kistian Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Cześć koledzy, zaczynam swoją przygodę r Rodbuldingiem i mam jedno pytanko. Otóż osobiście nie podobają mi się dolniki całe w korku. Dla tego od razu swoją przygodę z budową wędki chce zacząć od dolnika dzielonego. W ostatnim czasie zanim zdecydowałem się na zakup komponentów sporo przerobiłem wątku na ten temat plus wszechobecne w tych czasach filmiki na YouTube. Z tego wszystkiego doczytałem, że po wklejeniu korka uchwytu kołowrotka już na blanku należy założyć ścisk aby dobrze wszystko się ze sobą skleiło. Ja już mam sklejone wszystkie części rękojeści i dolnika oraz są juz przygotowane do wklejenia na blank. I w tym miejscu mam pytanie do szanownych kolegów. Czy w przypadku dzielonej rękojeści również należy ściskać części rękojeści? - w tym przypadku foregrip i uchwyt? Jeśli tak to jakie są na to patenty? Próbowałem wyszukać podobny temat, ale niestety nie znalazłem... - być może źle szukałem, jeśli tak to proszę przekierujcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Żaden ścisk nie jest potrzebny, najlepiej użyć jakiegoś kleju szybko wiążącego np.Poxipol 10min i wystarczy kilka minut przytrzymać klejone elementy w rękach by dobrze do siebie przylegały.Ot i cała filozofia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 ... poxipolem , to sobie można .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 ... no wlasnie co mozna sobie poxipolem? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 ... wszystko można, wystarczy odrobina fantazji ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Ja kleję rękojeści Epidianem 5, chwilę on wiąże więc dobrze jest je trochę ścisnąć, ja mam do tego celu przygotowane dwie deseczki długości około 20 cm.Wywierciłem w nich w jednej linii trzy otwory, następnie od boku deski do środkowego wyciąłem taki jakby kanał , by dało się wsadzić blank.Przez dwa boczne przechodzą pręty gwintowane, od góry dałem nakrętki motylkowe do ściskania desek.NIe mam teraz tego pod ręką by zrobić fotki - mam nadzieję że opis wystarczy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) U mnie to samo co wyżej epidian 5 i zrobione deseczki z prętami do ściskania..Ewentualnie można nawinąć taśmy dość grubo i ściągnąć to przyzadem na gumach od CRB, jest chyba dostępny w Brc... Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lutego 2021 przez MarcinZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Klejąc rękojeść nie ma półśrodków ... każda obsuwa kończy się rozbiórką i budową od nowa ... ... co do samego przyrządu który ułatwia i bardzo pomaga w klejeniu wygląda tak : można spokojnie ogarnąć takie coś samemu ... Edytowane 28 Lutego 2021 przez miramar69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistian Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak, klej jaki używam to epidiam 5 tak jak koledzy wcześniej wspomnieli. Mam też zrobiona taką praskę jak kolega miramar69 pokazał na zdjęciu. Jednak moje pytanie dotyczyło jak ścisnąć rękojeść na wędce gdy mamy dzielony dolnik a nie jak na zdjęciu korek po całości. Jak to wtedy ścisnąć? Co prawda mam już pewną koncepcję, ale wolałbym doświadczonych kolegów podpytać Chodzi mi o sklejenie takiej rękojeści jak poniżej - zdjęciu przypadkowe z googla dla przykładu. Edytowane 28 Lutego 2021 przez kistian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadek8 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Ja robiąc na spokojnie dla siebie wklejalem od dolu po kolei kazdy element ososbno. Dolnik pozniej regrip jak wyschlo to uchwyt i na koncu foregrip.Z wykorzystaniem drewnianego scisku jak wyzej zostało opisane.Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Dokładnie tak samo jak pełną rękojeść tylko na kilka etapów i tym samym przyrządem . Jeżeli chcesz to zrobić dobrze, nie spiesz sie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi