jedin Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Witam, w zeszłym roku naszło mnie aby sobie sprawić chatterbaita z myślą o okoniach, jednak to co było dostępne do kupienia albo było w gabarytach na szczupaka lub sandacza, a jeśli już coś znalazłem w nieco mniejszym rozmiarze nie było akurat dostępne w sklepach w Polsce, oczywiście pozostawał zawsze kanalgratis no ale ta cena .....a na Ali za długo było czekać a większość na offsetach, a ja chciałem na jigu...Postanowiłem zacząć składać sobie samemu z kolorów i gabarytów jakie chciałem, raczej nie jestem żadnym twórcą który wymyślił tą przynętę (chociaż mam w głowie pewne wersje tej przynęty np na klenie) raczej można to nazwać składaniem w wersji handmade.Główki jigowe jakie stosuje to Kamatsu , ponieważ najlepiej pasuje kołnierz który dobrze trzyma ten silikonowy wianek, maluje je sam farba proszkową do tego oczy i na to idzie na końcu warstwa żywicy także oczy nie mają prawa odpaść a elastyczna warstwa bardziej amortyzuje jakieś uderzenia główki w kamienie itp... Rozginanie oczka w haku nie zdało egzaminu ponieważ za każdym razem pękało, dlatego musiałem zastosować układdwóch kółek łącznikowych testując przynęty stwierdziłem , że nie ma to znaczenia ponieważ blaszka pracuje jak trzeba...Oczywiście bez testów się nie obyło i cały czas staram się coś tam kombinować...będzie cieplej to postaram się coś wrzucić z nad wody jak pracuję Kolory wiązek staram się sam komponować tak by pasowało to z główką a dopalenie całości kolorem gumki ...to już wyobraźnia użytkownika ....Moim zdaniem jeśli chodzi o te mini chatterbaity to minimalny ciężar główki to 5g wówczas wszystko w miarę pracuje ok , testowałem sobie chyba na 3,5 gr ale wówczas za szybko przynęta wychodziła do powierzchni. Chociaż nasunęły mi się pewne przemyślenia z wersją na klenie ponieważ idzie tym fajnie zasmużyć na powierzchni.... Zacznijmy od tych najmniejszych czyli w moim wypadku główka 5g hak 1/0, waga całkowita przynęty w granicach 7g, prowadzenie to duży wachlarz, nie tylko zwijanie, jakieś akcje typu twich, dobrze myśle sie sprawdzi zostawienie tego na dnie i podbijanie z pauzą, w rzece przytrzymanie w nurcie też będzie powodowało ruch blaszki, można poprowadzić na powierzchni ...no i oczywiście dołożenie gumki jeszcze zwiększa atrakcyjnośćW porównaniu z większą szczupakową wersją i kilka kolorków.. następnym razem coś pod sandacza.... 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duży Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Pięknie ,piszę się na sandaczowe jeśli będą do nabycia. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Coś tam zawsze może być do wzięcia , ale najlepiej aby nie zaśmiecać wątku to pisać na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Tym razem sandaczowe klimaty,.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Tym razem sandaczowe klimaty,.... Można to rozumieć, że chodzi o kolorystykę? A może o wagę główki?Od pewnego czasu staram się bliżej zapoznać z chaterbajtami, ale nie mam ich na tyle, by żonglować gramaturą i kolorystyką.Możesz wyjaśnić, w czym rzecz?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Głównie chodzi o kolor, ale jak to z rybami różnie to bywa może lepiej będzie działać naturalna tonacja więcej bedzie można powiedzieć jak się sezon sandaczowy zacznie czy to będzię działać w sensie koloru i rodzaju przynęty sam jestem ciekaw.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Tutaj , krótki filmik jak to mniej więcej się zachowuje pod wodą, mam nadzieje , że coś widać bo woda niezbyt klarowna... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Fajne ???? z chęcią zobaczę wersje na klenie. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Fajne z chęcią zobaczę wersje na klenie. PozdrawiamWitam Bartek, no coś tam mam w głowie odnośnie tej przynęty na klenie , dam znać jak coś bardziej będzie świtać, jak będziesz na miejscu a bedzie gotowe to podeśle do potestowania celem wyłapania jakiś uwag... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Witam takie trio na szczupaka , ala policjant,red had i firetiger na hakach 7/0 waga całkowiata przynet około 20-22g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Witam, niebawem coś fajnego pojawi się z tyłu przynęty....tym razem w stronę natury... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam, tak jak pisałem wcześniej pojawiło się w przynęcie coś nowego z tyłu, całość ma imitować raczka, w odpowiedniej tonacji kolorystycznej, niestety pogoda jest jaka jest i to jak chatterbait prowadzi się w wodzie będzie niebawem na filmie jak się zrobi cieplej....prowadzenie przy samym dnie w jednostajnym ruchu z dłuższą pauzą, a póżniej znowu ruch tak by frędzle zbiły się w tubę chyba najlepiej zaimituje raczka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Oraz coś w tonacji boleniowej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 A jakiś mega rozmiar 30cm na szczupaki możesz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Kilka nabyłem od kolegi pod oksy, wykonanie bardzo fajnie. Jutro jak mi się uda to przetestuję nad wodą ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi