Skocz do zawartości
  • 0

Kontakt GG by szybko się poradzić

wobler129

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@wobler129

witaj na forum. Jest wiele artykułów na tej stronie kierowanych do osób które chcą rozpocząć przygodę z łowieniem na casting. Na początek życzę miłej lektury, a potem, zachęcam do zadawania pytań - jeśli po lekturze jakieś pytania pozostaną.

Pozdrawiam

• 0

Nie wiedziałem że Konger dystrybuuje kije castingowe. Słyszałem o spinningowych, ale castingowe jakoś umknęły. Zwłaszcza ultralajty o c.w. do 7 gram.

no chyba.... że masz plan przykręcenie multiplikatora do wędki spinningowej - ale to bym stanowczo odradzał. Nie zadziała.

• 0

Tylko ja chcę zacząć od kiji 1-7g. np. Kongera World Champion :D

Tak racja!

Podłaczam sie do stwierdzenia Friko.

Przykręcanie multika do kija spinningowego ta taki sam bezsens jak zakladanie silnika od Porche do Fiata 125p. Jeśli chcesz łowić na casting a wcześniej tego nie robileś to proponuje zacząc od średniego zestawu na szczupaki a nie od UL. Poszperaj w zasobach forum, poczytaj artykuly na stronie głownej jest tego stosunkowo wiele. jak złapiesz bakcyla i spodoba ci sie lowienie na multiplikator to z czasem dojrzejesz do sprzetu na 7g wabiki.

pozd JW

• 0

są jakieś kije do 10g. c.w. do multi... na okonia ?

w ofercie fabrycznej na swiecie nieczesto mozna natrafic na kije castingowe o gornym c.w 3/8 oz (10 gram).

Wiekszosc wedkarzy, najczesciej tych majacych pierwsze kroki w castingu juz za soba, ktora decyduje sie na casting w lekkim wydaniu, buduje sobie kije na zamowienie w pracowniach.

• 0

A możecie podać jakiś model ? Chodzi mi o kij do 250zł. i do tego kołowrotek - tylko nie 1kg. :D

Ja nieznam kija do 10g castingowego za taka sumę. I wydaje mi się, ze nie poznam w najblizszym czasie. Uwazam rownież, ze kupowanie kija do 10g( wartość faktyczna) na okonie mija się z celem. No chyba, ze chcesz lowic na troczek jakieś palczaki do 15 cm. Jest w ofercie st croix nie najgorszy kijek do 14g i mocy 10 funtów. mam na myslie premiera PC60MLF2. na początek wystarczy, ale jego koszt to pewnie gdzies okolo 500-600 zł. Z dobrze dobranym multikiem rzucisz z niego wszelkie przynety w granicach 4,5 do 17g. Proponuje jednak zacząć od mocniejszego kija na cięższe przynety, będzie latwiej się otrzaskać z castingiem i wyplenić z techniki rzutów spinningowe przyzwyczajenia, potrafia napsuc krwi. W końcu możesz łowić okonie na mniejsze gumki ale z cięższymi głowkami badż innymi malymi wabikami, ktore dobrze latają jak np. salmo zipper czy Hornet 6 S. wirowka nr. 3 tez poleci z takiego zestawu.

pozd JW

p.s nie licz, ze którykolwiek zbrojmistrz zbuduje ci poprawny lekki casting za 250 zł. No chyba, ze bedzie cierpiał na pomroczność jasną.

• 0

nie... no oczywiste że nie... chodzi mi o zwykłą castingówkę która miała by c.w. około 1-10g. :D

Cześć kolego,

Jeśli chcesz zaczynać przygodę z castingiem od zestawu umożliwiającego łowienie przynętami 1g to życzę powodzenia. Niestety, wbrew panujących i rozpowszechnianych opinii ,łowienie takimi zestawami mija się trochę z sensem. Polecam pierwszy zestaw od co najmniej 5g. Zaoszczędzisz pieniędzy, będzie to sensowniejsze i przede wszystkim możliwe. Ponadto musisz koniecznie nauczyć się obsługi zestawu castingowego. Początek z wątpliwym dla mnie UL (1-5g) nie będzie łatwy.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Nie będę łowił innych ryb jak okoni takim zestawem. To po co cięższy zestawik ? Chcę UL :D Teorie mam opanowaną co do rzucania... tylko praktyka a może jeszcze najważniejsza praktyka - tak chyba lepiej słychać :D Ok możecie mi polecić modele jakieś ? w mojej cenie...

• 0

Nie będę łowił innych ryb jak okoni takim zestawem. To po co cięższy zestawik ? Chcę UL :D Teorie mam opanowaną co do rzucania... tylko praktyka a może jeszcze najważniejsza praktyka - tak chyba lepiej słychać :D Ok możecie mi polecić modele jakieś ? w mojej cenie...

Jeśli teorię masz już opanowaną to rzeczywiście możesz zaczynać od UL. Życzę powodzenia.

Pozdrawiam

Remek

• 0

http://www.fishingcenter.com.pl/spining.htm w FC morzesz zmontowac cos takiego na szklanym blanku Bsarsona

-SPG780 E 1 1,98 2-6 2-6 Mod X/Light 45,00.-

-SPG781 E 1 1,98 2-7 4-8 Mod U/Light 50,00.-

-SPG782 E 1 1,98 4-14 6-12 Mod Light 50,00.-

znam koleisa który własnie zmontował sobie kij na takim blanku wyszło go okolo okolo tojej kwoty,rekojesć z pianki uchwyt 16 ewentualnie mozesz zastosować foregripy na tekojesc dzieloną z kobka AB sa tanie,do tego przelotki batsona i powinno wyjść tanio ,ale na twoim miejscu nie zaczynałbym przygosy z castem od takiej wedki do tego zestawu bedzie ci potrzebna specjalistyczny multik jak np.calcutta 51conquestS a taka to koszt 1000zł wiece radze posłuchac doświadczonych castingowców z tego forum

pozdro hasior :D

• 0

Witam na forum.Do 250zł możesz spokojnie kupić kij używany od któregoś uczestnika forum,wystarczy się ogłosić w dziale kupię,sprzedam.Masz także allegro ale gramatura 1-10g będzie nieosiągalna.

http://www.allegro.pl/item167972934_kij_z_pazurem_jednoczesc iowy_w_100_nowy_1_68m.html

http://www.allegro.pl/item167884105_kij_z_pazurem_grafit_im_ 6_nowy_dl_1_83_m_.html

• 0

Skończyło się na tym, że zakupiłem multik ABU C3 i kijek Jaxona i na koniec wszystko sprzedałem ze stratami :lol:

Nie mogłem poradzić sobie z rzutami na rzece o szerokości 15m z przynętami minimum 15g :unsure:

Sprzedałem z myślą zebrania pieniędzy na coś lepszego - chodziło głównie o multik, który by rzucał przynętami od 5g, ale nie powiodło się :D

• 0

są jakieś kije do 10g. c.w. do multi... na okonia ?

w ofercie fabrycznej na swiecie nieczesto mozna natrafic na kije castingowe o gornym c.w 3/8 oz (10 gram).

Wiekszosc wedkarzy, najczesciej tych majacych pierwsze kroki w castingu juz za soba, ktora decyduje sie na casting w lekkim wydaniu, buduje sobie kije na zamowienie w pracowniach.

Hehe ja mam kijek o c.w 1/18oz do 3/8oz B) ale nie do sprzedania :D

Pozdrawiam

Slider