Skocz do zawartości

Teleobiektywy do Canona

Rekomendowane odpowiedzi

Może ma ktoś z Was doświadczenia z poniższymi teleobiektywami?

Zamierzam trochę więcej poświęcić czasu fotografii przyrody, zwłaszcza tej uciekającej :)
W parze z eosem 700d.

- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

- Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM

- Canon RF 600mm F11 IS STM

- Canon RF 800mm F11 IS STM

Serdeczna prośba o opinie.

Edytowane przez korol

Wejdź na forum Canona, wszystkie się nadają. To drogie szkła więc wybierz mądrze. Pomyśl o zmianie puszki bo nie wiem jak 700d poradzi sobie z szybkością AF. Z tych wszystkich robiłem fotki 100-400 i naprawdę daje radę, ale robienie z ręki wymaga trochę wprawy i dobrego światła.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Canon RF to obiektywy do bezlusterkowców, poza tym bardzo ciemne... nie wiem czy nie trzeba przejsciówki do EF - nie jestem już w temacie tych "nowości", musisz poszukać sobie w necie.

Dużego wyboru w rozsądnych pieniądzach niestety nie ma... spójrz jeszcze na tele Sigma Sport lub Tamron

Jak napisał kolega powyżej, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM da radę i bedziesz Pan zadowolony!

Z tym robieniem z ręki 100-400 nie jest wcale źle!

Wersja II ma spoko stabilizację, która swoją drogą i tak nie bardzo pomoże przy robieniu "przyrody uciekającej" :rolleyes: 

A co ja mam powiedzieć, używając od wielu lat 400/5.6 (non-IS)  :lol: 

• Like 1

Bardzo dziękuję za Wasze wpisy.
Oczywiście przeglądam też inne źródła. Recenzje, zagraniczne vlogi na YT itd.

Po prostu na "obcych" forach nie wiem kto jest przedstawicielem handlowym :)

Na razie jestem najbliższy właśnie EF 100-400mm IS II
Może docelowo z dopalaczem 1.4.

Przed zakupem potwierdzę jeszcze mailowo z canonem polska kompatybilność.

• Like 1

Kiedyś się bawiłem w fotki obiektów w ruchu i moim zdaniem czasem lepiej skorzystać z jaśniejszego szkła, nawet kosztem ogniskowej. Trzeba się dłużej poczaić  :P 
No ale ja mam w ogóle fisia na punkcie jasności szkieł :) 4,5-5,6 to tak nie wesoło

Sigma AF 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Canon - miło wspominam, acz nieco krótszy niż kolega szuka.
Strzelałem z łapki i dawało radę. Używałem też monopoda, co przy tej wadze obiektywu jakoś mi nie leżało

Edytowane przez Dano.
  • Like 2

Jeśli się bardziej wkręcę, to pewnie tak zrobię.

Obecną szczerze lubię. Kupiłem w parze z obiektywem EFS 18-135 za jedną ze ślubnych kopert. Czyli taka pamiątka, która już pojeździła trochę po świecie i fajnie się spisywała. A ja sentymentalny jestem :)

• Like 1

Nie wiem jak w sklepie, ale myślę że w e-oko pozwolą Ci podpiąć szkło z komisu do puszki. Zobaczysz sobie co i jak. Może okaże się że szukasz całkiem innych ogniskowych. Mają spory wybór szkieł do Canona. Zrobisz trochę zdjęć, popatrzysz na spokojnie w domu na kompie. Nie ma co się spieszyć przy takim zakupie.

Nie wiele mam do powiedzenia, ale ostatnio skompletowałem taki "zestaw"  FD Canon 200 mm f 1:4 S.S.C do tego telekonwerter canon 2x i to wszystko przez adapter podpięte do puszki sony a6300. Przy matrycy aps-c daje to 600 mm. Oczywiście bez AF (chociaż jest opcja) i na razie musi wystarczyć ;)

W linku jeden z filmików fajnego kanału, jest też trochę o technikaliach

• Like 1

Może ma ktoś z Was doświadczenia z poniższymi teleobiektywami?

Zamierzam trochę więcej poświęcić czasu fotografii przyrody, zwłaszcza tej uciekającej :)

W parze z eosem 700d.

- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

- Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM

- Canon RF 600mm F11 IS STM

- Canon RF 800mm F11 IS STM

Serdeczna prośba o opinie.

Zdecydowanie.

- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM + canon 7d mark II ;) Jeśli myślisz o uciekającej przyrodzie.

Natomiast to też zależy czy to będzie uciekające ptactwo i fotografia z czatowni czy biegające zwierzaki i ptactwo z podchodu. Sam jestem w systemie nikona, ale ten canon jest naprawdę bardzo dobrym szkłem, ostrym na pełnej dziurze na 400mm. Telekonwertery i inne duperele sobie odpuść bo przy takim body jak masz i obiektywie zoom to będziesz miał duże problemy żeby zrobić coś przyzwoitego w ruchu, a nawet jak będziesz miał 1500mm to będzie często za mało :) Zastanowiłbym się również nad tamronem g2 150-600. Bezkompromisowa jakość oraz użyteczność to oczywiście obiektywy stałoogniskowe, ale cena też jest bezkompromisowa :)

Dobrym i cenionym obiektywem w Canonie jest stałka canon 400mm/5,6. Dość stara, ale bardzo dobra konstrukcja. Chociaż wydaje mi się, że lepszy na początek będzie zoom ze względu na swoją uniwersalność.

Światło w obiektywie to jest jedna sprawa, ale druga to stabilizacja. Mam nikkora 200-500/5,6 który ma stabilizacje mega wydajną. Z tego względu fotografując na rykowisku nie zabierałem ze sobą statywu. Przykładem jest zdjęcie, które załączyłem poniżej zrobione z ręki z podchodu jak już było naprawdę ciemno przy 1/13sek jeśli dobrze pamiętam. To już są czasy ekstremalne, nie dające 100% powtarzalności, ale jak widać można. Kilka dni później miałem n300/F4 czyli jaśniejszy stałoogniskowych obiektyw, a niestety przy 1/60 było mi ciężko coś zrobić z monopodu. Także to wszystko zależy od stylu i podejścia do fotografii przyrodniczej.

50370013428_6a79387bc3_b.jpg

• Like 9