andi Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Witam! We wrześniu tego roku wybieram sie nad Asunden do Ulfa w dniach 22.09do06.10 i będzie to moja druga wyprawa nad to jezioro. Podczas mojego pierwszego wyjazdu nie udało mi sie namierzyć sandaczowych miejscówek. Mam wielką prośbę związaną właśnie z sandaczami tzn. jeżeli ktoś mógłby podzielić się informacjami dotyczącymi mijscówek z sandałami to będę bardzo wdzięczny i po powrocie na pewno podziele się wrażeniami i spostrzeżeniami z pobytu nad tym jeziorem. Z góry wielkie dzięki! P.S. będę wdzięczny także za każde ciekawe miejsca, nie tylko sandaczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Krzysztof także się wybiera we wrześniu nad Asunden. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=2110& ;start=0&Zapytaj się jego. On tam był już 2 razy i zna dobrze to jezioro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Wielkie dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek23 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Na Asunden najskuteczniejszy na duże sandacze jest trolling.Ta metoda na tym bardzo głębokim jeziorze daje największe szanse na sztuki powyżej 5 kg. Jeżeli już uda Ci się namierzyć stok z sandaczami to nałowisz się do bólu rąk Koniecznie po powrocie zdaj relację. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Dzięki za info na temat metody połowu, ale właśnie o namierzenie tych miejscówek się rozchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Relację zdam na pewno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Mam nadzieje, ze nie bedzie jakos strasznie wiac...Szukasz najglebszych miejsc i tam ciagasz, 8-12m. Jak trafisz na kamyczek, to kolo niego bankowo jest sandaczyk. I sandaczyk robi hyc! Tylko postaraj sie o prawdziwe deep runnery. Z dostepnych w kraju w ciaglej sprzedazy nada sie od biedy Rapala DT 16.Sandaczyk ma to do siebie, ze czesto gryzie (duzego) woblera z boku i haczy sie za policzek, skutkiem czego nierzadkie zejscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Dzięki Kuba za odpowiedż na moje pytanie. Także mam nadzieje że głowy mi nie urwie pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Aha - jak wiadomo, sandaczyk po poludniu i pod wieczór udaje sie na plytsze. Nawet i 3m potrafi penetrowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 @andi moze Ulf wie gdzie sprzedaja mapy batometryczne.Powinny byc prawie w kazdym porcie -cena okolo 40 zl [100kr] ,idealem jest echsonda ale i bez tego sie obejdzie.Nie lowilem na tym jezorze ,odwiedzilem jednak wiele innych podobnych wielkoscia i uksztaltowaniem.Tak jak kolega napisal -troling -bialo/czerwone[uniwersalne] wobki -gleboko chodzace.Wszelkiego rodzaju zarowy, im jaskrawszy tym lepszy.Nieboj sie tez plywac po otwartej wodzie ,tam czesto siadaja te wieksze.Co do gomek to swietnie sprawdzily sie nam GULP [pachnace].Sandala chaczylismy na spadach 10-20 metrow a nawet powyzej.Ciezko wtedy z opadu.Tu patent kolegi-zakladalismy wtedy bambke [moze tez byc dozy splawik przelotowy] ustawialismy gront na np.23m tak zeby GULP wlekl sie lekko na fali po dnie.Brania czesto przypominaly leszczowo-linowe tracanie robaka.Probawalismy tez na martwa rybke - srednio jednak zera raczej nigdy niebylo.Pozostaje zyczyc polamania kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Witaj Termos13 i dzięki za wskazówki, mapę posiadam nawe bardzo dokładnąPozdrawiam Andi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Witam. Byłem na Asunden w ubiegłym roku. Sandacza nie złowiłem ale kolega złowił ok 90 cm sztuke, na troling. Z rzadka próbowaliśmy łowić z opadu ale jednym efektem był u mnie okoń 40 cm a u kolegi szczupaki. Na jednej z płyt dolączanych do gazety Wędkarstwo Moje Hobby była pokazana wyprawa z Aunden, spróbuj potpatrzeć gdzie łowią sandacze.Bankowym miejscem jest górka przy małej wyspie niemal na plosie głównym, łatwo ją znaleźć bo jest oznaczona boją. Pozatym między pólwyspem po lewej stronie ( płynąc od Ulfa) a Bjugo po prawj jest też fajna górka.Dobrym sposobem jest trolowanie i jak wobler zaczyna haczyć o dno warto stanąć i spróbować z opadu. Przyznam, jednak że tego nie stosowaliśmy bo jezioro jest tak piękne że woleliśmy je poznawać trolując ( no może poza Krzysztofem, który był tam kolejny raz no i jak z jedego miejsca wyjął 3 szczupaki na gume to potem częściej spiningowaliśmy)ziuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Dieki za informacje Ziuta Pozdrawiam Andi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss__ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam wszystkich, poszukuję mapy batymetrycznej jeziora Asunden. Mapy dostępne na www.asunden.com nie są najlepszej jakości a poza tym PDFy słabo się skleja. Jeżeli w okolicach Warszawy posiada ktoś wersję papierową, chętnie pożyczę na jeden dzień. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam wszystkich, poszukuję mapy batymetrycznej jeziora Asunden. Mapy dostępne na www.asunden.com nie są najlepszej jakości a poza tym PDFy słabo się skleja. Jeżeli w okolicach Warszawy posiada ktoś wersję papierową, chętnie pożyczę na jeden dzień. Z góry dziękuję za pomoc. Jeżeli będziesz tam wynajmował łódź to plan batymetryczny jest na każdej łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 A jedziesz do Ulfa czy do Larsa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss__ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Jadę 22.09.2007 do Pani Anny-Karin Gredeskog http://www.gredeskog.se. Mapę potrzebuję wcześniej, ponieważ muszę ją trochę obrobić do GPSa (kalibracja itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Niedawno byliśmy nad tym jeziorem:Tu Michalm opisał nasz pobyt:) http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2184&Itemid=128 http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2211&Itemid=128 http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2215&Itemid=128Nie mieliśmy innej mapy batymetrycznej, niż ta z portalu www.asunden.com Ale była wystarczająca. Jezioro jest bardzo czytelne i na pewno wszędzie trafisz.My bylismy u Ulfa.Jeśli masz jakieś pytania to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss__ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Dzięki za info. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy to prawda że większość dobrych łowisk na tym jeziorze skupia się w rejonie wysp: Gran?, Gryt? i Bjugg?. pozdrawiamkriss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 @KrissTo by się mniej więcej zgadzało. Ale przy zachodnim brzegu także są dobre miejsca.Chcesz łowic szczupłe, sandały czy okonie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss__ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Wiadomo że wszystkie , ale raczej z nastawieniem na esoxy. Przygotowałem się na głęboki trolling, wobki Yo-Zuri Hydro Magnum DD, choć mam nadzieję że z ręki też da się coś złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 choć mam nadzieję że z ręki też da się coś złowić. Niedaleko Bjugo jest górka tam na jej szczycie są umieszczone znaki nawigacyjna takie 2 tyczki: jedna stoi druga leży. Tam sprobuj łowić z ręki. To dobre miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss__ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Dzięki, jak coś ciekawego złowię to pochwalę się fotkami, a do wyjazdu jeszcze 59dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Wybieram się tam na początku września (do Ulfa) wszelkie informacje będą dla mnie bardzo cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Wybieram się tam na początku września (do Ulfa) wszelkie informacje będą dla mnie bardzo cenne.Z Krzyskiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi