Skocz do zawartości
  • 0

ustawienia echosondy

saalar

Pytanie

Już od jakiegos czasu walczę z moją nowa zabawką w postaci humminbirda 597ci HD DI. O ile nawigacja nie jest na chwilę obecną moim problemem gdyż z map nie korzystam, jedynie prędkość mnie interesuje. Próbuję ustawić optymalne ustawienia pod Odrę i pomimo posiadanej instrukcji nie jest to takie oczywiste. Czy ktoś z was ma doświadczenie z tego typu maszynką? Jak dobierać stożki, częstotliwości i tego typu wartości? Jak zastosować dostępne opcie na płyciznach do 4m?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

spoko dzisiaj sie na morzu troszke pobawilem.

I tak:

Po zmianie softu inaczej zapisuje sie tracki - musisz wejs bodaj w navigation i tam w tracks? (bodaj 2 lub 3 od gory) i otworzy sie okienko z trackami do przegladania. tam bodaj 2 razy do gory strzalka i otworzy sie male podmenu (szukalem g...a chyba z 45 minut....)

i tam dajesz mark all tracks and a pozniej export i ci sie zapyta czy skasowac tracki z SD dajesz tak i (przynajmniej u mnie) dostalem error - wyjalem i wsadzilem karte i poszlo za drugim razem).

Ps wczesniej chyba nei dawalem Clear przed i save po kazdym dniu lowienia i tylko dane gps sie chyba zachowaly.

Teraz (a odkrylem to wplywajac do portu wiec nie mialem czasu sie bawic) jak plyne na wprost mnie (jakby na kursie) pokazuje sie jakas linia i pisze ile ilem mam do jakiej glebokosci - nie rozkminilem jeszcze czy glebokosc ma gdzies na mapie zapisana czy sobie ja wziela z tracka (w polowie dnia zrobilem save i clear)

Plywalem pierwszy raz po morzu.

Ps szkoda, ze nie zmirzylem red gurnarda (Chelidonichthys cuculus? kurek chyba po polsku) jakiego dzisiaj zlowilem

bo w wikipedi doczytalem, ze rosnie do 40 cm a moj chyba mial wiecej - kolegi zmierzony mial 30 a na oko byl sporo mniejszy...)

moze mi sie specimen trafil?

Ps co jakis czas po sciagnieciu trackow z echa nagrywam je na hdd tak na zas i pozniej z czystym sumieinem moge nadgrywac jak cos sobie wroce.

• 0

jak ustawiasz sonde pod płytka wodę? Ze zrzutów co dałes wczesniej widze że mialeś switchFire w trybie maxymalnym a nie w otwartym. mnie troche myla te czestotliwości bo pływając w rzece mam często dużo syfu albo bąbli wynikających z pływania po warkoczach i wsteczniakach i trzeba za kazdym razem zmieniac ustawienia.

• 0

teraz mam switchfire ustawione na clear i do tego albo slodka wode albo plytka slona (zbytnio nie widze roznicy) wlaczylem sobie fish id (bo wydaje mi sie, ze pokazuje ryby oboma stozkami a luki masz tylko z tego na jaki jest echo ustawione). troszke bez sensu, ze jak zwiekszysz zoom albo dasz np max glebokosc na 5m (czyli jakby zoom od gory) to obiekty sie powiekszaja, ale rozdzielczosc zostaje taka sama... ;( i masz kwadratowosc do kwadratu..

zawsze mozesz wlaczyc podzielony ekran na zwykly/di albo 2 rozne czestotliwosci zwyklego - ja tak czasto plywam. musze przyznac, ze tak czy tak ryby widze rzadko.

w manualu jest fajny obrazek stozkow - zrobilem sobie zrzut ekranu i przerobilem go na zwyklego jpg a pozniej wydrukowalem - zadalem na wierzch kilka warstw tasmu biurowej przezroczystej i trzymam na lodzi..

• 0

ech ja chyba potrzebuje kiedys samemu napisac jakis soft (nie to zebym mial o tym pojecie ;P do echosondy bo coraz ciezej mi ja rozkminic.

Przyklad:

plywam od tygodnia po morzu. i na echu nie widac nawet sladu po stadach makreli goniacych plankton (takie male zyjatka z bliska wygladaja jak male raki maja moze z 1mm dlugosci - makrele i meduzy sie przy nich kreca) - pisze bo zdaza nam sie wyjac 30-40 ryb w tym kilka na raz (obie osoby full na hakach) a na ekranie niemal cisza/delikatne niebieskie kropki (makrele sa gdzies 3-4m pod lodzia do dna okolo 12m).

Makrele w wiekszosci 25-30cm bywaja wieksze takie pod 35-40.

za to dosyc czesto na ekranie widac moje przywieszki i ciezarek (nie duze moze z 2-3cm dlugosci na haczykach powiedzmy 1/0 4 sztuki + ciezarek okolo 100-150g) widac wyraznie kazda przywieszke w toni i na dnie na okolo 15-17m (na ekranie sa paski, echo tak mocne, ze az czerwone).

jakim cudem ryb nie widac?

a w slodkiej wodzie na 20m widzialem wyraznie stada okoni....

zwiekszac czulosc na morzu? az do punktu gdzie bede widzial ryby?

jak mi sie browar skonczy to skocze do auta po karte z echa i wkleje foty.

edit:

miejsce gdzie lowilismy makrele (w toni 3-5m pod lodzia):

https://lh4.googleusercontent.com/-KzEWlT4MDI0/UCfWaw-lYuI/AAAAAAAAAiI/rvIITsdVia0/s512/S00086.PNG

przywieszki w toni opuszczone do dna:

https://lh5.googleusercontent.com/-S6oOHDUUYfg/UCfWaq3fwqI/AAAAAAAAAiE/tRkp3yzyyXE/s512/S00082.PNG

• 0

A jak zwiększysz stozek to jaki efekt? przy wąskim stożku zasięg na 3 metrach nie będzie tak jak na 12. Może pokombinuj z częstotliwościami? A powiedz mi kolego jaka karte uzywasz? mi zdazyło sie że podczas zapisywania zrzutu sonda mi się zawiesila. Wtedy to tylko twardy reset pomoże. czasem tez dostaje komunikat że zapisywanie nie powiodło się, szczególnie na początku lowienia. później nie wiedzieć czemu wszystko gra i zapisuje sie normalnie.

• 0

Szukam kogoś, kto używa Lowrance X510C. Chodzi o optymalizację ustawień na płytką wodę, taką do 3-5m.

Używałem kiedyś modelu Lowrance X102C ,  więc może coś pomogę po weekendzie , bo uciekam nad J. Białe / Okunika na testy Elite 7 HDI ;)

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 1