Skocz do zawartości

Okolice Darłowa (ujście Wieprzy, Grabowej, jez. Kopań, Bukowo)

lorbas

Rekomendowane odpowiedzi

Można liczyć na sandacza, okonia, jazia, szczupak w przyujściowym odcinku Wieprzy tzw. kanale. W morzu wielkie leszcze, węgorze, belona, śledź...

Troć idzie i warto się na nią wybrać srebra w rzece jest sporo.

Co do pstrąga to trzeba dość wysoko pogonić za nim, zaś lipienie, klenie i jazie zaczynają się już od Zakrzewa w górę ( 4 km od Darłowa).

W okolicy jezioro Bukowo - fotki rybek w dziale z okoniami ;) głownie okoń i węgorz no i wszelka biała ryba migrująca miedzy Bałtykiem a jeziorem.

Jezioro kopań - sandacz, sandacz, sandacz okoń, szczupak i węgorek + wszelaka biała ryba. Dziś znajomy popłynął ja niestety tam nie łowię jednak jeśli dziś dostanie sandała to poświecę mu trochę czasu. Na ten czas wiem, że Karol Zacharczyk ( jest z nim na rybach) połowił ładne pasiaki (35cm).

W rezerwie jest Grabowa - pstrąg, troć no i szczupak.

Jestem z Darłowa więc w miarę pewne info mogę się podzielić.

W samym Darłowie mamy Wieprzę. Dostęp znośny. Złapać można szczupaka, na kanale sandacza i okonia. W rzece jest też sporo jazia i to dobrego jazia, ale ciężko się do nich dobrać - ja nie mam cierpliwości złowiłem jednego (na oko 1,5 kg). No i troć, która w rzekę wchodzi

A teraz to bardziej grzyby niż ryby ;)

Można liczyć na sandacza, okonia, jazia, szczupak w przyujściowym odcinku Wieprzy tzw. kanale. W morzu wielkie leszcze, węgorze, belona, śledź...

Troć idzie i warto się na nią wybrać srebra w rzece jest sporo.

Co do pstrąga to trzeba dość wysoko pogonić za nim, zaś lipienie, klenie i jazie zaczynają się już od Zakrzewa w górę ( 4 km od Darłowa).

W okolicy jezioro Bukowo - fotki rybek w dziale z okoniami ;) głownie okoń i węgorz no i wszelka biała ryba migrująca miedzy Bałtykiem a jeziorem.

Jezioro kopań - sandacz, sandacz, sandacz okoń, szczupak i węgorek + wszelaka biała ryba. Dziś znajomy popłynął ja niestety tam nie łowię jednak jeśli dziś dostanie sandała to poświecę mu trochę czasu. Na ten czas wiem, że Karol Zacharczyk ( jest z nim na rybach) połowił ładne pasiaki (35cm).

W rezerwie jest Grabowa - pstrąg, troć no i szczupak.

Jestem z Darłowa więc w miarę pewne info mogę się podzielić.

Własnie na taką odpowiedź liczyłem. Dzięki wielkie za informacje :mellow: Lubie sobie od czasu do czasu usiąść z feederkiem i połowić trochę białej ryby. Wiem, że forum jest typowo spinningowe, jest to jednak jedyne miejsce gdzie doczekałem się konkretnej odpowiedzi, dlatego pozwole sobie zadać to pytanie: Jak jest z leszczem, płocią na Wieprzu? Czy można na niej liczyć na udany połów dużych morskich leszczy i płoci (mam na myśli Wieprza w Darłowie)? I jak wygląda sytuacja w samym porcie? W Darłówku po zachodniej stronie portu, zaraz za tym rozsuwanym mostem, jest taki duży basen- brzeg umocniony kamieniami- na jakie ryby można liczyć w tym miejscu?

Na Wieprzy

Leszcze duże morskie leszcze to głównie kanał szczuczy j. Bukowo, morze (falochrony) i port czyli tzw. awanport są konkretne leszcze można je łowić z koszykiem lub bez najlepsza przynęta rosówka. Leszcze można też śmiało ciągać z plaży. Na dzikich plażach w pobliżu j. Kopań łatwo zlokalizować leszcze wchodząc do wody stoją przy samym brzegu przy kołkach w olbrzymich stadach. Płoć również ale o tej porze głownie w morzu no i przynęta nr. 1 garnela.

Kwater jest sporo jak będzie trzeba to popytam znajomych zajmujących się wynajmem.

Pzdr

swego czasu jeździłem czesto do Darłówka. Czasu na ryby było mało bo inne atrakcje zapełniały dzień. Ale wybierałem sie z UL namierzyć pasiaki. Jedyne efekty miałem w jednym miejscu. Początek portu - zaznaczone czerwonym kółkiem. Co rzut miałem tam okonia - sztuki do 35 cm.

http://img411.imageshack.us/img411/7166/darwek.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na żółto zaznaczyłem najlepsza smażalnie w mieście - dorszyk jak tralala B) polecam

Gandalfwhite z tego co kojarze to opłat na morze nie potrzebujesz, no chyba że chcesz sieciami łowić :mellow:

Na ujściach w określonych odległościach (niestety nie pamietam jakich) od linii brzegowej morza tez nie potrzebujesz opłat.

Gdzie wykupić i ile kosztuje pozwolenie na łapanie na województwo pomorskie i ewentualne na łapanie w morzu jak bym się zdecydował

Nadmienię , że mieszkam we Wrocławiu.

Pozwolenie na morze kupisz w Inspektoracie Rybołówstwa Morskiego w Darłówku Wschodnim. Tylko zrób najpierw opłatę (może być przelew) i przyjdź z dowodem wpłaty bo inspektor wyśle cie na pocztę. Tu są szczegóły: http://www.oirmslupsk.mojbip.pl/?pid=64

Ja łowiłem bez żadnych opłat - w sklepie w Darłowie takich informacji udzielił mi sprzedawca. Wszyscy wędkarze z którymi gadałem mi to potwierdzili, więc teraz zdębiałem czytając googla :wacko: Co prawda było to bardzo dawno temu, wiec może przepisy były inne

swego czasu jeździłem czesto do Darłówka. Czasu na ryby było mało bo inne atrakcje zapełniały dzień. Ale wybierałem sie z UL namierzyć pasiaki. Jedyne efekty miałem w jednym miejscu. Początek portu - zaznaczone czerwonym kółkiem. Co rzut miałem tam okonia - sztuki do 35 cm.

http://img411.imageshack.us/img411/7166/darwek.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na żółto zaznaczyłem najlepsza smażalnie w mieście - dorszyk jak tralala B) polecam

To już jest kanał, gdzie można liczyć na okonia, sandacza i szczupaka tego jest dość sporo, ale ciężko o ładne ryby poza okoniem. Ja ostatnio byłem 2x - 4 sandacze z opadu, na gumę 3 i jeden na wobler jednak wszystko to skróty...

Na Wieprzy

Leszcze duże morskie leszcze to głównie kanał szczuczy j. Bukowo, morze (falochrony) i port czyli tzw. awanport są konkretne leszcze można je łowić z koszykiem lub bez najlepsza przynęta rosówka. Leszcze można też śmiało ciągać z plaży. Na dzikich plażach w pobliżu j. Kopań łatwo zlokalizować leszcze wchodząc do wody stoją przy samym brzegu przy kołkach w olbrzymich stadach. Płoć również ale o tej porze głownie w morzu no i przynęta nr. 1 garnela.

Pzdr

Rozjaśniłeś mi nie co sytuacje... Interesują mnie jeszcze dwie rzeczy, a właściwie trzy :mellow: Czy w samym porcie można spinningować? Awanport- masz namyśli ten port skąd wypływają kutry wędkarskie? Piszesz, że można tam łowić z koszykiem... rozumiem, że w takim razie nie ma żadnych obostrzeń dotyczących nęcenia?

I ostatnie pytanie dotyczy J. Kopań...czy istnieje możliwość wypożyczenia łodzi na tym akwenie?

• 7 miesięcy temu...

Witam,

W zeszłym tygodniu w końcu zebrałem się na swoją pierwszą wyprawę na troć. Pierwszy dzień spędzony na Wieprzy, niestety bez efektów. Później przerzuciłem się na Grabową i tam pozytywne zaskoczenie- 3 parogodzinne wypady i za każdym razem kontakt z rybą, z czego wyjęte dwa srebrniaki, nie duże bo około 50cm, ale pierwsze- co cieszy. 

Przy okazji mojemu ojcu trafiły się dwa szczupaki i to wcale nie małe, stąd małe pytanie do osób które nad tą rzeką wędkują częściej. Czy w sezonie jest sens w jej przyujściowych fragmencie polować na szczupaki? Czy też te dwie ryby, to zwyczajny fuks?

Pozdrawiam

R.M.

Witam,

W zeszłym tygodniu w końcu zebrałem się na swoją pierwszą wyprawę na troć. Pierwszy dzień spędzony na Wieprzy, niestety bez efektów. Później przerzuciłem się na Grabową i tam pozytywne zaskoczenie- 3 parogodzinne wypady i za każdym razem kontakt z rybą, z czego wyjęte dwa srebrniaki, nie duże bo około 50cm, ale pierwsze- co cieszy. 

Przy okazji mojemu ojcu trafiły się dwa szczupaki i to wcale nie małe, stąd małe pytanie do osób które nad tą rzeką wędkują częściej. Czy w sezonie jest sens w jej przyujściowych fragmencie polować na szczupaki? Czy też te dwie ryby, to zwyczajny fuks?

Pozdrawiam

R.M.

a na co poławialiscie?? z tego co sie orientuje szczupak jest ładny i mozna czasem połowic...

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Panowie wybieram się do Darłowa na sylwestra. Pod nosem będę miał ww rzekę. Będę na miejscu 5 dni i żal było by nie sprobować coś połowić. Podpowie ktoś w jakie okolice najlepiej wybrać się ze spinningiem? Gdzie wykupić zezwolenie?

Polecam 2 most/ od Cisowa/lub 3 most/Zakrzewo/super miejscówki ale jak jest wiatr to d..a/można się spotkać z dobrym Laxem-jest dobra pogoda na srebro.

Najlepszy odcinek to od Kowalewic do Starego Krakowa/świetne miejscówki,kiedyś moje ulubione ale uważaj na miejscowych ;) /

Z racji że jest pogoda jesienna doradzam żebyś miał mocny sprzęt bo możliwe jest spotkanie z rybą życia :)

Nie wiem gdzie można wykupić zezwolenie/sprawdź w necie/

Jakby co to pisz na pw/przynęty itp./ :)

A i Grabowa jest w zasięgu/kiedyś Pewexowskie łowienie ale kto teraz o tym pamięta?/

A i kolego chyba nie w tym dziale piszesz ;)

Edytowane przez gaweł
  • Like 1

W Darłowie jest koło PZW "Łosoś" - miało siedzibę na ul. M. Curie Skłodowskiej 25 (pomiędzy mostami jadąc od ronda koło Orlenu po lewej stronie). Piszę miało bo z 5 lat nie byłem. Na stronie PZW masz namiary na Prezesa Koła.

http://www.pzw.org.pl/2111/dane_podmiotu

Do wymienionych przez kolegę miejsc dodałbym jeszcze okolice Mazowa.

Grabowej bym nie omijał :) .

Pozdrawiam.

• Like 1