Skocz do zawartości

Sieje 2021

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Ło Boziu! przypomniałeś mi moje gonitwy za tą jeszcze szybszą ode mnie rybą po moim Plusznym. To były emocje. Dziękuje za ożywienie wspomnień i gratuluje wspaniałych ryb. :clappinghands:

Napisz coś o okolicznościach i przynętach

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Napisz coś o okolicznościach i przynętach

Okoliczności przyrody jak widać klimatyczne :) 

Zacząłem ich szukać w lutym, ale na początku trafiały się jedynie pojedyncze sztuki. W końcu na odwilży trafiłem 2 dni, gdy mocno odpaliły i waliły prawie we wszystko - żuczki, mormyszki.

Jest ich jeszcze trochę w naszych jeziorach i to raczej właśnie w tych z dużą presją rybacką. To jest biznes, więc zarybiają i odławiają. 

Chyba największy problem to namierzenie tych ryb. Przemieszczają się mega szybko, więc nawet gdy je znajdziemy z echosondą to zazwyczaj nie zdążymy opuścić przynęty na dość dużą głebokość. Tak więc skuteczniejsze chyba jest wyczajenie ich ścieżek i okupowanie mety, gdzie się co jakiś cvzas pojawiają.

PS. Tomek? :)

Edytowane przez hlehle
  • Like 6

Fakt, rzadkość, znacznie częściej występuje forma wędzona..

Może dlatego, że jest obecnie najlepszym zamiennkiem w hodowli pstrągów? Jest znacznie droższa i w 18 miesięcy uzyskuje już masę  godną sprzedaży? 

Ot biznes. 

Hlehle - brawo - fajne rybki. Łowiłem i ja z lodu swego czasu  - chyba najstarszą z metod, czyli dwie wędki, dwie dziury i łażenie od jednej do drugiej przeciągając przynęty z góry do dołu. Ot czasy z ubiegłego tysiąclecia :)

Edytowane przez Dano.
  • Like 4

Okoliczności przyrody jak widać klimatyczne :) 

Zacząłem ich szukać w lutym, ale na początku trafiały się jedynie pojedyncze sztuki. W końcu na odwilży trafiłem 2 dni, gdy mocno odpaliły i waliły prawie we wszystko - żuczki, mormyszki.

Jest ich jeszcze trochę w naszych jeziorach i to raczej właśnie w tych z dużą presją rybacką. To jest biznes, więc zarybiają i odławiają. 

Chyba największy problem to namierzenie tych ryb. Przemieszczają się mega szybko, więc nawet gdy je znajdziemy z echosondą to zazwyczaj nie zdążymy opuścić przynęty na dość dużą głebokość. Tak więc skuteczniejsze chyba jest wyczajenie ich ścieżek i okupowanie mety, gdzie się co jakiś cvzas pojawiają.

PS. Tomek? :)

No to tu trafiłeś w sedno sprawy jeżeli chodzi o to gdzie szukać tych rybek w PL. Całkowicie pokrywa się to z moimi spostrzeżeniami. Tam gdzie biznes jest i gdzie zarybiają to można takie rybki połowić jeszcze. 

• 2 tygodnie później...