Skocz do zawartości

RRolki w kołowrotkach-"ilość pracy"-smarować..? i czym...?

Rekomendowane odpowiedzi

Po licznych płaczach w kąciku złamanych serc, usiadłem o tak na kolanie policzyłem:

Pierwszy z brzegu przykład, rolka w np. daiwce 2500:

nawój ok. 72 cm na obrót korby, średnica rolki 7,3mm i takitam rzut gumką ok. 50 metrów...

Na jeden obrót korby rolka obraca się około 31 razy...

Przy zwijaniu 50 metrów linki, rolka (no i łożysko) obróci się ponad 2100 razy... Przy tylko stu takich rzutach dziennie, robi się grubo ponad dwieście tysiecy obrotów, dochodzi obciążenie, woda i brudy wszelakie z tejże wody... <_<

Ale jeśli ktoś uważa, że kropla łoliwki raz na pół roku mu wystarcza.. :unsure: W sumie wolna wola... <_<

Słuszna uwaga Panie Tomaszku, to niby taki mały element ai le się musi nakręcić.Jak wędkuję w tygodniu 6-7 razy po 3-4godziny, to smarowanie rolki raz na miesiąc wykonuję, nie tylko na zasadzie zakroplenia oliwy, ale rozkręcam i czyszczę rolkę z brudu, dopiero później oliwka.

Łożysko, łożyskiem ale zbierający się w niej brud powoduje wycieranie elementów, przecież przy takim np. boleniowaniu ta roleczka zapiernicza jak mały samochodzik.

No nie wiem i tu taki cytacik ze stronki pierwszej z brzegu ot tam gdzieś na dole piszą

Przy tylko stu takich rzutach dziennie, robi się grubo ponad dwieście tysiecy obrotów, ..

Byle wiertarka z REALA aż tyle obrotów w godzinkę wykręca. O co się tutaj ........ jeśli nie o czystość sprzętu chodzi? :unsure:

Może to zabrzmi troche jak zboczenie, ale już przed postem Pana Tomasza i jego obliczeniach stwierdziłem, że rolke jak i całe smarowanie młynka będe robił po 4-5 wyprawach na rybki :mellow:

Przezorny, zawsze ubezpieczony. Jakoś nie wyobrażam sobie czekać pół sezonu, albo sezon na smarowanie młynków...

A powiem szczerze, że już po tych 4-5 wyprawach smarowidło w kręćku zmienia delikatnie kolorek... :mellow: