Skocz do zawartości

Szczypce do wyhaczania drapieżnika - jakie?

Krzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Polecicie jakieś szczypce do wyhaczania przynęty? Jaką długość uważacie za optymalną? 

Ciężko powiedzieć jaka ryba się przytrafi, wiem, że i metrówki ponad pływają na zbiorniku. 

Chciałbym mieć komfort, a nie drżeć, że mogą być za krótkie. :D

Z góry bardzo dziękuję. :)

A jaką przewage ma pistoletowy nad zwykłym? Bo myślałem np nad https://allegro.pl/oferta/dlugie-szczypce-katowe-long-bend-nose-plier-29cm-10472415799

Problem w tym, że torbe mam z SG w wersji S i mi sie nie zmieszczą i będę musiał kombinować.  :D Taki pistoletowy 24cm wystarczy? 

Dla mnie pistoletowy za delikanty - są robione z cienkiej blachy. Po tym jak większemu szczupakowi nie mogłem kotwicy wyjąć ze szczęki kupiłem coś mocniejszego. Można gwoździe wyrywać 28 cm. 

attachicon.gif 20210318_103527.jpg

I uważasz, że ta długość jest optymalna, czy za długie, albo za krótkie?

jak masz (albo raczej ryba ma) niefarta to trzeba caly zestaw - kiedys mi "70" tak zazarla slidera 10, ale musialem pomiedzy skrzelami siegac by kolka lacznikowe otworzyc i osobno wyjalem przynete a osobno kazda kotwiczke - by byly skierowane w przeciwne strony do tego jedna wbita w skrzela.... Wiec ja woze zwykle male peany,/wypychacz (do okoni/okonkow) duze peany (duze dl20-25cm i doslownie ostatni 1-1,5cm sie rozwiera) + szczypce do kolek + mocne (tna sruby do 5mm) obcinaczki - ew mozna obciac kroty jak juz nic innego sie nie da zrobic

Cos takiego mam 2 czy pary 8-10 cali. nigdy mnie nie zawiodly (w kp z reszta narzedzi)

https://www.ebay.co.uk/itm/T-C-Mayo-Hegar-Needle-holder-forceps-dental-general-surgery-instruments-8/231208081314?hash=item35d51357a2:g:ocIAAOxyYYlRvuHN

• Like 1

Jakiś link do tych szczypiec?

Szczypce kupiłem w hurtowni Mixer w Gdyni za ok 20 zł. Niestety nie mają strony internetowej. Podobne są na Aliexpres, różnią się kolorem koszulki na uchwycie ale to Ci pewnie nie będzie przeszkadzało:

https://pl.aliexpress.com/item/1005001813443858.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3ce23c00hmOHEC&mp=1

I uważasz, że ta długość jest optymalna, czy za długie, albo za krótkie?

Długość jest optymalna, nawet dużej rybie można sięgnąć głęboko do paszczy i wyjąć kotwiczkę czy hak, nawet wbity mocno w szczękę czy inne twarde miejsce. 

Ale takie peany nie mają problemu, gdy hak wbije się w twarde miejsce?

Miałem największy i najgrubszy pean i nie dawał rady na większych rybach- ale przydaje się jako rozwieracz :)

Nie ma nic uniwersalnego. Szczypce, ktorymi mozna wytargac 2/0 zakopanego pod kolank w paszczy suma wymaga innego narzedxia niz szczupak z kotwiczka w gardle a druga w skrzelach o okoniu nie wspomne. Moje doswiadczenie z peanami to glownie szczupaki i okonie. Na suma wzialbym kombinerki z wsskimi szczekami.

Nie ma nic uniwersalnego. Szczypce, ktorymi mozna wytargac 2/0 zakopanego pod kolank w paszczy suma wymaga innego narzedxia niz szczupak z kotwiczka w gardle a druga w skrzelach o okoniu nie wspomne. Moje doswiadczenie z peanami to glownie szczupaki i okonie. Na suma wzialbym kombinerki z wsskimi szczekami.

Generalnie chodzi głównie o szczupaka, fakt, zapomniałem wspomnieć. Czy takie 28cm na szczupaka można nazwać optymalnym rozmiarem.

Edytowane przez Krzyn

Temu szczupakowi wyjalem kotwiczke z gardla (ale byla tylko jedna i do tego bezzadziorowa).

Przy czym do spinningowych przynet deepthroat sie nie nadaje. Co do takich dlugasnych kombinerek to moze te 2 zawiasowe maja sens. Ja uzywalem peanow z tak krotkimi szczekami bo zwykle kombinerki mi nieraz zaslanialy "pole operacyjne" albo nie miescily w tym polu ;)

A do otwierania paszczy używacie rozwieraczy, czy macie wyćwiczone inne patenty? Palce pod pokrywę?

Przy większych chwyt pod pokrywę, mniejsze normalnie za grzbiet. Jak się da to odczepiam w wodzie albo w podbieraku .

Rozwieracz czasem się przydaje przy upartych mniejszych sztukach.