Skocz do zawartości

Główki jigowe

Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

W tym konkretnym przypadku, łuk jest nieistotny bo kąt końca grotu do końca trzonka jest identyczny w obu rozwiązaniach. Nie czytałem wątku ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że zdecydowana większość wędkarzy nieprawidłowo zbroi gumy. Wbijają hak jiga wzdłuż osi grzbietu przynęty.

Prawidłowo

attachicon.gif IMG_20221012_184550.jpg

Nieprawidłowo

attachicon.gif IMG_20221012_184445.jpg

Jeśli możesz to napisz/pokaż proszę jak zbroiłbyś gumę pod bolenia.

Mógłbyś sprzedać sztukę na wzór do scanu? Jeśli efekt jest ciekawy chciałbym zrobić więcej podobnych.

Kiedyś w kilku numerach WP były opisywane różne kształty główek i jaki dają efekt. Tylko to było ładnych parę lat temu. Śp. p. Z. Golubski wyjechał to Stanów i tam miał możliwość zapoznać się w nimi w tamtych latach (koniec lat 90. lub początek lat 2000.), a potem swoją wiedzą podzielił się z czytelnikami  :) . Jak nie zapomnę i znajdę, to wrzucę skany.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Pytanie do używających główek jigowych Mikado Jaws. Czy rozmiarówka haków jest zawyżona? Ktoś tam wrzucił opinię, że hak 1,0 to w realu 2,0, dalej 2,0 to 3,0  itd.  Czy rzeczywiście tak jest, czy gościu z opinią walnął pomyłkę?

Jawsy jak na moje są o rozmiar zawyżone, tyczy się to zarówno główek trójkątnych jak i klasycznych

Pozdrawiam

A zapytam jeszcze, czym się różnią Jawsy Classic pakowane w paczki niebieskie, od tych pakowanych w paczki czarne?

Różnią się paczką.  :)  ...Niebieskie paczki są starsze a czarne to nowy ich nowy projekt.

Trochę szkoda, że Mikado nie produkuje główek na hakach o szerszym łuku kolankowym.

• 2 miesiące temu...

Orientuje się ktoś czy obecnie produkowane główki jigowe Mikado Jaws, są w dalszym ciągu robione na hakach BKK? Na niektórych opakowaniach (zdjęciach) widnieje logo BKK, na innych już nie.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z główkami od Savage Gear?

Używam główek Savage Gear w rozmiarach od 5/0 do 8/0 tych z kołnierzem oraz dodatkowym oczkiem i nigdy nie zawiodły. Raz mi się trafiła jedna z wada fabryczną, ale udało ją się naprawić.

Dzięki za odpowiedź. Ja będę używał haków 1, 2/0 maksymalnie 4/0. Używałeś może główek od Mikado, byłbyś w stanie porównać je do główek Savage Gear?

Używam główek różnych firm, w tym m.in.  Kamatsu, SG, Mikado jaws.

Z wyżej wymienionych uważam, że najlepsze są Jawsy (najmocniejsze). 

Orientuje się ktoś czy obecnie produkowane główki jigowe Mikado Jaws, są w dalszym ciągu robione na hakach BKK? Na niektórych opakowaniach (zdjęciach) widnieje logo BKK, na innych już nie.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z główkami od Savage Gear?

Kupiłem ostatnio zestaw Mikado Jaws. Z tyłu na opakowaniu jest opis, że zastosowano w tych główkach haki BKK.

Dzięki za odpowiedź. Ja będę używał haków 1, 2/0 maksymalnie 4/0. Używałeś może główek od Mikado, byłbyś w stanie porównać je do główek Savage Gear?

Główek z mikado nie używałem, tylko haczyki do czeburaszki, które w sumie są ok.

Dodam tylko odnośnie Mikado Jaws. Krążą uwagi, że numeracja jest zawyżona. Porównałem Jawsy do Gamakatsu i rozmiarówka jest taka sama, jedynie Mikado ma trochę szerszy łuk. Ale to chyba na plus.

Edytowane przez Artek