Luckyguliver Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Czesc, Szukalem ale niczego konkretnego nie znalazlem w zasobach jerka wiec nowy temat Duzo podrozuje a do tego w ubieglym roku dostalem zajawki na chodzenie po gorach i lowienie w mniejszych lub wiekszych "oczkach wodnych". Do tego przydalaby mi sie wedka ktora by nie wystawala z plecaka czyli co najmniej 5-6 czesciowa. Pogrzebalem troche w internecie i znalazlem kilka filmikow oraz opinii (czsem rozbieznych) na temat ponizej wymienionych wedek. Moze ktos z forumowczow moglby pomoc i podzielic sie wlasnym doswiadczeniem? Bede wdzieczny. Jak juz znajde cos w tych 5-7 kawalkach to chcialbym sie dowiedziec jaka to ma byc wedka? Wiem,wiem bedzie problem. W tej chwili mysle na kijem 8-9 stopowym w klasie 4-5. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze najczesciej lowione ryby to beda pstragi. Pewnie mniejsze niz wieksze bo w tych gorskich jeziorkach Walii czy Anglii nie rosna do jakis wielkich rozmiarow. Wedki ktore wpadly mi w oko to Redington Classic Trout w 6 kawalkach lub Orvis Clearwater Frequent Flyer w 7 czesciach. Co Wy na to? Macie jeszcze jakies inne sugestie? Z gory dziekuje, Edytowane 28 Marca 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Ja bym zaufał Hardy Demon Smuggler 6pcs. Sam wybrałem na takie okazje Guideline Fario CRS 6 pcs, niestety już nie produkowana. Bardzo lubię ten kij, opisałem go tutaj: http://jerkbait.pl/topic/47952-najlepsze-w%C4%99dzisko-muchowe-subiektywny-ranking-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/?view=findpost&p=2445474 i żałuję że nie kupiłem też w klasie #6, bo się sprawdza, i w odróżnieniu od wersji w 4 kawałkach nie łamie się. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Witam.Remek ... ciekawe 6-cio składy ma Leeda i Wychwood. Niedrogie - zamiast jednego super markowego kija, możesz kupić dwa różne modele i wozić w jednej tubie, np, #4 do suchara i małej mokrej i #6 do nimfy / streamera czy na jezioro jak wieje.Napewno w jakimś sklepie będziesz miał możliwość zobaczenia i pomachania, a jeżeli nie to zawsze możesz odesłać - masz na miejscu Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2021 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Smuggler Deluxe, 250 cm długości, długość transportowa 39 cm, na zdjęciu w pojemniku na spławiki. Całkowicie chowa się w niewielkim plecaku.Opis wielu traveli w wątku o najlepszych muchówkach, warto zerknąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 A wystarczyło nie kaprysić a piękny kij byłby Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 WitamMam takie dwa zestawy traweli ( długość składu 60cm)Winstony LT #4 i #5Kłaniam się Marian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Do zastosowań jak opisałeś posiadam wychwooda quest i sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelo Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Ja mam Ego Mellody Glass travel #3 i do latania po bieszczadzkich strumykach z sucharem daje radę, mam tez Shakespeare Agility EXPS #6 w 7 kawałkach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Dziękuję wszystkim. Ja chyba będę się skłaniał ku opcji budżetowej. Z tym że kupię dwa kije. Wynika to po prostu z mojego doświadczenia w spiningu gdzie lepiej mi się sprawdziły dwa tańsze kije ale za to lepiej dobrane do warunków łowiska i metod niż jeden z wyższej półki. Miejmy nadzieję że w tym roku pomimo Covida będę miał okazję odkryć parę nowych zakątków. Gdyby to miało być dwa kije to co byście zasugerowali?Ps Jestem pewien że na wędkę de lux przyjdzie jeszcze czas Edytowane 30 Marca 2021 przez Luckyguliver 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 WitamMam takie dwa zestawy traweli ( długość składu 60cm)Winstony LT #4 i #5Kłaniam się Marian Mam LT 5. Uniwersał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 LT5 to wędka przedziwna, niepodobna do niczego innego co przeszło przez moje ręce. Miałem okazję porzucać na Islandii, chyba #6 albo #7 to było. Blank jak z gumy, można kochać, można nienawidzić, ciężko być obojętnym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Jak "z gumy" czyli sama rzuca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) WitamBardzo lubię moje LT. #5 ( Zbrojona z blanku) używana od kilku lat, bardzo uniwersalna sucha/mokra/streamera, linli w klasie 5 i 6#4 nowa uzyta tylko do porównania z #5Kłaniam się Marian Edytowane 30 Marca 2021 przez marian-56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Jak "z gumy" czyli sama rzuca. Hmmm taaaaak, jaaaak tyyyyyylko się naładuuuuuuje a potem rozladuuuuuuuje. Ładowanie trwa wieczność i rozładowanie drugą wieczność. Ale nigdy mu się ta rozwlekła, gumniana sprężystość nie kończy, im mocniej obciążysz tym więcej odda. Generalnie lubię takie kije tylko do LT 5 nie mam dość cierpliwości, instynktownie zaczynam go poganiać, a on tego nie lubi. To ja znów się ogarnę i występuję w filmie slow mo. Ale po chwili się zapominam i wracam do swojego tempa, a on się na mnie boczy... Nie jesteśmy sobie przeznaczeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 @mack"Działasz" podobnie jak ja. A praca kija/gumy coś a'la klejonka. Klejonki też podobnie się zachowują choć "LT"-ka nie miałem nigdy w łapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Ciągle pokutuje przeświadczenie że klejonka to krowi ogon lub guma.Zapewniam że wykonuje się się szybkie klejonki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Hmmm taaaaak, jaaaak tyyyyyylko się naładuuuuuuje a potem rozladuuuuuuuje. Ładowanie trwa wieczność i rozładowanie drugą wieczność. Ale nigdy mu się ta rozwlekła, gumniana sprężystość nie kończy, im mocniej obciążysz tym więcej odda. Generalnie lubię takie kije tylko do LT 5 nie mam dość cierpliwości, instynktownie zaczynam go poganiać, a on tego nie lubi. To ja znów się ogarnę i występuję w filmie slow mo. Ale po chwili się zapominam i wracam do swojego tempa, a on się na mnie boczy... Nie jesteśmy sobie przeznaczeni... No jest specyficzny, ale chyba nie aż tak . Choć moja pierwsza muchówka była wykonana z przerobionego chińskiego teleskopu i może dlatego wolę kije moderate, moderate-fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 To nie jest krowi ogon na pewno Mam LT 8'9 # 5 dla mnie kij kompletny. Łowienie nim to czysta przyjemność . Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Krowi ogon to kij uległy, wolny i bez mocy. Lt5 ma moc, dużo mocy, tylko zbiera się długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Witam.Ja tam znawcą nie jestem, ale mam w swojej kolekcji kilka krowich ogonów i zryzykował bym stwierdzenie iż teza jakoby krowie ogony mocy nie miały to mit.To kijek pracujący po prostu całkiem inaczej niż obecnie flajfiszingowa moda "nakazuje". Krowie ogony są opisywane akcją 1/1 i pracują do rękojeści samej.Może nie są szybkie, ale potrafią oddać tyle samo energii lince co x-fasty. Tylko trzeba właśnie szerzej je prowadzić przy dystansowym rzucie niż to się powszechnie przyjmuje w teorii.I wcale nie jest to błędem przy rzutach takimi wędkami.Ogromnym plusem krowich ogonów jest możliwość używania wielu klas linek - przewymiarowanie o 3 klasy dzięki takiej a nie innej akcji, nie szkodzi im wcale i nie ma tu ryzyka uszkodzenia kija przy "slow-stylu" ciepania sznurkiem Takie są przynajmniej moje własne obserwacje z łowienia krowimi ogonami Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Byla okazja wiec zakupilem sobie Scierra Mile High 9ft #4. Jako, ze malo sie znam to w sumie nic nie potrafie o niej powiedziec tak na sucho Musimy poczekac na pierwsze testy nad woda. Zastanawiam sie tylko czy taka wedka w klasie #4 poradzi sobie z duzym pstragiem w nurcie? O zawady bym sie nie martwil bo tam gdzie zwykle lowie nie ma tylu drzew co np w Parsecie. Ps Na plus i na minus jest pokrowiec. Na minus bo w jakas taka bezsensowana krate a na plus, ze jest usztywniony wiec moim skromnym zdaniem sprawdzi sie doskonale jak ochrona wedki. Bede mogl zostawic w domu kondurowa tube za co podzekuja mi moje plecy Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Niestety testy sie nie odbyly jako, ze wialo niemilosiernie i trzebabylo lowic ciezej. Jednak co sie odwlecze to nie uciecze W miedzyczasie zakupilem taka oto wedke. Wyglada mi na vintage a la Daiwa z 90' ale moge sie mylic. Moze ktos mial do czynienia z kijami z tej serii? Waga pokazuje 148g. Kij wolniejszy niz np Guideline Laxa Seatrout 9'6 #7 ale czy ja wiem czy to zle? Wedka opisana w klasie 5-7# i tu pytanie skad taka rozbieznosc? W dzisejszych czasach kije sa zwylke opisane w jednej lub dwoch klasach.Niestety przy blizszych ogledzinach zauwazylem ze jeden z elementow jest krotszy. Po prostu ktos zlamal jeden element i potem spilowal koncowke. Dobrze siedzi ale kurcze jesli dodam rysy na blanku oraz ubytki na korku to chyba tej wedki nie zatrzymam. Zawsze jednak moge zapolowac na ten sam kij tylko w lepszym stanie. Edytowane 14 Maja 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Kolejny travelek do kolekcji ktory udalo mi sie wyhaczyc za rozsadna cene: Echo Trip Trout Fly Rod 9 ft #6. Marzy mi sie go wziasc ze soba do Tajlandii i tam zapolowac w dzungli na mahseery ale wiadomo pandemia... PS Scierra zostala juz ochrzczona nad woda. Wrazenia na tyle pozytywne, ze mialem ochote zakupic wersje #6 ale wpadl mi w rece powyzszy kijek. Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dir33 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 W góry i na małe ciurki, to nie trzeba za mocno.Mam Sage SLT 389-5 pc i taki polecam. Na ryby +40 jest jak najbardziej odpowiedni. Szukaj , może jest jeszcze do zdobycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) W góry i na małe ciurki, to nie trzeba za mocno.Mam Sage SLT 389-5 pc i taki polecam. Na ryby +40 jest jak najbardziej odpowiedni. Szukaj , może jest jeszcze do zdobycia#6 wziąłem z myślą o teczkach na zaporowkach oraz na wietrzna pogodę. Tu w UK znacznie bardziej piździ niż w PL Poza tym podpatruje miejscowych czym łowią i na jeziorach standardem jest #6 oraz #7. Dodam jeszcze, ze nie posiadam auta wiec wedka travel jest u mnie zawsze mile widziana Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi