drozdo Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 jak sie pozbyc terkotania na worm shafcie ??? Coraz badziej mnie denerwuje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 jak sie pozbyc terkotania na worm shafcie ??? Coraz badziej mnie denerwuje :/ A terkocze nonstop, czy tylko w jakimś określonym miejscu, np minimalnym albo maksymalnym wysunięciu szpuli? I czy przy normalnym, czy szybkim kręceniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 w kazdym jest inaczej :/ W jednym jest cały czas, w drugim jest tylko jak szpula idzie w dół :/ raczej przy szybszym kreceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Podkładeczka na wałek od strony dupki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 wałek czyli worm shatfa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Tak. Oryginalnie tam jest jedna. To albo zamienić na grubszą albo dołożyć drugą. Tylko, żeby wormhaft nie był na sztywno!!! Musi być delikatny luz aby się swobodnie kręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 dzieki za info, dzisiaj spróbuje wyciac taka podkładke i zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Hej potrzebuje pomocy. Po złożeniu turka po smarowaniu pojawił się problem- bardzo ciężko chodzi po dokręceniu rotora, jęśli poluzuje nakrętkę rotora to chodzi lepiej jeno sie na boki kolebie rotor:), na sucho obracając pinionem bez rotora wszystko ok. gdzie szukać przyczyny- składałem zgodnie ze schematem ze 3 razy -bez poprawy.. Edytowane 17 Września 2014 przez Zebon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Musiałeś coś źle złożyć. Dodawałeś podkładki gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Musiałeś coś źle złożyć. Dodawałeś podkładki gdzieś? składałem juz 3 razy szukając błędu i ciągle to samo:( nic nie dawałem żadnych podkładek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Wczesniej juz smarowałem ten kołowrotek i nie było problemów, teraz dodatkowo wymoczyłem oporówkę w benzynce ekstr. wczesniej tego nie s tosowałem)-ale chyba to nie powód.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Może ta tulejka która siedzi w oporówce jest źle założona, może któreś łożysko dobrze nie weszło na swoje miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 no właśnie wszystko jest dobrze, ale będe jeszcze próbował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Może łożyska się pomieszały i dajesz nie to co powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Kiedys tak Emblema złożyłem, że rotor za bardzo odstawał od korpusu. Nic nie pomagało. Dopiero rada Tomka @Zorro. Nie w tej kolejności podkładki zakładałem. Może znajdę jego radę i zacytuję co i jak po kolei idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Tam jedno z łożysk jest chyba z faską może ono jest odwrotnie założone, może zamiast grubej podkładki dałeś cienką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Znalazłem. Tutaj masz wszystko: http://jerkbait.pl/topic/16751-rozmiary-podkładek-do-kołowrotków-i-problem-emblem-x300ia-rotor-odstaje-od-korpusu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Tam jedno z łożysk jest chyba z faską może ono jest odwrotnie założoneMasz u mnie browara albo dwa. To było to:)dzięki za zainteresowanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ponownie odkopuję temat. Ostatno zakupiłem turka X 2500 iA "w świetnym stanie wizualnym i technicznym". Co do stanu wizualnego to nie mam zastrzeżeń, natomiast co do stanu technicznego to wszystko ok poza tym iż rotor rusza się w kierunku góra-dół w sposób zauważalny (ale raczej nie jest to 0,5mm). Dodatkowo podczas tego ruchu wyczuwam minimalne drgniecie korbki. Sprzedający twierdzi iż ten typ tak ma, ale ja nie za bardzo chcę w to wierzyć i mam do Was pytania:- czy faktycznie ten typ tak ma?- czy te luzy będą się w przyszłości pogłębiać i skrócić żywotnosć kołowrotka?- czy powinno się je skasować? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Podczepiam sie pod to pytanie bo tez mnie to ciekawi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Trochę strzelam bo nie bardzo pamiętam ale ten luz to można by chyba usunąć dając podkładkę na oporówkę, tak robiłem w swoich dwóch daiwach. W emblemie sporo latało od nowości i nic się nie pogłębiło.Tak jak pisałem wcześniej chyba tym zabiegiem to zniwelowałem. Wczoraj smarowałem morethana i steeza i też chodzi góra-dół ale minimalnie. http://www.sl-planets.co.jp/download/00055246.pdf przykładowa daiwamiędzy element 40 i 41 można dać podkładkę ja miałem tak od nowości w TD i Ignisie (stare modele) i dałem w turku X i Emblemie i pomogło tylko nie pamiętam czy to była ta dolegliwość bo to ze 3-4 lata temu było Edytowane 30 Marca 2016 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Moim niefachowym zdaniem powinien tam być minimalny luz, taki ledwo wyczuwalny i najlepiej taki miękki bez stuku...W moich Daiwach ustawianych przez Zorro właśnie taki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Musi być luz bo inaczej rotor nie będzie się obracał. Minimalny, możliwie najmniejszy. Nie w okolicach 0,5mm. Strzelałbym raczej okolice 0,1mm czyli wyczuwalny i/ale ledwie widoczny.Podczas przesuwania rotora po osi obrotu minimalnie drgnie korbka. To są luzy które pozwalają na obrót kół zębatych. Też jak najmniej ale muszą być bo inaczej zablokujesz kołowrotek lub sprawisz że "ciężko" pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Teoretycznie luzu powinno być tyle ile wynosi luz osiowy łożyska na pinionie, choć często samo osadzenie łożyska w korpusie ma też luz przez co sie on powiększa... Dodanie czy ujęcie podkładki przy dobrym łożysku i osadzeniu nie powinno luzu zmienić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Przy okazji smarowania certatki rozebrałem emblema i faktycznie mam tam dołożoną podkładkę. Po jej wyrzuceniu i skręceniu kołowrotek dostał większego luzu. Dołożenie podkładki nie spowodowało że zaczął ciężej chodzić. Kiedyś pisali, że dawali podkładki by zmniejszyć ten luz w innym miejscu ale po takim zabiegu właśnie ciężej chodził a luz się zmniejszał. Im mniejszy luz tym ciężej chodził kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi