Jakub11 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Witam wszystkich.Posiadam nowy silnik suzuki 20as po pierwszym odpaleniu okazało się że nie leci woda z otworu kontrolnego.Po krótkiej chwili około 15s odrazu zgasiłem silnikMoje pytanie czy w suzuki woda powinna lecieć z otworu kontrolnego odrazu jak w większości silników czy dopiero po otwarciu się termostatu?.Stopa jest głęboko zanurzona w wodzie więc niema możliwości aby wody nie dostawał.Dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Podłącz sobie wąż ogrodowy i będziesz miał po problemie. Trzeba odkręcić zaślepkę na kolumnie i w jej miejsce wkręcić sobie złącze 3/4 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 A pływać też na z wężem? Nowa wersja suzuki - chłodzenie z węża. Chyba raczej coś nie tak z silnikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 A pływać też na z wężem? Nowa wersja suzuki - chłodzenie z węża. Chyba raczej coś nie tak z silnikiem.W nowym silniku chyba tak jest, jak odpalałem nowe Tohatsu było to samo. Podłączyłem słuchawki i wtedy było ok. A nad wodą bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Też się usmiem czytając odpowiedzieć kolegi wyżej,taki facepalm....co najlepsze on to na poważnie z tym wężem...,woda powinna lecieć odrazu,nic tego nie otwiera nic nie zamyka,odpalasz i leci woda,coś nie tak jest u ciebie(pompa,wirnik) dziwnie bo silnik nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 A pływać też na z wężem? Nowa wersja suzuki - chłodzenie z węża. Chyba raczej coś nie tak z silnikiem.W celach testowych można sobie podłączyć wąż, aż tak trudno to pojąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Też się usmiem czytając odpowiedzieć kolegi wyżej,taki facepalm....co najlepsze on to na poważnie z tym wężem...,woda powinna lecieć odrazu,nic tego nie otwiera nic nie zamyka,odpalasz i leci woda,coś nie tak jest u ciebie(pompa,wirnik) dziwnie bo silnik nowyMało silniczków miałeś kolego, są takie w których woda leci dopiero po chwili. Mam taki sam silnik w garażu tj Suzuki i tam sobie 2 celach kontrolnych podłączam waż ogrodowy coby się nie bawić z beczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Ale u niego w ogóle ta woda nie leci mimo ,ze cała spodzina w beczce nie kumasz?...a wąż to ja też podłączam sobie jak coś dłubie przy silniku jak musi być chłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Pisałem, u mnie też tak było, moze jakaś pasta konserwująca - nie wiem. Wiem że nie chciało lecieć jak go uruchomiłem pierwszy raz. Teraz jest OK i nic nie było zepsute. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Sprawdzić drożność wylotu kontrolnego wody, tam czasami zbiera się syf. Podpiąć wąż ogrodowy aby na lekkim ciśnieniu sprawdzić drożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Nie wiem jak w suzuki ale w hondzie można źle złożyć obudowy. Obudowa może przyciskać wężyk od kontrolki i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Ale u niego w ogóle ta woda nie leci mimo ,ze cała spodzina w beczce nie kumasz?...a wąż to ja też podłączam sobie jak coś dłubie przy silniku jak musi być chłodzenie.A gdzie jest napisane że w beczce a nie na łódce? Ja chcę pomóc a Ty czepiasz się detali, ostatnio to się robi standardem na tym forum. Będzie miał ładny przepływ na wężu ogrodowym to można sprawdzać dalej. Przynajmniej sobie odpali i posłucha jak pracuje, może wstępnie dotrzeć itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mbas Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Mam ten silnik i miałem ten sam problem.Zatarty wirnik, on jest z miękkiego materiału.Najgorsze, że nie uznają tego na gwarancji, u mnie naprawa kosztowała 1600 zł.Nowy silnik, polska dystrybucja, dokumenty sprzedaży etc.W serwisie powiedzieli , że niemożliwe żeby tak było, musiałem odpalać na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Kup słuchawki na Allegro za 30 zł i wtedy próbuj.https://allegro.pl/kategoria/zeglarstwo-silniki-akcesoria-148257?string=słuchawki%20do%20płukania%20silnika&bmatch=e2101-d3719-c3682-spo-1-3-0304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio2020 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Po pierwsze: od razu woda nie poleci ale 15 sekund to długo. Po drugie: A czy zalałeś kolumnę sinika odpowiednio wysoko wodą? Fakt, że w innym silniku ale ja mam tak, że zalać trzeba znacznie wyżej niż płyta antykawitacyjna inaczej ciężko odpala i woda nie poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Dokładnie pompa powinna być pod wodą a jest sporo ponad płytą. Jak już zaciągnie wodę wtedy aby sitko było zanurzone. Chwila pracy na sucho potrafi stopić obudowę pompy i dlatego reklamacja nie uznana... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Woda powinna lecieć od razu, dodam, że raz na jeziorze właśnie w pewnym momencie woda przestała lecieć ( załapałem trochę piasku ), oczwiście wyłączyłęm silnik i na wiosełkach do slipu, w serwisie mi powiedzieli, że śmiało mogłem tak pływać, że te nowe suzuki ( mój 15km ) mają coś dodatkowe, że pozwalają przy zapchaniu spokojnie dopłynąć do portu bez uszkodzenia silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Jakub11
Witam wszystkich.
Posiadam nowy silnik suzuki 20as po pierwszym odpaleniu okazało się że nie leci woda z otworu kontrolnego.
Po krótkiej chwili około 15s odrazu zgasiłem silnik
Moje pytanie czy w suzuki woda powinna lecieć z otworu kontrolnego odrazu jak w większości silników czy dopiero po otwarciu się termostatu?.
Stopa jest głęboko zanurzona w wodzie więc niema możliwości aby wody nie dostawał.
Dziękuję z góry za pomoc
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi