Skocz do zawartości

zwykły kręcioł

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście nie wiem jakie duże pstrągi łowisz na swoim łowisku a także nie wiem jak ono wygląda i jakie przynęty wchodzą w grę.

Ale żyłka czy przypon w łowieniu na muche ma sie nijak do żyłki w spinningu. Bliższe tego porównania było by: cieńka np 0,10lb plecionka a potem metr żylki to wtedy oczywiście że 0,30 ma głeboki sens. Porównuje tak bo i linka muchowa i plecionka maja podobną rozciągliwość (w przyblizeniu)

Reasumując wydaje mi się, że sensowna grubość żyłki to max 0,26.

Przy trzymaniu się parametrów o których piszesz zbudujesz komiczny i niewygodny zestaw i ogromnym przerostem mocy i do tego trudno Ci będzie podawać spinningowe wabiki celnie i na wiekszą niż 15m odleglość i do tego musisz jeszcze pamietać, że gruba żyłka nie pozwala za bardzo poprowadzić przynety zbyt głęboko co może w lecie nie daje dużego problemu szczególnie gdy pstrągi sa aktywne, ale gdy siedzą w domach i tzreba je wyłuskiwac z dołków jak i w chłodniejszych okresach roku robi już dużą różnicę.

Nie ma co się dziwić, każdy z nasz przekłada w jakis sposób swoje doświadczenia z jednej metody na drugą a kto pyta mniej błądzi :lol:

Józek wiesz dobrze, że jak w rzece występują i pstrągi i trotki czy łososie to zawsze jest do dupy,- jak na pstrągi ok to trotki biora i wk..wiasz sie że za słabo, a jak weźmiesz mocniejszy trociowy zestaw to wyskakują pstrągi po 40cm i choc ryba już fajna to masz wrażenie, że łowisz uklejki :lol:

Ale jeszcze nikt nie wymyslił zestawu do wszystkiego....

Ja ryb dużych nie łowię

Bo nie umiem, nie mam kiedy i brakuje mi zacięcia by nad wodą siedzieć.

Nie zmienia to faktu że w rzece są i każdy rzut może zakończyć się braniem dużej ryby.

Mix jest pstrągowo-łososiowy.

Ja wiem, ze w pl najchętniej by łowiono kijem do 10g i żyłką 0,12, zeby ostatnie wygrzebać i jakaś walka żeby była.

Tu jednak działa to trochę inaczej. Kręcioł 2500 mam obecnie - shimano sustain i niezbyt się do tej roboty nadaje. Oczywiście - da się łowić i z takim zestawem chodzę na ogół, jednak nie jest to zbyt wygodne - kija za krótki - bo 2,55, kręcioł za lekki i mały.

Dlatego szukam czegoś większego o rozmiar - kija 9' czy 9'6 i sparowanego rozmiarowo kołowrotka.

Stąd pytanie wątku o konkretne modele, typy, ew alternatywę a nie jaki kołowrotek na pstrąga? i jaki rozmiar.

To wiem i mam określone od początku - 3000. Do tego min 0,25 a pewnie i grubiej. Koledzy łowią na tej samej rzece spore ryby i choć umiejętnościami mi do nich daleko, to jednak cały czas mam naiwną nadzieję (bez niej siedziałbym w domu), ze i mi siądzie zgrabna duża ryba. A wtedy 0,25 to jakoś tak krucho wygląda...

0,23 to ja tu do suchara wiążę i w miarę to działa

No to tam gdzie Pan siedzisz i ryby łowisz trza poszukać sobie maszyny... Ładnych parę lat temu we wszystkich sklepach były Team Daiwy-S 3000iA SW, z uwagi na płytsze szpulki Angole kupowali to do odległościówek i feederków, a teraz czasem sprzedają... Gliżdziarskie metody raczej krzywdy tym maszynom nie robią (co najwyżej po wierzchu bywają trochę zszargane <_< ) i jak Pan coś takiego sobie ułowi, to bedziesz miał maszynę jaktalala na te łososiopstrągi, a i w słonej wodzie też idzie tym pomieszać.. :D

Mam zaubera 3000 ze trzy cztery sezony jedzie wszystko pstrągi, szczupaki, sandacze. Dobrze nasmarowany smarem teflonowym do przerzutek i oliwką rowerową na łożyska śmiga cały intensywny sezon bez dotykania a nieraz już pływał w wodzie. Red arcka też mam tylko w rozmiarze 4000 z przeznaczeniem wiślano zaporowym do ciężkiego łowienia, smarowanie robię identycznie jak zaberowi i ten też sobie radzi chociaż powoli już czuć mechanizm ale czego się spodziewać po 3 sezonach ciężkiej pracy.