Skocz do zawartości

Seriale

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Z przyczyn zdrowotnych w ostatnich miesiącach miałem więcej czasu, więc na necie poprzeglądałem sobie trochę seriali - starszych i nowszych. Miasteczko Twin Peaks, moim zdaniem, nie wytrzymało próby czasu. Od scenariusza po aktorstwo, wszystko pozostawia sporo do życzenia. Muzyka, klimat - ponadczasowe, ale ogólnie szkoda czasu.

Podobnie "Z archiwum X". Kiedyś z wypiekami, a dziś... Szkoda czasu.

Ciekaw jestem, jak próbę czasu wytrzyma inny serial, "Person of Interest" (na Zalukaju pod tytułem "Wybrani" [?!]). Pewne wątki z początku pierwszej serii są wyjaśnione dopiero w finale drugiej, na koniec trzeciej serii (w retrospekcji) okazuje się, że wybory z przed czterech lat doprowadzają do dzisiejszych stanowisk poszczególnych bohaterów... Pochopne wnioski, złe decyzje, wrogowie zostający sprzymierzeńcami, a gdy akcja zagęszcza się do granic, okazuje się, że działają (nie, za dużo bym zdradził ;)) Logika i konsekwencja scenariusza co najmniej na poziomie "Dextera", aktorzy (i postacie) krwiści, fabuła ciekawa. Teraz czekam z rozpoczęciem oglądania na koniec sezonu czwartego, coś czuję, że łyknę szeroko się oblizując. Podobnie jak poprzednie trzy.

Polecam.

• 3 tygodnie później...

Z nowych i popularnych to oczywiście Breaking Bad, Gra o tron oraz niewymieniony tutaj chyba House of Cards (teraz oglądamy trzeci, lekko słabszy, ale 1 i 2 kapitalne). Do tego Boardwalk Empire, The Killing (świetny!).

A ze starszych...ile razy lecą Przyjaciele to zawsze śmieszy, plus Teoria Wielkiego Podrywu, Dr House :) 

Wczoraj rozpoczalem ogladanie w zaciszu wlasnego PC serialu  "Better call Saul".

Produkcja, ktorej nie mozna oczywiscie rozpatrywac bez Breaking Bed, wywoluje dobre wrazenia.

Nie jest to mrozacy krew w zylach dreszczowiec. Taka obyczajowka. Momentami fabula jest mocno rozmydlona i wrecz czeka sie na przyspieszenie akcji.

Pasuje do tempa miejsca, gdzie sie rozgrywa (New Mexico, Al)