Skocz do zawartości

Informacja dla skarbników kół

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zostałem skarbnikiem w swoim kole i zrobiłem małe porządki. Zrezygnowałem z konta w KBS (gdzie pobierano opłaty za wpłatę/wypłatę gotówki, przelewy oraz utrzymanie konta) i założyłem konto Non Profit w banku Santander. Zarówno konto, jak i wszelkie operacje na nim są całkowicie darmowe. Również wpłata we wpłatomacie jest za free. Jedyna opłata jaka jest pobierana, to 5 zł. za sprawdzenie stanu konta w bankomacie. Także, można dzięki temu zaoszczędzić kilkaset zł. w skali roku.

Jedyny minus konta jest taki, że aby je założyć, musiałem ściągnąć do banku prezesa okręgu oraz jedną z osób z zarządu, która mogła okręg reprezentować, gdyż taki był zapis w KRS okręgu.

W razie  pytań, piszcie śmiało na priv.

• Like 1

Pierwotnie to było tak, że każde koło w OM miało konto tam gdzie chciało. Okręg miał w PKO BP i BZ WBK. Niestety koszty operacji między i wewnątrz bankowych stale rosły i były na tyle duże, że w przypadku dużych kół wynosiły one nawet kilka tys. złotych(jeśli były to dwa rożne banki). W przypadku średnich około 1,5tys zł rocznie. Za te pieniądze można zrobić wiele ciekawszych rzeczy. Negocjacje odnośnie wyboru banku mającego obsługiwać okręg i koła trwały z obydwoma dotychczasowymi kontrahentami. Ostatecznie wybór padł na Santander (dawny BZ WBK) bo dał najlepsze warunki. Dzięki temu w skali całego okręgu udało się oszczędzić dziesiątki tysięcy złotych. Dodatkowo uzyskano stałą kontrolę nad tym co robią skarbnicy kół i obrotem gotówki w kołach. Jeśli trafia się jakiś nierzetelny skarbnik to pojawiła się możliwość na szybką reakcję ze strony ZOM i księgowości okręgu.

Pierwotnie to było tak, że każde koło w OM miało konto tam gdzie chciało. Okręg miał w PKO BP i BZ WBK. Niestety koszty operacji między i wewnątrz bankowych stale rosły i były na tyle duże, że w przypadku dużych kół wynosiły one nawet kilka tys. złotych(jeśli były to dwa rożne banki). W przypadku średnich około 1,5tys zł rocznie. Za te pieniądze można zrobić wiele ciekawszych rzeczy. Negocjacje odnośnie wyboru banku mającego obsługiwać okręg i koła trwały z obydwoma dotychczasowymi kontrahentami. Ostatecznie wybór padł na Santander (dawny BZ WBK) bo dał najlepsze warunki. Dzięki temu w skali całego okręgu udało się oszczędzić dziesiątki tysięcy złotych. Dodatkowo uzyskano stałą kontrolę nad tym co robią skarbnicy kół i obrotem gotówki w kołach. Jeśli trafia się jakiś nierzetelny skarbnik to pojawiła się możliwość na szybką reakcję ze strony ZOM i księgowości okręgu.

No nie do końca to takie różowe. Same koszty utrzymania masz darmo ale co z kosztami transakcji? Wszystkie przelewy niezależnie gdzie też są za darmo?

Edyta: znalazłem tabelę opłat. Przelew "fizycznie" Zrobiony 25zl. Jak masz rozwiązana konieczność potwierdzenia przelewu dwoma podpisami w tym banku? Ciekawi mnie to bo moje koło jest w lokalnym spółdzielczym.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

No nie do końca to takie różowe. Same koszty utrzymania masz darmo ale co z kosztami transakcji? Wszystkie przelewy niezależnie gdzie też są za darmo?

Jak masz rozwiązana konieczność potwierdzenia przelewu dwoma podpisami w tym banku? Ciekawi mnie to bo moje koło jest w lokalnym spółdzielczym.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Przelewy zewnętrzne i wewnętrzne są za darmo. To dała umowa między bankiem a OM. Dodatkowe koszty są tylko jeśli pobierasz gotówkę z innego bankomatu niż sieć lub dokonujesz przelewów ekspresowych. Dwie upoważnione osoby - prezes i skarbnik posiadają unikalne loginy i hasła. Wprowadzają je jednocześnie podczas transakcji internetowej - najczęściej w siedzibie koła. Załatwia to posiadanie przez każde z kół komputera z łączem internetowym i bankowość elektroniczna.

Edytowane przez vako