Skocz do zawartości

Okolice Darłowa (ujście Wieprzy, Grabowej, jez. Kopań, Bukowo)

lorbas

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam! w sierpniu wybieram się w te okolice na tydzień z wędką. Mam zamiar spróbować swoich sił łowiąc w rzece Wieprza, kanale wpadajacym do morza, ewentualnie w morzu. Nie wiem kompletnie na jakie ryby mógłbym się nastawić.

Interesuje mnie głównie szczupak, sandacz, okoń. Czy jest szansa na tych wodach spotkać się z tymi drapieżnikami?Jak wygląda sprawa z opłatami? Za wszelkie info dziękuję i pozdrawiam wędkarską brać ????

Edytowane przez Crocop80

Wody dookoła tyle.. gdzie nie pójdziesz - tam coś złowisz ;)  Bajora w Darłowie to szczupak -nawet można trafić coś ładnego, rzeka - cały przekrój: okoń, szczupak(miałem 107cm tu na rzece:) ), jaź, sandacz, troć. Na kanale i portach wydłubiesz okonie, niektóre ładne morskie garby, sandacz powinien być aktywny, rzadko szczupak jako przyłów. No i morze... tu sie może zdarzyć wszystko, możesz iść na okonia, łowić śledzie, albo liczyć na spotkanie z trocią... 

Opłaty to: wody morskie 42zl rocznie- można na krótszy okres czasu odsyłam na stronę OIRM, wystarczy dowód wpłaty, rzeka Wieprza jest w prywatnych rękach 170zł rocznie -  www.infowieprza.pl

• Like 3

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Wybieram się za tydzień w to miejsce. Na co tam można liczyć. Interesuje mnie głównie spinning. Dorsz odpada oraz te ciąganie śledzi. Interesuje mnie czy w tym porcie połowi jakieś rybki typu sandacz, okoń. Za podpowiedzi serdecznie dzięki. Nie wiem po prostu co spakować.

Czesc ‍♂

W porcie polowisz, szalu nie bedzie ale sa rybki, mozna poskubac okonki sandaczyki a i szczuapaczek sie trafi, oplaty bardzo tanio. Jesli zamierzasz spinningowac to sugerowal bym „na lekko”. W Darłowie na Wieprzy akutalnie nic ciekawego, oplaty drogie.... na ta chwile sie nie oplaca ‍♂

Odezwij sie jak juz bedziesz, spotkamy sie nad woda.

Pozdro!

Arek

Edytowane przez hose4ras

Czesc ‍♂

W porcie polowisz, szalu nie bedzie ale sa rybki, mozna poskubac okonki sandaczyki a i szczuapaczek sie trafi, oplaty bardzo tanio. Jesli zamierzasz spinningowac to sugerowal bym „na lekko”. W Darłowie na Wieprzy akutalnie nic ciekawego, oplaty drogie.... na ta chwile sie nie oplaca ‍♂

Odezwij sie jak juz bedziesz, spotkamy sie nad woda.

Pozdro!

Arek

To Wy wczoraj łowiliście po wschodniej stronie, w małej zatoczce?

Ja obecnie jestem w Darłówku i śmigam po porcie, nic ciekawego jeszcze nie dorwałem ale mam jeszcze dwa tygodnie by coś złapać ????

To Wy wczoraj łowiliście po wschodniej stronie, w małej zatoczce?

Ja obecnie jestem w Darłówku i śmigam po porcie, nic ciekawego jeszcze nie dorwałem ale mam jeszcze dwa tygodnie by coś złapać

Witam też się tam wybieramdo Darłowa, na jakim odcinku Wieprzy obowiązuje opłata morska tylko port?

Tak to my :)

Wyjelismy z tej zatoczki po szczupaczku, bylo jeszcze pare bran, jeden mi sie spial. Bylismy doslownie 40min

Zazwyvzaj mozna tam pobawic sie ze sportowymi okonkami.

Wody morskie obowiazuja od łukowego zielonego mostu w Darłowie.

Maguras, na takie okonie jak z Twojego avatara raczej bym nie liczyl ????????????hahaha

Przed zachodem slonca mozesz obrzucac avanport na zachodniej stronie, czasami wchodzi okon z morza. Ten tydzien bedzie malo przyjemny dla wedkowania, ma wiac :(

Dzieje się coś nad Kopaniem?

Kiedyś tam byłem, podobno pływały tam sandacze... ;)

Paweł, nawet jeśli wypożyczysz łódkę od rybaka z Kopań to bez echosondy i silnika i tak za wiele raczej nie nawojujesz. Dobre miejsca na sandacza są na południowym brzegu jeziora - z tego co pamiętam zaczynają się na wysokości Palczewic w stronę Wicia. W okolicach przystani w Kopań jest kilka wielkich głazów, które sięgają prawie powierzchni - trzeba uważać.

• Like 1

Jeśli chodzi o Wieprze w Darłowie, jakich ryb mógłbym się spodziewać? dodam tylko że będę tam na początku sierpnia, chciałbym przez tydzień sobie sportowo połowić☺️oczywiście na spinning. Interesuje mnie również port i ujście Wieprzy w okolicy główek (tych spacerowych)

Paweł, nawet jeśli wypożyczysz łódkę od rybaka z Kopań to bez echosondy i silnika i tak za wiele raczej nie nawojujesz. Dobre miejsca na sandacza są na południowym brzegu jeziora - z tego co pamiętam zaczynają się na wysokości Palczewic w stronę Wicia. W okolicach przystani w Kopań jest kilka wielkich głazów, które sięgają prawie powierzchni - trzeba uważać.

Szymon silnik i echo jest do ogarnięcia jak się spotkamy na miejscu można się dobrać do tych sandaczy

Maguras, na takie okonie jak z Twojego avatara raczej bym nie liczyl hahaha

Przed zachodem slonca mozesz obrzucac avanport na zachodniej stronie, czasami wchodzi okon z morza. Ten tydzien bedzie malo przyjemny dla wedkowania, ma wiac :(

Już wczoraj w nocy wiało dość nieprzyjemnie.

Dajcie znać gdzie będziecie łowić, można obrócić jakiegoś browarka i pogadać o rybach

Jeśli chodzi o Wieprze w Darłowie, jakich ryb mógłbym się spodziewać? dodam tylko że będę tam na początku sierpnia, chciałbym przez tydzień sobie sportowo połowić☺oczywiście na spinning. Interesuje mnie również port i ujście Wieprzy w okolicy główek (tych spacerowych)

Na Wieprzy w Darlowie mozesz liczyc na okonie klenie jazie trocie szczupaki... do kleni ciezko sie dobrac ze spinningiem.

Ogolnie szalu nie ma, zreszta zobaczysz :):):)

Jesli chodzi o lowienie z glowek to nie pomoge, nie moja bajka ale jak sie tam przejdziesz to zobaczysz co lowia na co lowia i czy lowia :) za to w awanporcie tym basenie na zachodniej stronie mozesz smialo spinningowac za okoniem, jakies stebro tez moze sie uwiesic.

Szymon silnik i echo jest do ogarnięcia jak się spotkamy na miejscu można się dobrać do tych sandaczy

Już wczoraj w nocy wiało dość nieprzyjemnie.

Dajcie znać gdzie będziecie łowić, można obrócić jakiegoś browarka i pogadać o rybach

Do piatku jestem zarobiony :( do kiedy zostajecie? Bedziemy w kontakcie, browarka chetnie przechyle

Jak zapuszczacie sie na Darlowo mozesz sprobowac polowic na wieprzy pomiedzy mostem łukowym a mostem na deptaku, koło placu zabaw (znajdziesz na google maps) kreca sie tam przyzwoite okonie. :)

Edytowane przez hose4ras

A jaka tam glebokosc w tym porcie. Chodzi mi o to w jakie glowki sie zaopatrzyc. Ja tak czy inaczej na pierwszy cel stawiam sandacze. Rok temu np. W Lebie wszyscy nastawiali sie na okonie a byly dni ze sandacz super zerowal. I to taka bym nazwal ostra orka. Guma 15cm do tego 30gr. Im woda w porcie byla spokojniejsza tym glowka musiala byc ciezsza. Tak jakby zapraszalo je ostre pi...e. A najlepiej na te Barkleye Ripple takie przydymione.Dlatego pytam sie o srednia glebokosc bo chyba zaczne od tej taktyki.

• Like 1

Na Wieprzy w Darlowie mozesz liczyc na okonie klenie jazie trocie szczupaki... do kleni ciezko sie dobrac ze spinningiem.

Ogolnie szalu nie ma, zreszta zobaczysz :):):)

Jesli chodzi o lowienie z glowek to nie pomoge, nie moja bajka ale jak sie tam przejdziesz to zobaczysz co lowia na co lowia i czy lowia :) za to w awanporcie tym basenie na zachodniej stronie mozesz smialo spinningowac za okoniem, jakies stebro tez moze sie uwiesic.

Do piatku jestem zarobiony :( do kiedy zostajecie? Bedziemy w kontakcie, browarka chetnie przechyle

Jak zapuszczacie sie na Darlowo mozesz sprobowac polowic na wieprzy pomiedzy mostem łukowym a mostem na deptaku, koło placu zabaw (znajdziesz na google maps) kreca sie tam przyzwoite okonie. :)

Jestem w Darłówku do przyszłego piątku. Chodziłem głównie za sandaczem, ale bez większych efektów.

W Darłówku łowię od 20 wiec trochę znam te miejscówki