pointman Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Moim zdaniem mój turek ma ciut za duży luz (wiekszy niż np w red arc), ale "polatam" nim do końca sezonu i dam go do serwisu któremuś z forumowych kolegów kóry miał doczynienia z turkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Jeżeli luz jest Twoim zdaniem zbyt duży to lepiej go pokaż komuś już teraz. W Wawie masz co najmniej kilku specjalistów - jak się do nich odezwiesz to sądzę, myślę że pomoc się znajdzie. Oglądną, ocenią i ew. zreperują. Będziesz spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To z kolei inne pytanie ...zajebisty szum na włączonej blokadzie ,gdy wyłączam blokadę szum znika ,luzy normalne ,kolega od którego kupiłem na giełdzie zapewnia że te Turki tak mają...? Model 2500X iT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To z kolei inne pytanie ...zajebisty szum na włączonej blokadzie ,gdy wyłączam blokadę szum znika ,luzy normalne ,kolega od którego kupiłem na giełdzie zapewnia że te Turki tak mają...? Model 2500X iT oporówka, sucha lub zapaćkana, zużyta lub źle złożona, tulejka oporówki może też być wyciurana...oczywiste, trzebaby sprawdzić z inną oporówką jeśli nie da się ocenić jej w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 oporówka, sucha lub zapaćkana, zużyta lub źle złożona, tulejka oporówki może też być wyciurana...oczywiste, trzebaby sprawdzić z inną oporówką jeśli nie da się ocenić jej w inny sposób.Łukasz, ale to IT.... . Tam tulejki chyba nie sposób zużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Łukasz, ale to IT.... . Tam tulejki chyba nie sposób zużyć. fakt, zasugerowałem się tematem o zia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) To z kolei inne pytanie ...zajebisty szum na włączonej blokadzie ,gdy wyłączam blokadę szum znika ,luzy normalne ,kolega od którego kupiłem na giełdzie zapewnia że te Turki tak mają...? Model 2500X iTNajogólniej można powiedzieć, że są dwie możliwości:1. osoba która powiedziała Ci że te turki tak mają zwyczajnie się nie zna. Kanciaki w idealnym stanie nawet po włączeniu obrotów wstecznych powinny pracować absolutnie cicho - pomijając drobne klekotanie knoba, który w X nie jest łożyskowany. A jeśli egzemplarz jest w idelanym stanie - to nawet nie powinieneś zauważyć różnicy w pracy na włączonej oporówce. Natomiast jeśli kołowrotek jest spracowany to różnica pracy na włączonej oporówce jest tym większa im więcej kołowrotek przekręcił.2. łże jak pies, bo..- prawdopodobnie ktoś zle złożył zapadkę ( a właściwie może się rozchodzić o mały plastikowy pierścień, który oddziela łożysko na pinionie od zębatek od zapadki , jest to część oznaczona nr. 39 - musi ona być idealnie i równo osadzona).- może być też zajechane łożysko oporowe - ale nawet jak tak jest to szum nie powinien być jak to określiłeś "zajebisty"- rotor może być za mocno dokręcony - wez poluzuj nakrętkę i jeśli szum nieco zniknie, może wystarczy poprawnie złożyć owy plastikowy pierścień - który robi za dystans.- co mniej prawdopodobne to kołowrotek może zwyczajnie ma spracowane elementy wchodzące w skład łożyska oporowego i zapadki. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez blackabyss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No...i tak to jest jak sie kupuje w ciemno ( jak kota w worku)... Nic bede musiał pomyslec nad jakims dobrym serwisem bo samemu rozgrzebywac nie mam odwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Najogólniej można powiedzieć, że są dwie możliwości:1. osoba która powiedziała Ci że te turki tak mają zwyczajnie się nie zna. Kanciaki w idealnym stanie nawet po włączeniu obrotów wstecznych powinny pracować absolutnie cicho - pomijając drobne klekotanie knoba, który w X nie jest łożyskowany. A jeśli egzemplarz jest w idelanym stanie - to nawet nie powinieneś zauważyć różnicy w pracy na włączonej oporówce. Natomiast jeśli kołowrotek jest spracowany to różnica pracy na włączonej oporówce jest tym większa im więcej kołowrotek przekręcił.2. łże jak pies, bo..- prawdopodobnie ktoś zle złożył zapadkę ( a właściwie może się rozchodzić o mały plastikowy pierścień, który oddziela łożysko na pinionie od zębatek od zapadki , jest to część oznaczona nr. 39 - musi ona być idealnie i równo osadzona).- może być też zajechane łożysko oporowe - ale nawet jak tak jest to szum nie powinien być jak to określiłeś "zajebisty"- rotor może być za mocno dokręcony - wez poluzuj nakrętkę i jeśli szum nieco zniknie, może wystarczy poprawnie złożyć owy plastikowy pierścień - który robi za dystans.- co mniej prawdopodobne to kołowrotek może zwyczajnie ma spracowane elementy wchodzące w skład łożyska oporowego i zapadki.Panowie,odkopując lekko stary temat. Powiedzcie proszę, w jaki sposób spasować oporówke by nie było słychać jak zapadka przeskakuje po zębatce ? Kombinuję i kombinuję... Model To Emblem -Z 2500iSzukam jakiegoś zdjęcia, filmiku czy cuś. A nawet jak już złożę i nie "pyrka" to jak przechylę kołowrotek do przodu to znowu pyrka... Edytowane 9 Lutego 2017 przez michcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Nie jest na pewno zajechany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Jeśli jest oporówka to o jakich zębatkach piszesz? Ostatnio mi tak delikatnie czarnuch się zachowywał ale tam nie ma oporówki. Po dokładnym umyciu mechanizmu blokady obrotów wstecznych działa bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Panowie,odkopując lekko stary temat. Powiedzcie proszę, w jaki sposób spasować oporówke by nie było słychać jak zapadka przeskakuje po zębatce ? Kombinuję i kombinuję... Model To Emblem -Z 2500iSzukam jakiegoś zdjęcia, filmiku czy cuś. A nawet jak już złożę i nie "pyrka" to jak przechylę kołowrotek do przodu to znowu pyrka... Nie znam niestety tego modelu...poniżej link do schematu, może się przyda:http://schematics.mikesreelrepair.com/albums/daiwa/Daiwa_Emblem-Z_2500i.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Dzięki, schemat mam już od dawna. Natomiast dziwi mnie fakt, że czasem to przeskakuje czasem nie. @Andru77 te kręćki mają część wbudowaną w szpulę, natomiast na pinion nakładana jest zębatka, po której porusza się zapadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Jutro rozbiorę swego 3500 i zobacze co i jak dokladnie porobie foty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Czekam z utęsknieniem na te fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Dziękuję Ci ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Spoko mój jest taki. Jutro będzie nagi. Tylko ze to wersja 3500XiA. Ale w środku pewnie to samo.Chodzi jak masło bo jest prawie nowy. Edytowane 10 Lutego 2017 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli tak to jest element który odpowiada za to by zapadka szła od zębów w trakcie krecenia co by nie dzwonilo. Często jest to delikatny drucik ktory się może rozluźnić i nie podnosi zapadki na odpowiednią wysokość. Może też być upaprany w smarze i się slizga w czasie pracy przez co też nie podnosi do końca zapadki. Kolego kszczupak1 ten z fotki to calkiem inna konstrukcja nie rozkrecaj bo szkoda Twojej pracy.Popatrzylem na schemat i teraz widzę o co chodzi. Popatrz czy ta sprężyna nr.51 jest dobrze założona, może zapadka jest źle przykrecona. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Miałem wspomniany kołowrotek. Pancerna konstrukcja. Tak jak kolega @Andru77 napisał, sprawdź sprężynkę, jak ją źle założysz to nie odpycha zapadki i terkocze. Znalazłem jakieś zdjęcia ze smarowania swojej Daiwy ale nie wiem czy coś pomogą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 BOOM! @Pendergrast wygrał, ja mam dorabianą sprężynkę od zapadki i nie działa to zawsze dobrze....Wyjaśnione - załatwione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 BOOM! @Pendergrast wygrał, ja mam dorabianą sprężynkę od zapadki i nie działa to zawsze dobrze....Wyjaśnione - załatwione Ja bym powiedział, że to mój pomysł ze sprawdzeniem sprężynki. Najważniejsze że działa. Dorobiłeś sprężynkę czy kupiłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgadzam się z @Andru77, że pierwszy o tym wspomniał, zresztą napisałem o tym w pierwotnym poście Potwierdziłem tylko podejrzenie z własnych obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Witam, może nie do końca w tym temacie ale mam problem z daiwa Emblem 3000 xia mianowicie jak kręcę na sucho lekko słychać jakieś lekkie klikanie w dolnym położeniu szpuli jak nie ma jej to nie występuje. Jeżeli to worm dodawać podkładkę na niego czy jeżeli bardzo mi to nie przeszkadza to mogę tak zostawić i nic się nie zepsuje w korbie? Pozatym przekładnia chodzi super ale ma lekki na korbie przód tył ale to chyba normalne. Jeszcze jedno czy jak zamienię tuleje na łożysko (na kole głównym) dawać jakieś podkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Element trzymający szpulę wali o nakrętkę rotora. Stąd masz to klikanie.... Edytowane 14 Maja 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Czyli to normalne tak wlsnie myślałem ze to coś innego niż worm bo wałek nie ma luzów i ogólnie wszystko w środku wyglada na dobrze spasowane i mało używane. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi