kamildarbanski Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Odlewa ktos z forum glowki na hakach EAGLE CLAW moze? Wiem ze kolega @Damir odlewa super glowki ale haki EG wyszły na ta chwile. Kolega @Cyprys super glowki ale na EC tez nie odlewa ???????????? czy jest ktos jeszcze godny polecenia jak dwóch kolegow wymienionych? Chodzi o haki 5/0 Edytowane 4 Października 2017 przez Szerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Odlewa ktos z forum glowki na hakach EAGLE CLAW moze? Wiem ze kolega @Damir odlewa super glowki ale haki EG wyszły na ta chwile. Kolega @Cyprys super glowki ale na EC tez nie odlewa ???????????? czy jest ktos jeszcze godny polecenia jak dwóch kolegow wymienionych? Chodzi o haki 5/0Zapytaj u tego kolegi : http://jerkbait.pl/topic/55303-nowo%C5%9B%C4%87-2017-s-g%C5%82%C3%B3wki-jigowe-okr%C4%85g%C5%82e-kowade%C5%82ko-football-worm-minnow-head-paprochowe-i-pa%C5%82eczki-bocznego-troka-czeburaszki-i-inne/Wiem że odlewał bo sam kupowałem ,choć haki nie były takie jak deklaruje właściciel wątku.Haki 5/0 Eagle Claw model 630 wygladają trochę inaczej niż te które otrzymałem.Rozmiar 6/0 był zgodny.Ostrość obydwu rozmiarów też nie była rewelacyjna. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 musaga polecam.Mocne ostre haki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Zapytaj u tego kolegi : http://jerkbait.pl/topic/55303-nowo%C5%9B%C4%87-2017-s-g%C5%82%C3%B3wki-jigowe-okr%C4%85g%C5%82e-kowade%C5%82ko-football-worm-minnow-head-paprochowe-i-pa%C5%82eczki-bocznego-troka-czeburaszki-i-inne/Wiem że odlewał bo sam kupowałem ,choć haki nie były takie jak deklaruje właściciel wątku.Haki 5/0 Eagle Claw model 630 wygladają trochę inaczej niż te które otrzymałem.Rozmiar 6/0 był zgodny.Ostrość obydwu rozmiarów też nie była rewelacyjna. Pozdrawiam Tomi W odpowiedzi Niestety nie mogę odpowiadać za haki jakie do mnie dotrą Teraz w rozmiarze 5/0 używam haków Eagle Claw 635N Nikiel ostre, kute można nimi łowić w morskiej wodzie, te haki bronią się same docierają do mie bardzo dobre opinie na ich temat A ostrość haków to pojęce względne dla jednych będą ostre, dla innych tępę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupakabra Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Teraz to nawet w necie można znaleźć całą masę rozmaitych główek jigowych https://www.perchshop.com/glowki-jigowe-c-14.html - antyzaczepowe, trójkątne, wolframowe, bezzadziorowe, no cuda na kiju. Przemysł wędkarski teraz rozpieszcza klientów jeśli chodzi o szeroki wybór, tylko że przy takiej różnorodności oferty trudno zdecydować, jaka przynęta będzie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam. Potrzebowałbym namiary na osobę z forum, która odlewa lub ma dojście do główek wg poniższych wytycznych: hak 4 i 6gramatura 2 i 3ołów bez kołnierzaoczko haka jak najbliżej ołowiuhak najlepiej prosty vmc Główki pod konkretne łowienie i duuuuużo rwania więc cena możliwie jak najniższa.Jak by co jestem dostępny też na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert8 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Odświeże trochę temat haków główek jigowych. Trochę siedzę w temacie więc nieco informacji na temat haków jigowych może się komuś przyda.Haki jigowe VMC o nr.9147 to standard we wszystkich główkach VMC. Stal wysokowęglowa hi carbon, ostrzone metodą cut point - opinie o nich są w tym wątku.Dostępne są też haki VMC o nr. 9247, Jest to hak taki jak 9147 lecz o przedłużonym trzonku czyli długość trzonka haka 4/0 9247 jest taka jak dł trzonka haka 5/0 9147.Moim zdaniem o wiele lepszy hak niż te standardowe 9147. Mają kuty łuk kolankowyJeśli chcecie naprawdę dobre haki VMC to polecam nr. 7247. Jest to hak taki jak 9247 czyli long ale o wiele mocniejszy też hi carbon, ostrzony metodą needle sharp, z kutym łukiem kolankowym, niestety dostępny w rozmiarach od 1/0 do 4/0 tylko w kolorze Black nickel. Natomiast w wersji clasic ( normalny trzonek) polecam hak 7249. Jest taki jak 9147 ale ciut grubszy drut i bardzo mocny, nie do rozgięcia, w rozmiarach #4 do 5/0, kolor BNGłówek na tych hakach w sklepach niestety nie znajdziecie. Niewiele osób też leje na tych hakach bo są niestety drogie a poza tym bardzo trudno w Polsce je kupić.Jeśli chodzi o barbariany typowe o nr.7150 to bardzo dobre mocne haki dostępne od 2/0 do 12/0 więc... big game.Są też barbariany o nr. 5150 specjal nie miałem ich w ręku ale maja bardzo dobrą opinię tym bardziej, że są dostępne w rozmiarach od #6 do 12/0. Haki Mustad stosowane w główkach firmowych to haki o nr.32628 i 32755, Moim zdaniem bardzo przyzwoite haki ale opinie o nich są różne jak w przypadku VMC.Jeśli chcecie naprawdę dobre haki Mustada to polecam nr.32775. Niestety nie ma ich obrocie gdyż Mustad robi je wyłącznie dla kilku firm, ale jak się poszuka.....Jest to hak ze stali wysokowęglowej HeavyDUTY, ostrzone w tehnologii ULTRAPOINT, 3x STRONG czyli grubszy drut niż w typówce ale za to baaardzo wytrzymały z kutym łukiem kolankowym typu LONGSHANK ( długi trzonek) kolor nickel pokrywany powłoką policeramiczną BK1 BenchKote, Dostępny od 4/0 do 6/0. Na te haki można holować olbrzymy. Świetne haki dla pstrągarzy i okoniowców to nr 32891 z zadziorami na trzonku dostępne #1, #2, #4, #6 w kolorach Ni i BN, ale niestety drogie.A tak dla informacji wszystkie Mustady robione są w Chinach. Dobre opinie zbierały haki Matzuo. Moim zdaniem są to świetne haki o ile są oryginalne. Podobnie jak Mustady robione są w Chinach z tym, że o ile mi wiadomo firma Matzuo Ameryka z końcem roku prawdopodobnie padła, więc z dużym prawdopodobieństwem można się naciąć na chińskie podróby . Znam przypadki, że kupili ludzie haki niedohartowane, bez zabezpieczającej powłoki galwanicznej wręcz rdzewiejące.Jest nadzieja, że takie haki ale o lepszych parametrach niedługo będą dostępne ale pod inną marką. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Główki jigowe hayabusa na hakach 7/0, 8/0 czy ktoś wie gdzie kupić, dostępne u nas są 5/0 lub same haki. Znalazłem tylko w katalogu http://www.hayabusa.co.jp/catalogue/2017hayabusa_english/html5.html#page=5 Gdyby ktoś coś to z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 W tym roku planuję połowić na gumy w długości około 15cm np. Cannibal, kopyto Relaxa. Dotąd używałem gum 7-12cm i dużo lżejszych bo po max 15gram. Na rzece Narew, głównie głębokość 1-2,5m używam główek od 5 do 10gram. Mam pytanie jaką gramaturę zastosować do tych większych gum, bo np. Cannibal waży 35g, czy dawać takie same gramatury jak do tych mniejszych gum? I jakie gramury stosować na jeziora głębokość głównie 1-3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Spróbuj na początek uzbroić wieksze gumy w takie same główki jigowe.Zobaczy, czy praca Ci odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Zastanawiam się, czy jak założę do Cannibala 15cm, główkę 10g na 2,5m w rzece, to czy mi nie będzie szła po dnie, czy nie trzeba zastosować np. główki 7g bo i tak guma jest ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Wszystko zależy bo czasem to i 25g jest za mało a przynęta wleczona po dnie z dużą gramaturą jest skuteczną metodą . Jakby ktoś tutaj napisał załóż 7g to bym się zaśmiał .Na to pytanie myślę że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć .Musisz próbować . zaczynając od np.5g a kończąc na sporym kwałku ołowiu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Musisz dostosować kolego ciężar odpowiednio do łowiska I prądu rzeki tego nikt nie jest w stanie ci powiedziec ponieważ każda rzeka jest inna więc ciężarki w łapkę wrzucasz do wody I odliczasz aż opadnie do dna potem coraz cieższe aż dojdziesz do takiego efektu jaki cię satysfakcjonuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Chce zapytac o glowki jigowe z jak najwiekszymi hakami ale z malymi wagowo glowkami.Wydaje mi sie ze bylo na forum o tym ale nie moge znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Mustad: Dragon: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Zapytam o 3 ksztalty zagiecia haka jigowego lub zwyklego haka, tj.:- Round Bend- Sproat Bend, i- Barbarian Bend.Chodzi mi o wlasciwosci.Ktory najlepszy, ktory lepszy od drugiego, ktory lepiej trzyma rybe ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ktoś zna jakieś dobre główki trójkatne z długim trzonkiem haka w okoniowych rozmiarach. Tak żeby leniwo podskubujące cherlaki też się zapinały przy przynętach 3" ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert64 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Koledzy,czy macie namiary na główki Keitecha. https://przynety-swiata.pl/shop/keitech/keitech-tungsten-super-round/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Czy orientuje się ktos czy może zmieniło sie coś na rynku "forumowym" z odlewaniem główek jigowych? Mianowicie szukam coś bardzo ostrego , mocnego , stosunkowo cienkiego i zeby sie tak latwo nie rozginalo. Cos typowo pod zandery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) A patrzałeś na vmc barbariany? drogie ale mocne. Edytowane 30 Lipca 2018 przez adamo_t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Ktoś zna jakieś dobre główki trójkatne z długim trzonkiem haka w okoniowych rozmiarach. Tak żeby leniwo podskubujące cherlaki też się zapinały przy przynętach 3" ... ?Też szukam trójkątów.Jak dotychczas sprawdzają się u mnie,główki Phoenix. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Podbijam temat. Cały czas szukam główek trójkatnych 2,5-7gr w rozmiarach najlepiej od 4 do 1 ale z długim trzonkiem haka. Tak żeby przy FArrow Flash-J shad 3" hak wystawał tuż przed ogonkiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapec007 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zawsze można kupić formę, która spełni wszystkie wytyczne i samemu sobie odlać główki idealne (odpowiednie haki, gramatury i kształt).A gdzie taką formę można dostać?U mnie Nie jestem dobry w autoreklamie, ale zapraszam. Załączam zdjęcia kilku form jakie wykonałem i pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Od kilku miesięcy intensywnie używam główek BKK (chińskiej produkcji), które weszły na rynek fiński wiosną 2018 roku. Muszę powiedzieć że jakość jest świetna, haki ostre, drut cienki i wytrzymały a sposób mocowania gumy, mini haczyk zamiast karbowanego korpusu, idealny. Główki BKK są idealne pod smukłe gumy typu keitech. W moich warunkach spisały się doskonale przy jigowaniu za okoniem używając 3 calowych gumek, które trzeba było sprowadzić głęboko w wodzie z lekkim uciągiem - 20g+3calowa gumeczka. Wspominam o tych główkach bo zauważyłem w WŚ (11), że firma Mikado ma być dystrybutorem na Polskę produktów firmy BKK. Osobiście polecam, ja już wymieniłem większość główek mustada i gamakatsu na BKK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Ja do Keitechów lubię główki od Mikado - seria Jaws. Szkoda tylko że max gramatura jaką udało mi się kupić to 15g. Może BKK będą jeszcze fajniejsze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi