Skocz do zawartości

Kij rzeczny. Duże, silne ryby na małe przynęty.

playmo

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny temat, bo akurat jestem na etapie poszukiwania blanku na moje zimowe pstrągowanie. Do tej pory używałem batsona rx6 2,75 12 lb.

Tylko Panowie rozprawiacie na temat phenixów nie dostępnych teraz na rynku (albo ja słabo szukam).

Do takich zastosowań, jak w temacie chyba najlepiej nadają się kije z serii salmon steelhead.

Muszę przyznać, że po raz kolejny zerkam w stronę batsona i serii ss w rx7, bo w rx 8 nie ma pożądanej przeze mnie długości.

Edytowane przez Artech
  • Like 1

I tu(wypowiedz Piotra) troszkę znalazłem potwierdzenie swoich słów... Wszystko się da, zależy od umiejętności i warunków na łowisku. Natomiast gdyby istniał odpowiednik sp962ul o mocy 12 czy też 14lb to wydaje się był by odpowiedni sprzęt na brzany :) Kurcze szkoda ze tych 962ul już nie ma
Szczęśliwi są ich posiadacze...

Edytowane przez "Paweł"
  • Like 2

Fajny temat, bo akurat jestem na etapie poszukiwania blanku na moje zimowe pstrągowanie. Do tej pory używałem batsona rx6 2,75 12 lb.

Tylko Panowie rozprawiacie na temat phenixów nie dostępnych teraz na rynku (albo ja słabo szukam).

Do takich zastosowań, jak w temacie chyba najlepiej nadają się kije z serii salmon steelhead.

Muszę przyznać, że po raz kolejny zerkam w stronę batsona i serii ss w rx7, bo w rx 8 nie ma pożądanej przeze mnie długości.

Odnosnie batsona mam rx7 260cm 7-21g i to juz kawał armaty na pstragi raczej te5plus.Ale debiutu niemiał wiec niewiem co potrafi a blas ma duzo fajnych blanków sls ponoc sa swietne pod kropy ale slf tez mi sie fajnie sprawuje.
  • Like 1

Odnosnie batsona mam rx7 260cm 7-21g i to juz kawał armaty na pstragi raczej te5plus.Ale debiutu niemiał wiec niewiem co potrafi a blas ma duzo fajnych blanków sls ponoc sa swietne pod kropy ale slf tez mi sie fajnie sprawuje.

U mnie na zimowe pstrągowanie kij musi mieć te 12 lb w dolniku, bo w miarę często przyłowem są troćki i trzeba mieć czym powalczyć z taką lokomotywą. 

Ciekaw jestem tej rx7 w długości 2,75m. Rx6 w tej długości i mocy spisywała się całkiem fajnie. 

Ideałem dla mnie byłby st. croix 3SC90MF2 ale jest praktycznie nie do zdobycia. /a na pewno nie w normalnych pieniądzach.

I tu(wypowiedz Piotra) troszkę znalazłem potwierdzenie swoich słów... Wszystko się da, zależy od umiejętności i warunków na łowisku. Natomiast gdyby istniał odpowiednik sp962ul o mocy 12 czy też 14lb to wydaje się był by odpowiedni sprzęt na brzany :) Kurcze szkoda ze tych 962ul już nie ma

Szczęśliwi są ich posiadacze...

Faktycznie, nie wiedziałem, że nie są już dostępne, chociaż na pewno czasami się trafiają z drugiej ręki.

A jeszcze w temacie samego blanku - dla mnie w zestawieniu z plecionką 0,10 to podstawowy kijek na brzany, który wyjął także sporo solidnych boleni w dzikim nurcie, a przyłowy zębatych wiślanych drapieżnikow nie byly problemem. Oczywiście zgadzam się, że nie dla każdego i nie w każdym miejscu się sprawdzi, ale warto go uwzględnić i co najmniej - obejrzeć.

Wg mnie gdyby był mocniejszy, nie dawałby takiej kontroli nad najmniejszymi woblerkami (2,5-3cm), a z drugiej strony da się nim łowić większością boleniówek w rozmiarze 7-8cm, zwłaszcza tych pracujących nieco delikatniej.

Edytowane przez womar
  • Like 3

Ja posiadam st. croix 3SC90MF2, z tym kleniem od dołu to tylko duży kleń, ale kijek spokojnie radzi sobie z dużymi rybami, u mnie docelowo bolkowy kij i na nocne sandacze. Polecam kto nie miał w ręku - avid VIS 76MLF. Kupiłem początkowo na sandacze na lekko, w tym roku zastępuje go xtreme 68mxf ale kij jest tak niesamowicie uniwersalny, że aż szkoda mi go sprzedawać. Dosłownie kij pod małe przynęty na duże ryby. Wyjąłem w ubiegłym roku na niego sporo fajnych ryb, sumka 110, sandacza 90 i Bolka 84, bardzo dobre właściwości rzutowe dzięki śmiesznej, giętkiej szczytówce, rzuca bardzo ładnie nawet kleniowe wobki. Porównując do st. croix 3SC90MF2 obsługuje dużo większy wachlarz przynęt, a dużych ryb się nie będzie bał (oprócz omotek). W tym roku długiego zabierałem tylko na opaski, z główek, brodząc i z łodzi cały sezon używałem vis'a... Śmieszny kij, nie miałem takiego, odkręcę hamulec to łowię klenie i bolki, a na zabetonowanym jest też czym zaciąć sandacza, wobki pięknie miota, a i z gumą do 4"+12g w pełnym komforcie podbija.

Edytowane przez Lucas

A czemu patrzysz gdzie indziej, a nie dalej na swojego Batsona RX6? Czego on Ci nie daje, co dać może inny kij?

• Like 1

• 4 miesiące temu...