Daro Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Od kilku juz lat interesuja mnie wedki firmy Megabss.W najblizszym czasie bede mial okazje do zakupienia jednej z nich.Czytajac te forum trafilem na propozycje Remka w pomocy wyboru odpowiedniego kija.Oczywiscie nie wiem czy ta propozycja jest jeszcze aktualna, poniewaz skladana ona byla juz jakis czas temu i dotyczyla sie innej osoby.Wedka, ktora by mnie interesowala bylaby przede wszystkim do Woblerow.Szeroki zakres gramatury jak rowniez duza moc jest mile widziana.Krotki opis lowiska itp.:Duze rzeki (Wisla na Pomorzu i Rhein).Lowie czesto na skraju glownej rynny.W zaleznosci od dostepu do miejscowki tzn.poziomu wody uzywam woderow.Dotychczas najlepsze wyniki mialem na woblery Rapali HJ-12 Suspending(12cm 4 3/4 13g 1/3 OZ)Najchetniej lowie na wedki sprzedawane pod nazwa ILLEX(zolta seria)(2,4 m 8-28g ,10-16 lb),(2,44m (10-40g)10-16 lb)i 2,1m 7-28g, 8-14lb.Z oferty firmy Megabass interesuja mnie wedki o wiekszym zakresie mocy niz te, ktore posiadam, jednak przy zachowaniu wstepnie niskiej gramatury Woblerow.Np. bardzo ciakawymi kijami sa: (F6-69X 1/4 -1 1/4 Unze 12-25 Pfund)(Gd F5-70 3/8-1, 10-25),F7-69 DG 3/8-4,12-32 itp.Chcialbym uzywac woblerow od okolo 13gr do max mozliwoaci.Zdaje sobie sprawe z szerokiej gamy przedstawionych wedek ,ale na usprawiedliwienie napisze ,ze troche bladze.Po przeczytaniu w gazecieWSartykuluCasting w kropki, w ktorym jest miedzy innymi napisane takie zdanie :W metodzie castingowej im mocniejsze wedzisko, tym ciezszych przynet trzeba uzywac i po pierwszych probach z Multiplikatorem potrzebuje naprawde wsparcia. Ps. Chcialem kupic Calais DC lub Steez jednak ze wzgledu na wysoka cene zdecydowalem sie i kupilem Zilliona.Ale w wedkach nie robie zadnych kompromisow wiecej. PozdrawiamDaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Cześć,Rozumiem, że będziesz łowił w rzece? Jeszcze potrzebuję do kompletu informacji jaka to będzie ryba, oraz jak daleko musisz rzucić tymi przynętami i coś doradzę. A ... i maksymalna kwota jaką chcesz wydać bo rozpiętość cenowa tych wędek jest różna od 300USD do 800USD w zależności od bajerów. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Po przeczytaniu w gazecieWSartykuluCasting w kropki, w ktorym jest miedzy innymi napisane takie zdanie :W metodzie castingowej im mocniejsze wedzisko, tym ciezszych przynet trzeba uzywac To jest duże uogólnienie. Niestety prasa rządzi się swoimi prawami, mam więc tam ograniczenia co do długości tekstów więc niekiedy trzeba używać skrótów i to dość mocnych. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Hallo Remek!!!Dziekuje za tak szybka reakcje z Twojej strony Remku.A wiec ryby: Sandacze,ktore lowie czesto i ktore(tak mi sie wydaje)potrafie lowic.Jest to tez drapieznik dominujacy w moim lowisku.Szczupaki - mam po prostu z nim klopoty , nie jest to gatunek tak czesto spotykany jak sandacz, ale wiem ,ze one gdzies tam sa no i Sumy ,ktorych wciaz przybywa.Co do odleglosci rzutu,to chyba kazdy wedkarz chce rzucac jak najdalej,ale jest to woda plynaca wiec moge sobie pomoc oddajac plecionke.Najwiekszym obecnie problemem jest duza presja wedkarska na nieliczne miejscowki,czyli nalezy i musi sie szukac nowych miejsc,troche nietypowych i nowychprzynet.Ceny: Wedke kupie w Niemczech.Towar przychodzi z Francji.Przypuszczam, ze okolo 500-600 EURO.Za Zilliona tez nie placilem 250 USD. Przyjemnej NocyPozdrawiamDARO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Darku rozumiem ze przebywasz w DE. jesli to nie tajemnica czy mozesz podac jakas blizsza lokalizacje... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Cześć,Uwzględniwszy to co powiedziałeś nie wybrałbym żadnej z proponowanych przez Ciebie wędek. Napisałeś, że będą to sandacze oraz przyłowem mogą stać się również sumy więc wędka powinna być co najmniej mocy F6. Ponadto łowisz na rzece, która wymaga kija minimum 6'6. Łowisz na dość spore woblery, zależy Tobie na długości rzutu więc tak sobie myślę, że wybrałbym kij z serii destroyer limited tournament. Myślę, że można by rozpatrywać dwa:- seven eleven- triple seven Obie uznawane są za wędki wszechstronne o dużej rozpiętości gramatury przynęt od 3/8-2oz. Wędka F7-711x jest delikatniejsza, mimo tej samej mocy do 30lb. Myślę, że gdybym był Tobą wybrałbym F7-77X. Wędka ta nazywana jest przez ludzi z megabassa Ferrari ze względu na jej sportowy charakter. Dzisiaj jeszcze przemyślę w ciągu dnia alternatywę i coś spróbuję doradzić. Może white pyton z serii Dti? Ale ona ma jeszcze większą moc. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 A ... bo jeszcze o czymś zapomniałem. Z zakupem się wstrzymaj do kwietnia. Wynika to z tego, że zaprezentowane na zdjęciach to modele zeszłoroczne. Od kwietnia wchodzą nowe wykonane w technologii Technical Handle Package (THP), które są trochę poprawione - nowe przelotki i przede wszystkim inna konstrukcja pudła rezonansowego w rękojeści. Tak więc kupując koniecznie pytaj się czy to jest z THP. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Panowie, proszę o jakiś link sklepów internetowych w Europie handlujacych wędziskami Megabassa .Czy ktoś w Polsce ma w ofercie Megabassa ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Czesc, http://www.bassfishingplanet.com/megabass-casting/ Strona po wlosku ale mozna przetlumaczyc. Pozdrowienia, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 @darek moze dozyjemy kiedys takich czasow ze bedziemi mieli przedstawicielstwo megabass-a w Polsce <_< na dzien dzisiejszy nie ma kogos takiego i raczej szybko nie bedzie no chyba ze Remek i Mifek chca cos sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 zawsze można załozyć taką firme np Megaokoń tak serio to jak zainteresowania polskich wedkarzy beda tak szybko szły w sprzęt castingowy to kto wie za pare lat może bass sie pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 daj boze... ale w naszych realiach niebedzie to predko jesli w ogole... to troche tak jakby miala sie pojawic firma ktora w ofercie bedzie miala zbawki typu st croix elite lub wiecej... niestety ceny najtanszych megabassow nie sa zachecajace dla ogolnej wiekszosci naszego wspolkolezenstwa wedkarskiego... czasami trafiaja sie jakies takie dziwaki co to kupia taka wedke ale takowa firma chyba by nie pociagnela za dlugo na takich dziwakach.... choc moge sie mylic... i nie ukrywam ze bylo by fajnie gdyby tu akurat sie mylil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Cześć,Patrząc na rozwój naszego polskiego rynku castingowego, właściwie jego regres (bazując na tegorocznej ofercie wielu firm) takie firmy jak Megabass (gdzie za katalog trzeba zapłacić 25 USD, mimo, że kupujesz wędki za setki dolarów) nie wejdą nigdy. Dlatego osobiście liczę na rozwój polskiego, castingowego rodbuildingu (sorry ale nie wiem jak to przetłumaczyć na polski ). Może te wędki nie będą aż tak zatopione w kosmicznych technologiach, ale jak widać na przykładzie elitki 8lb zrobionej przez Irka Matuszewskiego i Friko można się zbliżyć i to dosłownie na kilka centymetrów. Szpiegu, nie mam nic do sprzedania - jak się kupuje takie wędki to już na zawsze - smutne PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Co prawda jestem laikiem w temacie castingu i rasowych wędek, ale w Megabassach zwraca uwagę- chyba bardzo przybliżony do realnego - opis mocy i c.w. kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 To cecha wędek japońskich. Tak samo opisywane są np. Evergreen'y. Tak więc 2oz. to 2 oz. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 noooo polski czy europejski opis to to na pewno nie jest... niewielki zapas mocy - zreszta bardzo rozsadny zawsze jest zachowany... przynajmniej mi sie tak wydaje ale moze koledzy z wiekszym doswiadzeniem w MB powiedzą wiecej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Oczywiście, te kije mają zapas mocy i to nawet spory ale nie taki jak np. wędki st. croix. Porównywałem podobne kijki z st. croix EC66MHF, którego specyfikacja jest podobna do Megabass Jabberwock Evo i ten pierwszy był o wiele mocniejszy mimo opisu, że to wędka o 7 funtów słabsza!!!! Nie wspominam natomiast wersji wcześniejszej, zielonej. Tam wędka 17lb mogłaby być opisana 30lb. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 heh st.croix rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mleko_1 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Pięęęęęęęęknyyyyyyyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi