Skocz do zawartości

Główki jigowe

Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej fotka haka po krótkiej przegranej walce z pstrągiem 60+. Ryba wzięła w grubym nurcie, hamulec był dobrze ustawiony, nie na beton, kijek nie jakiś sztyl bo Mataga do 12gr. Ryby w grubym nurcie weryfikują ile co jest warte. To nie jest akurat Barbarian ale klasyczny kształt VMC 3/0.

post-46889-0-92735300-1665085345_thumb.jpg

• Like 1

Poniżej fotka haka po krótkiej przegranej walce z pstrągiem 60+. Ryba wzięła w grubym nurcie, hamulec był dobrze ustawiony, nie na beton, kijek nie jakiś sztyl bo Mataga do 12gr. Ryby w grubym nurcie weryfikują ile co jest warte. To nie jest akurat Barbarian ale klasyczny kształt VMC 3/0.

attachicon.gif 20221006_213921.jpg

Nie mam więcej pytań. Dziekuję.

attachicon.gif 20221006_213921.jpg

Możesz  spróbować barbariany od cyprysa. Mam je i są mocniejsze od standardowych jigów, które pokazałeś wyżej. 

Polecam Tobie również jigi Mikado Jaws. Bardzo dobra jakość, ale i cena odpowiednia. Mocniejszych haków, w średnich rozmiarach sandaczowych tzn. 2/0, 3/0, 4/0, jeszcze nie miałem w ręce. Jawsy są wzmacniane i bardzo mocne. Przewaliłem sporo jigów różnych marek i jna zaczepach je rozginałem. Przy jawsach jeszcze mi się nie zdarzyło. Albo udało się odstrzelić lub też traciłem przynętę. 

W tamtym roku wziąłem pod lupę jigi kamatsu, sg i właśnie jaws. Zdecydowanie jawsy wygrały próbę.

Zapytaj kolegę @psulek, może ma dostęp do haków Sasame, najwyższa jakość. Ale barbariany też w czołówce moim zdaniem ????

Nie przemawia do mnie w Barbarianach kształt haka, od kolanka do ostrza jest zbyt mała odległość, wydaje mi się że będą spadać pstrągi, łowię z przygietym zadziorem.

Niemniej jednak kupiłem kilka sztuk to ocenię je na żywo ????

• Like 1

Możesz spróbować barbariany od cyprysa. Mam je i są mocniejsze od standardowych jigów, które pokazałeś wyżej.

Polecam Tobie również jigi Mikado Jaws. Bardzo dobra jakość, ale i cena odpowiednia. Mocniejszych haków, w średnich rozmiarach sandaczowych tzn. 2/0, 3/0, 4/0, jeszcze nie miałem w ręce. Jawsy są wzmacniane i bardzo mocne. Przewaliłem sporo jigów różnych marek i jna zaczepach je rozginałem. Przy jawsach jeszcze mi się nie zdarzyło. Albo udało się odstrzelić lub też traciłem przynętę.

W tamtym roku wziąłem pod lupę jigi kamatsu, sg i właśnie jaws. Zdecydowanie jawsy wygrały próbę.

W przyszłym tygodniu będą u mnie. Jawsy mam , potrzebuję jednak haki bez odlanych główek bo chcę sobie zrobić po swojemu kształt główki oraz gramaturę Edytowane przez wojto-ryba

Nie przemawia do mnie w Barbarianach kształt haka, od kolanka do ostrza jest zbyt mała odległość, wydaje mi się że będą spadać pstrągi, łowię z przygietym zadziorem.

Niemniej jednak kupiłem kilka sztuk to ocenię je na żywo

Zależy jak zbroisz gumy. Jeśli zejdziesz za głęboko i polowa "łuku kolankowego" będzie schowane w gumie, to mogą i spadać, ale jak uzbroisz nieco płycej, będziesz miał do penetracji pyska ryby tyle samo haka co w główkach z okrągłym łukiem.

• Like 1

To nie jest akurat Barbarian ale klasyczny kształt VMC 3/0.

To co ty kolego? porównując zwyklaki do Barbariana to jest bardzo duża przepaść pomiędzy jednym a drugim, więc te porównania nie są na miejscu :(

Miałeś rację, to przepaść między klasykiem a tym Barbarianem. Jedynie co to wolałbym aby był okrągły łuk kolankowy i wtedy spełniałby już moje oczekiwania ????

post-46889-0-76636700-1665503590_thumb.jpg

• Like 1

W tym konkretnym przypadku, łuk jest nieistotny bo kąt końca grotu do końca trzonka jest identyczny w obu rozwiązaniach. Nie czytałem wątku ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że zdecydowana większość wędkarzy nieprawidłowo zbroi gumy. Wbijają hak jiga wzdłuż osi grzbietu przynęty.

Prawidłowo

post-50477-0-07390400-1665593249_thumb.jpg

Nieprawidłowo

post-50477-0-37456200-1665593270_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 2

W tym konkretnym przypadku, łuk jest nieistotny bo kąt końca grotu do końca trzonka jest identyczny w obu rozwiązaniach. Nie czytałem wątku ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że zdecydowana większość wędkarzy nieprawidłowo zbroi gumy. Wbijają hak jiga wzdłuż osi grzbietu przynęty.

Prawidłowo

Nieprawidłowo

Na tych zdjęciach to oba zbrojenia są nieprawidłowe. Pierwsze: guma zdeformowana, naprężenia wewnętrzne ograniczą swobodną pracę przynęty.

Drugie: hak za głęboko, zbyt ukryty.

Zwykle asymetria gumy pozwala mi uzyskiwać ciekawszą i bardziej nieprzewidywalną pracę gumy. Podobne zjawisko, obserwuje w przypadku woblerów.

To prawda, ale z drugiej strony, gdy przynęty gumowe nie są uzbrojone symetrycznie, podczas rzutów pojawiają się kłopoty, ponieważ potrafią nawet wpadać w ruch obrotowy, co znacznie skraca zasięg rzutu. 

Zwykle jak guma jest podniszczona, tzn. grzbiet porozrywany to zbroję brzuchem do góry, potem hak przez bok i ryby dalej biorą. Musi tylko hak wystawać odpowiednio. Tak że te kanony że tak jest prawidłowo a tak nie to o "kant..."

• Like 2

Opublikowałem zdjęcia tylko po to aby pokazać, że łuk kolankowy haka powinien wystawać z gumy w całości a nie np. w połowie, co często obserwuję u wędkarzy czy na filmach YT. Przyznam, że uwaga @homaxa "oba zbrojenia są nieprawidłowe" spowodowała u mnie skrócenie lontu. Zbroję gumy na wiele sposobów w zależności jakiego efektu potrzebuję,jakie ryby łowię czy jakiej agresji w przynęcie, potrzebują aby je sprowokować. Często trzeba modyfikować sam trzonek haka. Niemniej bardziej chodziło mi o stronę techniczną aniżeli wskazówki bardziej szczegółowe i wspomniałem o nich tylko na skutek wyżej wspomnianej uwagi :)

• Like 1

Ostatnio na wyprzedaży udało mi się kupić takie oto główki jigowe. Pierwszy raz spotkałem się z takim kształtem i powiem wam, że bardzo ładnie pracują na nich przynęty gumowe. Przy szybszym podciąganiu lub podszarpywaniu bardzo fajnie odchodzi na boki i powoduje dodatkowy ruch. Taki przypominający pracę woblerów ruch na boki. Fajny kształt, polecam do mniejszych gumisiów.312eec85560b2594bdd52499dc137c29.jpg3fe8eb8ea6aacb324a1d037dc748ace9.jpg668baf67b212db99a7d2219b60dbe483.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ostatnio na wyprzedaży udało mi się kupić takie oto główki jigowe. Pierwszy raz spotkałem się z takim kształtem i powiem wam, że bardzo ładnie pracują na nich przynęty gumowe. Przy szybszym podciąganiu lub podszarpywaniu bardzo fajnie odchodzi na boki i powoduje dodatkowy ruch. Taki przypominający pracę woblerów ruch na boki. Fajny kształt, polecam do mniejszych gumisiów.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Mógłbyś sprzedać sztukę na wzór do scanu? Jeśli efekt jest ciekawy chciałbym zrobić więcej podobnych. Edytowane przez guciolucky