Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Helix 7 G3/G4

tomasz3664

Pytanie

Witam wszystkich mam problem z moim echo HM helix 7 msi gps g3, chodzi oto ze po zaktualizowaniu oprogramowania powinna sie automatycznie zaktualizować mapa "humminbird basemap" ma a się to nie stało i co więcej przy wybraniej opcji "basemap" po użyciu przycisku "info" echo się wyłancza.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z jakiej do jakiej wersji była robiona aktualizacja ? To jest kluczowe pytanie bo bardzo wiele osób przeprowadza ją niezgodnie z instrukcją na stronie producenta. I niestety jest to proces nieodwracalny.

https://www.humminbird.com/support/software-updates/HELIX-7-CHIRP-MEGA-SI-GPS-G3-v-2-320

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Aktualna wersja to 2.440 nie pamiętam ja ka była ta poprzednia ale chyba z jedynką z przodu.

Robiłem tak jak pisze na stronie humminbirda pierwsze zaktualizowałem na wersje 2.320 póżnij 2.440 w tym momencie w systemie niema podanej żadnej wersji mapy.

Edytowane przez tomasz3664

• 0

Ok dzięki wielkie za info echo mam jeszcze na gwarancji ale podobno gwarancja tego nie obejmuje

Znam podobną historię, wywalenie ekranu H3 9 cali- w czasie aktualizacji, skończyło się na wysyłce sprzętu do serwisu na Litwie i opłacie. 

Nie wiem czy szedłbym w navionisc, bo zerolines tańsze i daje więcej możliwości na wodzie- głębokość, twardość dna, połacie roślinności  - w czasie jednego pływania. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Gdy mi gdyby nie to że ta sonda mi się wyłącza Przy włączonym trybie Base map pewnie bym nawet nie zwracał na to uwagi ale jeszcze muszę sprawdzić czy powstały jeszcze jakieś inne problemy z tego powodu. Z tego co wiem to Wysłanie do serwisu i nowe oprogramowanie też do najtańszych rzeczy nie należy

• 0

Jako że to mój pierwszy post na grupie więc serdecznie witam wszystkich.

Kilka dni temu zakupiłem HB Helix 7 G3.
To mój pierwszy sonar. Sprzedawca nie dołączył instrukcji obsługi w języku polskim.
Mam wiele wątpliwości i pytań jeśli chodzi o ustawienia echosondy.
Czy ktoś z kolegów mógłby mi użyczyć instrukcje w PL w formacie pdf lub jpg ?
Z góry dziękuje za pomoc.

• 0

Jest napewno.

potwierdzam,dziś byłem- jest cofanie exitem. Overall - maluch nie jest zły, ale wolałbym go z MSI+ ;) No i czekam na jakieś kolory sensowne do świecenia rybek, bo trzeba gimnastykować się mocno by taki efekt uzyskać, gdy konkurencji przychodzi to łatwiej. 

• Like 1

• 0

Podepnę się pod rozpoczęty temat Helixa 7.

Dwie sprawy do rozwiązania pojawiły się u mnie po zakupie. 

Pierwsza - nowy akumulator (celuję w jakieś +/-20Ah), ale nie mam rozeznania, jaki rodzaj - AGM/GEL, Litowy czy LIFEPO4, będzie najoptymalniejszym rozwiązaniem. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie przy tego rodzaju elektronice? Zakładam, że nie powinno się podpinać echa do akumulatora zasilającego silnik (tu w zestawie mam MK Endura + 100Ah LifePo4) - taki rozdział miałem przy małym Garminie Strikerze, którego obsługiwał osobny AGM 7Ah. 

Drugie pytanie dotyczy potrzeby montowania, na zasilaniu Helixa, bezpiecznika.

Producent /dystrybutor załączył zwykły kabel zasilający bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia (tu odniosę się do poprzednio używanej echosondy -np Garmin montuje coś takiego w standardzie).

Czy dokupić coś na plusowy przewód, a jeśli tak, to jakiego rodzaju (jaką wartość powienien taki bezpiecznik mieć)?

Dziękuję i pozdrawiam.