Grzegorz B. Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Cześć,w jednej wędce zgubiłem gumowe zakończenie wędki. Chciałbym wymienić na zakończenie w pianki eva (nigdy więcej gumy na zakończeniu długiej rękojeści - szarpie za ubranie). W innym kiju (zdjęcie) mam dokładnie takie same aluminiowe zakończenie zaślepione pianką eva i to jest ok.Czy dostanę gdzieś takie zakończenie z pianki? Nie mogę znaleźć. Ewentualnie jakieś inne pomysły na naprawę? Myślałem, że ściągnę te aluminium i dorobię nową końcówkę z korkogumy ale nie udało mi się tego ściągnąć, pomimo podgrzewania trzyma jak skurczybyk. Innym pomysł to zalanie tego żywicą epoksydową, tak żeby wystawała na ok pół cm i zaokrąglenie krawędzi, czy to ma sens? Edytowane 16 Marca 2021 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 musisz mocniej (lub znacznie mocniej) zagrzać, na pewno w końcu puści:) zapalniczka to za mało, lepiej kuchenka gazowa lub opalarka...zaślepianiem żywicą bym się nie bawił, ewentualnie masz kilka podobnych gałek w sklepach, coś dobierzesz... a najwygodniejsza i tak będzie korkoguma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 musisz mocniej (lub znacznie mocniej) zagrzać, na pewno w końcu puści:) zapalniczka to za mało, lepiej kuchenka gazowa lub opalarka...zaślepianiem żywicą bym się nie bawił, ewentualnie masz kilka podobnych gałek w sklepach, coś dobierzesz... a najwygodniejsza i tak będzie korkoguma:)Dzięki, spróbuję jeszcze to ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 włóż do garnka z gotującą wodą , ja tak często odzyskuje elementy z wędek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Nie ściągaj gałki na siłę bo ukrecisz sobie koniec dolnika. Dorób najpierw z EVA taką kulkę jak masz teraz z gumy a później obetniesz (lub wyrwiesz) sobie tę oryginalną gumową i wkleisz nową. Na fotkach masz jak wyglada to po zdjęciu. Kij to jakiś Robinson z tego co pamietam. Nie wiem czy taką samą będziesz miał ale widzisz jak to bynajmniej wyglada i co Cię czeka. W moim przypadku była to pianka EVA. Widać że odcinałem przy/razem z korkiem bo wklejone to było na jakimś niby insercie czyli rurce aluminiowej. Została w środku (widać na fotce). Zdjąć też chyba sie nie dało. ________ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Gotowałem i to nie pomogło. Z tego co widzę, ta aluminiowa obręcz u mnie też jest na insercie, na jakiejś białej rurce z tworzywa. Zamówiłem piankę eva i spróbuję dorobić z niej gałkę. Dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Ja w sklepie rodbuilderowym kupiłem coś takiego. Obciąłem dolnik razem z tą gulałką 2mm powyżej, Dobrałem insert odpowiedniej średnicy z kawałka rurki grafitowej i wkleiłem na żywicę. Edytowane 17 Marca 2021 przez Godzio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi