Krzyn Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Witam.Polecicie jakieś szczypce do wyhaczania przynęty? Jaką długość uważacie za optymalną? Ciężko powiedzieć jaka ryba się przytrafi, wiem, że i metrówki ponad pływają na zbiorniku. Chciałbym mieć komfort, a nie drżeć, że mogą być za krótkie. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Jak głęboko szczupły weźmie to wypyhacz pistoletowy może się przydać. Coś w tym stylu na przykład https://allegro.pl/oferta/daiwa-szczypce-wypychacz-pistoletowy-prorex-24cm-9879604512?reco_id=1ca9849d-8d9f-11eb-9814-ecf4bbd0c700&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&Gdzieś na ali za grosze widziałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 A jaką przewage ma pistoletowy nad zwykłym? Bo myślałem np nad https://allegro.pl/oferta/dlugie-szczypce-katowe-long-bend-nose-plier-29cm-10472415799Problem w tym, że torbe mam z SG w wersji S i mi sie nie zmieszczą i będę musiał kombinować. Taki pistoletowy 24cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Dla mnie pistoletowy za delikanty - są robione z cienkiej blachy. Po tym jak większemu szczupakowi nie mogłem kotwicy wyjąć ze szczęki kupiłem coś mocniejszego. Można gwoździe wyrywać 28 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Jakiś link do tych szczypiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Dla mnie pistoletowy za delikanty - są robione z cienkiej blachy. Po tym jak większemu szczupakowi nie mogłem kotwicy wyjąć ze szczęki kupiłem coś mocniejszego. Można gwoździe wyrywać 28 cm. 20210318_103527.jpgI uważasz, że ta długość jest optymalna, czy za długie, albo za krótkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 jak masz (albo raczej ryba ma) niefarta to trzeba caly zestaw - kiedys mi "70" tak zazarla slidera 10, ale musialem pomiedzy skrzelami siegac by kolka lacznikowe otworzyc i osobno wyjalem przynete a osobno kazda kotwiczke - by byly skierowane w przeciwne strony do tego jedna wbita w skrzela.... Wiec ja woze zwykle male peany,/wypychacz (do okoni/okonkow) duze peany (duze dl20-25cm i doslownie ostatni 1-1,5cm sie rozwiera) + szczypce do kolek + mocne (tna sruby do 5mm) obcinaczki - ew mozna obciac kroty jak juz nic innego sie nie da zrobicCos takiego mam 2 czy pary 8-10 cali. nigdy mnie nie zawiodly (w kp z reszta narzedzi)https://www.ebay.co.uk/itm/T-C-Mayo-Hegar-Needle-holder-forceps-dental-general-surgery-instruments-8/231208081314?hash=item35d51357a2:g:ocIAAOxyYYlRvuHN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Ja używam pean'y Mikado lub Jaxona, duże rozmiary na esoxa to wydatek rzędu 20-dziestu paru złotych. Nie ma co przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Ale takie peany nie mają problemu, gdy hak wbije się w twarde miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Jakiś link do tych szczypiec?Szczypce kupiłem w hurtowni Mixer w Gdyni za ok 20 zł. Niestety nie mają strony internetowej. Podobne są na Aliexpres, różnią się kolorem koszulki na uchwycie ale to Ci pewnie nie będzie przeszkadzało:https://pl.aliexpress.com/item/1005001813443858.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3ce23c00hmOHEC&mp=1 I uważasz, że ta długość jest optymalna, czy za długie, albo za krótkie? Długość jest optymalna, nawet dużej rybie można sięgnąć głęboko do paszczy i wyjąć kotwiczkę czy hak, nawet wbity mocno w szczękę czy inne twarde miejsce. Ale takie peany nie mają problemu, gdy hak wbije się w twarde miejsce?Miałem największy i najgrubszy pean i nie dawał rady na większych rybach- ale przydaje się jako rozwieracz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/szczypce-wedkarskie-solidne-do-wyhaczania-28-cm-9946332200coś zbliżonego chyba do tych Edytowane 26 Marca 2021 przez Krzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Nie ma nic uniwersalnego. Szczypce, ktorymi mozna wytargac 2/0 zakopanego pod kolank w paszczy suma wymaga innego narzedxia niz szczupak z kotwiczka w gardle a druga w skrzelach o okoniu nie wspomne. Moje doswiadczenie z peanami to glownie szczupaki i okonie. Na suma wzialbym kombinerki z wsskimi szczekami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Ja wole proste, mam te zakrzywione i ciężko mi się nimi operuje. Ciekawe jak te przegubowe 340 mm się sprawdzą - zamówię bo czasem te 28 cm za mało. https://allegro.pl/oferta/yato-szczypce-wydluzone-proste-2-przeguby-340mm-10232748041?fromVariant=10232818768 https://allegro.pl/oferta/szczypce-plaskie-proste-extra-waskie-dlugie-280mm-7380582140?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Narzędzia+i+sprzęt+warsztatowy+-+Blacharstwo+i+lakiernictwo&gclid=Cj0KCQjwjPaCBhDkARIsAISZN7Q-rxI6PB79qt4QD6s1SUJu9DOJ6rtRywsXKzjBm8-dXEgx3J-RXGIaAorwEALw_wcB https://allegro.pl/oferta/szczypce-montazowe-wykonanie-dlugie-9732189568 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Nie ma nic uniwersalnego. Szczypce, ktorymi mozna wytargac 2/0 zakopanego pod kolank w paszczy suma wymaga innego narzedxia niz szczupak z kotwiczka w gardle a druga w skrzelach o okoniu nie wspomne. Moje doswiadczenie z peanami to glownie szczupaki i okonie. Na suma wzialbym kombinerki z wsskimi szczekami.Generalnie chodzi głównie o szczupaka, fakt, zapomniałem wspomnieć. Czy takie 28cm na szczupaka można nazwać optymalnym rozmiarem. Edytowane 26 Marca 2021 przez Krzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/szczypce-wedkarskie-solidne-do-wyhaczania-28-cm-9946332200coś zbliżonego chyba do tychTo dokładnie te same szczypce, więc jak potrzebujesz to bierz z allegro - dużó szybciej dotrą.Jedni wolą proste, inni zakrzywione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Generalnie chodzi głównie o szczupaka, fakt, zapomniałem wspomnieć. Czy takie 28cm na szczupaka można nazwać optymalnym rozmiarem.Mam 28 i w niektórych warunkach za krótkie. Jak dojdą te 34 cm przegubowe z linku wyżej to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Temu szczupakowi wyjalem kotwiczke z gardla (ale byla tylko jedna i do tego bezzadziorowa).Przy czym do spinningowych przynet deepthroat sie nie nadaje. Co do takich dlugasnych kombinerek to moze te 2 zawiasowe maja sens. Ja uzywalem peanow z tak krotkimi szczekami bo zwykle kombinerki mi nieraz zaslanialy "pole operacyjne" albo nie miescily w tym polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Takie przegubowa kleszcze to proste, czy raczej zagięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) Takie przegubowa kleszcze to proste, czy raczej zagięte?To już zależy od indywidualnych preferencji, ja wolę proste.Jeden woli ogrodnika a drugi jego córkę Edytowane 27 Marca 2021 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Mam 28 i w niektórych warunkach za krótkie. Jak dojdą te 34 cm przegubowe z linku wyżej to dam znać. Czasem można od strony skrzeli zajrzeć i odpiąć kotwiczkę, oczywiście każda sytuacja jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Czasem można od strony skrzeli zajrzeć i odpiąć kotwiczkę, oczywiście każda sytuacja jest inna.Zgadza się tyle że to bardzo delikatny organ i jeśli tylko mamy taka możliwość to róbmy to od strony paszczy - stąd długość robi różnicę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 A do otwierania paszczy używacie rozwieraczy, czy macie wyćwiczone inne patenty? Palce pod pokrywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 pistoletowe są wygodne bo jak patrzysz to ręką nie zasłaniasz widokukiedyś były świetne Ron Thomson 28cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 A do otwierania paszczy używacie rozwieraczy, czy macie wyćwiczone inne patenty? Palce pod pokrywę?Przy większych chwyt pod pokrywę, mniejsze normalnie za grzbiet. Jak się da to odczepiam w wodzie albo w podbieraku .Rozwieracz czasem się przydaje przy upartych mniejszych sztukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 A do otwierania paszczy używacie rozwieraczy, czy macie wyćwiczone inne patenty? Palce pod pokrywę?rozwieracze z kulkami na koncach - palce pod pokrywe dzialaja w 90%, ale to pozostale 10% powoduje, ze je nosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi