Skocz do zawartości

Oczko/zaczep wobka wklejony w ster

Wojciech_B

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Ostatnimi czasy zastanawiam czy zabezpieczać w jakiś sposób woblery z wklejonym w ster zaczepem np. wiggle warty, rapalki dt czy mannsy depth plus.

Tyczy sie to głównie woblerów o zastosowaniu sumowym. Nie chciał bym stracić ryby życia bo oczko wypadło temu misiu :mellow:

Macie jakieś przykre doświadczenia ? a może ich moc jest wystarczająca żeby targać wszystko i nie ma sensu tym sobie głowy zawracać <_<

Witajcie

Ostatnimi czasy zastanawiam czy zabezpieczać w jakiś sposób woblery z wklejonym w ster zaczepem np. wiggle warty, rapalki dt czy mannsy depth plus.

Tyczy sie to głównie woblerów o zastosowaniu sumowym. Nie chciał bym stracić ryby życia bo oczko wypadło temu misiu :mellow:

Macie jakieś przykre doświadczenia ? a może ich moc jest wystarczająca żeby targać wszystko i nie ma sensu tym sobie głowy zawracać <_<

wojtek tak jak rozmawialismy :mellow: sprawdź chociaz mi sie wydaje ze w przypadku rapali predziej wyrwiesz ster z korpusu :mellow:

Witajcie

wojtek tak jak rozmawialismy :mellow: sprawdź chociaz mi sie wydaje ze w przypadku rapali predziej wyrwiesz ster z korpusu :mellow:

Taaa porozrywam wszystkie woblery na strzępy tylko po to żeby udowodnić, że wytrzymają :mellow:

Widziałem chyba w WŚ jakiś artykuł o sumowaniu gdzie na jednym ze zdjęć tail dancer był rozpruty, sum wisiał na stelażu, a ster z oczkiem w całości. Wiec wiadomo że chociaz jeden wytrzyma <_<

Kiedyś czytałem w WŚ test trollingowych woblerów na suma, który odbył się na Padzie bodajże (w każdym razie gdzieś we Włoszech). Marek Szymański pisał, że sam był zdumiony, że żadnemu z sumów nie udało się wyrwać oczka ze steru w Rapali DT.

• 1 rok później...

Może odgrzeje temat.

U mnie dzisiaj poszła rybka +/- 180cm z wobkiem Rapali Trolls To Minow 20.

Po kilkunastu minutach holu gdy sumek był przy pontonie poszedł tz został wyrwany ster z korpusu :(

To trzeci przypadek w tym roku z wobkiem Rapali w roli głównej :rolleyes: ( 2x TTM i raz Deep Tail Dancer )

Jest to bardzo irytujące ponieważ nie został popełniony żaden błąd podczas holu :rolleyes:  a biedna ryba musi się męczyć :(

post-49627-0-42665500-1378672843_thumb.jpg

Osobiście mi się to jeszcze nie zdarzyło, ale dwukrotnie bylem świadkiem. Idąc za radą kolegi harp, powiązałem woblery w sposób taki jak na zdjęciu. Akcja woblera w żaden sposób się nie zmieniła, a przynajmniej ja tego nie zauważam. Rybom też to nie przeszkadza. Zakładam ze Rapala nie przyoszczędziła na drucie i obydwa oczka są w jednym kawałku :)  Plecionka przyponowa Back Cat 80 lb. Nie jest to pewnie rozwiązanie idealne, ale w sytuacji gdy zostalibyśmy ze sterem w ręku, możemy jeszcze podjąć walkę.

post-50141-0-23167900-1378773362_thumb.jpg

Edytowane przez Nebril