w karku jeszcze nie widziałem.105

post-58605-0-56015800-1637433337_thumb.jpg

• Like 21

Kolejna młoda mama odwiedziła pokład mojej skorupki ☺.

Zdjęcie tylko takie w podbieraku, łowiąc samemu to chyba najbezpieczniejsza i najszybsza opcja na zrobienie fotki bez narażania siebie i rybki na jakiekolwiek obrażenia.????

post-65453-0-08091500-1637515720_thumb.jpg

• Like 14

Jakoś nie mogłem się dopasować tej jesieni by sensownie połowić, praca czy inne obowiązki ehh… dopiero kilka ostatnich dni pozwoliło spokojnie wędkować. Kilka lepszych ryb ( z wody PZW).

a6e16d7efc73230e5646461cc33dd160.jpg

fefc009d2a5a2dc561837c57aacf409b.jpg

7c7951ad34bd100686c1a5026061564e.jpg

f27fdb41122a918c98d9345e61ed7b0f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 25

Jeden z ostatnich ładnych dni w październiku, rzeczny na penta shad 12,7 cm ,pilnował pod samym brzegiem ławicę małych kleników. Podebrany do ręki ,zostawił pamiątkę ; )  Jeśli zdjęcie jest już za "stare" to proszę admina o usunięcie 

post-63787-0-75762800-1637872703_thumb.jpg

post-63787-0-59715600-1637872741_thumb.jpg

• Like 9

...

Bartku,chapeau bas ! Jestem pod wrażeniem cierpliwości, w szczególności  do   tych wszystkich kormoranów . Jakbym łowił na Twojej wodzie, to chyba w najlepszym wypadku skończyłbym z zawiasami . Nad Odrą to samo, wystarczy jedna dobra ryba wyjęta i jest zlot na następny dzień z głuchym dźwiękiem uderzeń pałek w tle.

• Like 2

(...)

Tak z ciekawości, ile dni w miesiącu poświęcasz na łowienie?

Dużo . Są to krótkie najczęściej wyjazdy , ale częste . To chyba najlepszy system . Mam taką możliwość , za co dziękuję opatrzności i Żonie  ;)  :D . W zeszłym roku było ponad 180 wpisów w rejestrze http://jerkbait.pl/topic/135393-podsumowanie-2019/?p=2693429 . W tym roku już jadę na dodatkowej wkładce w książeczce , także ten ...

Bartku,chapeau bas ! Jestem pod wrażeniem cierpliwości, w szczególności  do   tych wszystkich kormoranów . Jakbym łowił na Twojej wodzie, to chyba w najlepszym wypadku skończyłbym z zawiasami . Nad Odrą to samo, wystarczy jedna dobra ryba wyjęta i jest zlot na następny dzień z głuchym dźwiękiem uderzeń pałek w tle.

Dziękuję . Mam coraz bardziej krwiożercze myśli i intencje w tym względzie . Szczęśliwie mam mądrego Kolegę , który potrafi pewne kwestie zracjonalizować . I chory kręgosłup ...

• Like 2