Rheinangler Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Oczywiście nie wiem jakie duże pstrągi łowisz na swoim łowisku a także nie wiem jak ono wygląda i jakie przynęty wchodzą w grę.Ale żyłka czy przypon w łowieniu na muche ma sie nijak do żyłki w spinningu. Bliższe tego porównania było by: cieńka np 0,10lb plecionka a potem metr żylki to wtedy oczywiście że 0,30 ma głeboki sens. Porównuje tak bo i linka muchowa i plecionka maja podobną rozciągliwość (w przyblizeniu)Reasumując wydaje mi się, że sensowna grubość żyłki to max 0,26.Przy trzymaniu się parametrów o których piszesz zbudujesz komiczny i niewygodny zestaw i ogromnym przerostem mocy i do tego trudno Ci będzie podawać spinningowe wabiki celnie i na wiekszą niż 15m odleglość i do tego musisz jeszcze pamietać, że gruba żyłka nie pozwala za bardzo poprowadzić przynety zbyt głęboko co może w lecie nie daje dużego problemu szczególnie gdy pstrągi sa aktywne, ale gdy siedzą w domach i tzreba je wyłuskiwac z dołków jak i w chłodniejszych okresach roku robi już dużą różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Arku Kuba chyba na pstrągi-konie się chce zasadzić z taką liną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Nie ma co się dziwić, każdy z nasz przekłada w jakis sposób swoje doświadczenia z jednej metody na drugą a kto pyta mniej błądzi Józek wiesz dobrze, że jak w rzece występują i pstrągi i trotki czy łososie to zawsze jest do dupy,- jak na pstrągi ok to trotki biora i wk..wiasz sie że za słabo, a jak weźmiesz mocniejszy trociowy zestaw to wyskakują pstrągi po 40cm i choc ryba już fajna to masz wrażenie, że łowisz uklejki Ale jeszcze nikt nie wymyslił zestawu do wszystkiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Ja ryb dużych nie łowięBo nie umiem, nie mam kiedy i brakuje mi zacięcia by nad wodą siedzieć.Nie zmienia to faktu że w rzece są i każdy rzut może zakończyć się braniem dużej ryby.Mix jest pstrągowo-łososiowy.Ja wiem, ze w pl najchętniej by łowiono kijem do 10g i żyłką 0,12, zeby ostatnie wygrzebać i jakaś walka żeby była.Tu jednak działa to trochę inaczej. Kręcioł 2500 mam obecnie - shimano sustain i niezbyt się do tej roboty nadaje. Oczywiście - da się łowić i z takim zestawem chodzę na ogół, jednak nie jest to zbyt wygodne - kija za krótki - bo 2,55, kręcioł za lekki i mały.Dlatego szukam czegoś większego o rozmiar - kija 9' czy 9'6 i sparowanego rozmiarowo kołowrotka.Stąd pytanie wątku o konkretne modele, typy, ew alternatywę a nie jaki kołowrotek na pstrąga? i jaki rozmiar.To wiem i mam określone od początku - 3000. Do tego min 0,25 a pewnie i grubiej. Koledzy łowią na tej samej rzece spore ryby i choć umiejętnościami mi do nich daleko, to jednak cały czas mam naiwną nadzieję (bez niej siedziałbym w domu), ze i mi siądzie zgrabna duża ryba. A wtedy 0,25 to jakoś tak krucho wygląda...0,23 to ja tu do suchara wiążę i w miarę to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Mix pstrągowo-łososiowy wyjaśnia sprawę i nastawienie jakie prezentujesz także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 No to tam gdzie Pan siedzisz i ryby łowisz trza poszukać sobie maszyny... Ładnych parę lat temu we wszystkich sklepach były Team Daiwy-S 3000iA SW, z uwagi na płytsze szpulki Angole kupowali to do odległościówek i feederków, a teraz czasem sprzedają... Gliżdziarskie metody raczej krzywdy tym maszynom nie robią (co najwyżej po wierzchu bywają trochę zszargane <_< ) i jak Pan coś takiego sobie ułowi, to bedziesz miał maszynę jaktalala na te łososiopstrągi, a i w słonej wodzie też idzie tym pomieszać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 dzięki za cynk, polookam na ebayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 O takiej szukaj.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Ni ma A wyżej Kuba co masz.Męcz Pana Tomaszka może odchudzi Swoją przepastną szafę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Ni ma Dlatego użyłem słów: poszuka, ułowi... <_< Pierwsze lepsze szmelce możesz Pan kupić od ręki, tutaj trza przeglądać i polować, nie ma letko... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Nie wiem czy nie pójdę tropem Tpe - Rarenium. Jak już nawet Tomaszek postanowił go kupić, to coś musi w nim być.I chyba dopiero na kolejny sezon, teraz coraz bardziej dumam zeby sobie kijek złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Łososie i pstrągi w jednej rzece(nie tylko wg panów z PZW) - zazdroszczę. Z jakimi przynętami je ganiasz? No i jaki kijek w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Kijek - zajebiaszczyPropozycje dwie, spod znaku czerwonego smoka - w sensie albo dragon millenium super fast, albo, jak budżet pozwoli to thrill z niskiej serii A przynęty? Shad rapy najbardziej lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Mam zaubera 3000 ze trzy cztery sezony jedzie wszystko pstrągi, szczupaki, sandacze. Dobrze nasmarowany smarem teflonowym do przerzutek i oliwką rowerową na łożyska śmiga cały intensywny sezon bez dotykania a nieraz już pływał w wodzie. Red arcka też mam tylko w rozmiarze 4000 z przeznaczeniem wiślano zaporowym do ciężkiego łowienia, smarowanie robię identycznie jak zaberowi i ten też sobie radzi chociaż powoli już czuć mechanizm ale czego się spodziewać po 3 sezonach ciężkiej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Pany, a jak te wspominane kręcioły znoszą SW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Chyba taki kołowrotek jak pan Zorro poleca.http://allegro.pl/team-daiwa-x-3000-ia-salt-water-jdm -japan-bcm-i2503797550.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 tylko jak to się ma do kreciołka za 350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Tak rozumiem tylko wrzuciłem link że jest taki kołowrotek jak pan Zorro poleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi