Skocz do zawartości

Megabass ?

Daro

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku juz lat interesuja mnie wedki firmy Megabss.

W najblizszym czasie bede mial okazje do zakupienia jednej z nich.

Czytajac te forum trafilem na propozycje Remka w pomocy wyboru odpowiedniego kija.Oczywiscie nie wiem czy ta propozycja jest jeszcze aktualna, poniewaz skladana ona byla juz jakis czas temu i dotyczyla sie innej osoby.

Wedka, ktora by mnie interesowala bylaby przede wszystkim do Woblerow.Szeroki zakres gramatury jak rowniez duza moc jest mile widziana.Krotki opis lowiska itp.:

Duze rzeki (Wisla na Pomorzu i Rhein).Lowie czesto na skraju glownej rynny.W zaleznosci od dostepu do miejscowki tzn.poziomu wody uzywam woderow.

Dotychczas najlepsze wyniki mialem na woblery Rapali HJ-12 Suspending(12cm 4 3/4 13g 1/3 OZ)

Najchetniej lowie na wedki sprzedawane pod nazwa ILLEX(zolta seria)(2,4 m 8-28g ,10-16 lb),(2,44m (10-40g)10-16 lb)i 2,1m 7-28g, 8-14lb.

Z oferty firmy Megabass interesuja mnie wedki o wiekszym zakresie mocy niz te, ktore posiadam, jednak przy zachowaniu wstepnie niskiej gramatury Woblerow.

Np. bardzo ciakawymi kijami sa:

(F6-69X 1/4 -1 1/4 Unze 12-25 Pfund)

(Gd F5-70 3/8-1, 10-25),

F7-69 DG 3/8-4,12-32 itp.

Chcialbym uzywac woblerow od okolo 13gr do max mozliwoaci.

Zdaje sobie sprawe z szerokiej gamy przedstawionych wedek ,ale na usprawiedliwienie napisze ,ze troche bladze.

Po przeczytaniu w gazecieWSartykuluCasting w kropki, w ktorym jest miedzy innymi napisane takie zdanie :W metodzie castingowej im mocniejsze wedzisko, tym ciezszych przynet trzeba uzywac

i po pierwszych probach z Multiplikatorem potrzebuje naprawde wsparcia.

Ps.

Chcialem kupic Calais DC lub Steez jednak ze wzgledu na wysoka

cene zdecydowalem sie i kupilem Zilliona.Ale w wedkach nie robie zadnych kompromisow wiecej.

Pozdrawiam

Daro

Cześć,

Rozumiem, że będziesz łowił w rzece? Jeszcze potrzebuję do kompletu informacji jaka to będzie ryba, oraz jak daleko musisz rzucić tymi przynętami i coś doradzę. A ... i maksymalna kwota jaką chcesz wydać bo rozpiętość cenowa tych wędek jest różna od 300USD do 800USD :D w zależności od bajerów.

Pozdrawiam

Remek

Po przeczytaniu w gazecieWSartykuluCasting w kropki, w ktorym jest miedzy innymi napisane takie zdanie :W metodzie castingowej im mocniejsze wedzisko, tym ciezszych przynet trzeba uzywac

To jest duże uogólnienie. Niestety prasa rządzi się swoimi prawami, mam więc tam ograniczenia co do długości tekstów więc niekiedy trzeba używać skrótów i to dość mocnych.

Pozdrawiam

Remek

Hallo Remek!!!

Dziekuje za tak szybka reakcje z Twojej strony Remku.

A wiec ryby: Sandacze,ktore lowie czesto i ktore(tak mi sie wydaje)potrafie lowic.Jest to tez drapieznik dominujacy w moim lowisku.Szczupaki - mam po prostu z nim klopoty , nie jest to gatunek tak czesto spotykany jak sandacz, ale wiem ,ze one gdzies tam sa no i Sumy ,ktorych wciaz przybywa.

Co do odleglosci rzutu,to chyba kazdy wedkarz chce rzucac jak najdalej,ale jest to woda plynaca wiec moge sobie pomoc oddajac plecionke.

Najwiekszym obecnie problemem jest duza presja wedkarska na nieliczne miejscowki,czyli nalezy i musi sie szukac nowych miejsc,troche nietypowych i nowychprzynet.

Ceny: Wedke kupie w Niemczech.Towar przychodzi z Francji.Przypuszczam, ze okolo 500-600 EURO.

Za Zilliona tez nie placilem 250 USD.

Przyjemnej Nocy

Pozdrawiam

DARO

Cześć,

Uwzględniwszy to co powiedziałeś nie wybrałbym żadnej z proponowanych przez Ciebie wędek. Napisałeś, że będą to sandacze oraz przyłowem mogą stać się również sumy więc wędka powinna być co najmniej mocy F6. Ponadto łowisz na rzece, która wymaga kija minimum 6'6. Łowisz na dość spore woblery, zależy Tobie na długości rzutu więc tak sobie myślę, że wybrałbym kij z serii destroyer limited tournament. Myślę, że można by rozpatrywać dwa:

- seven eleven

http://www.megabass.co.jp/pict/1_44_1133503439_F7-711X.jpg

- triple seven

http://www.megabass.co.jp/pict/1_44_1133503212_F7-77X.jpg

Obie uznawane są za wędki wszechstronne o dużej rozpiętości gramatury przynęt od 3/8-2oz. Wędka F7-711x jest delikatniejsza, mimo tej samej mocy do 30lb. Myślę, że gdybym był Tobą wybrałbym F7-77X. Wędka ta nazywana jest przez ludzi z megabassa Ferrari ze względu na jej sportowy charakter.

Dzisiaj jeszcze przemyślę w ciągu dnia alternatywę i coś spróbuję doradzić. Może white pyton z serii Dti? Ale ona ma jeszcze większą moc.

Pozdrawiam

Remek

A ... bo jeszcze o czymś zapomniałem. Z zakupem się wstrzymaj do kwietnia. Wynika to z tego, że zaprezentowane na zdjęciach to modele zeszłoroczne. Od kwietnia wchodzą nowe wykonane w technologii Technical Handle Package (THP), które są trochę poprawione - nowe przelotki i przede wszystkim inna konstrukcja pudła rezonansowego w rękojeści. Tak więc kupując koniecznie pytaj się czy to jest z THP.

Pozdrawiam

Remek

daj boze... ale w naszych realiach niebedzie to predko jesli w ogole... to troche tak jakby miala sie pojawic firma ktora w ofercie bedzie miala zbawki typu st croix elite lub wiecej... niestety ceny najtanszych megabassow nie sa zachecajace dla ogolnej wiekszosci naszego wspolkolezenstwa wedkarskiego...

czasami trafiaja sie jakies takie dziwaki co to kupia taka wedke ale takowa firma chyba by nie pociagnela za dlugo na takich dziwakach.... choc moge sie mylic... :mellow: i nie ukrywam ze bylo by fajnie gdyby tu akurat sie mylil...

Cześć,

Patrząc na rozwój naszego polskiego rynku castingowego, właściwie jego regres (bazując na tegorocznej ofercie wielu firm) takie firmy jak Megabass (gdzie za katalog trzeba zapłacić 25 USD, mimo, że kupujesz wędki za setki dolarów) nie wejdą nigdy. Dlatego osobiście liczę na rozwój polskiego, castingowego rodbuildingu (sorry ale nie wiem jak to przetłumaczyć na polski :D). Może te wędki nie będą aż tak zatopione w kosmicznych technologiach, ale jak widać na przykładzie elitki 8lb zrobionej przez Irka Matuszewskiego i Friko można się zbliżyć i to dosłownie na kilka centymetrów.

Szpiegu, nie mam nic do sprzedania - jak się kupuje takie wędki to już na zawsze - smutne :D

Pozdrawiam

Remek

Oczywiście, te kije mają zapas mocy i to nawet spory ale nie taki jak np. wędki st. croix. Porównywałem podobne kijki z st. croix EC66MHF, którego specyfikacja jest podobna do Megabass Jabberwock Evo i ten pierwszy był o wiele mocniejszy mimo opisu, że to wędka o 7 funtów słabsza!!!! :D Nie wspominam natomiast wersji wcześniejszej, zielonej. Tam wędka 17lb mogłaby być opisana 30lb. :D

Pozdrawiam

Remek

• 3 miesiące temu...