Skocz do zawartości

Folia holograficzna nakładana na gorąco

rybson

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ciekawy temat. Moj patent:

1. Tania folia termotransferowa bez warstwy kleju. 

2. Tania, szybkoschnaca zywica dwuskladnikowa do wysmarowania korpusu. 

3. Przyklejam folie i wciskam korpus w gęstą piankę izolacyjną do rur cieplowniczych. Czekam 2 min az zywica zlapie. 

4. Po kilku godzinach nagrzewam korpus zwykla suszarka do wlosow

5. Zdejmuje nosnik

Efekt zalezy od formy korpusu. Przy skomplikowanym ksztalcie moga tu i owdzie wyjsc faldki. Mozna je zminimalizowac gesto nacinajac wolne brzegi folii nie przyklejone do korpusu, przed wcisnieciem go w pianke. Przy duzych, rownych powierzchniach wychodzi lusterko. Hartzlack nic folii nie robi. Zwykla folia do paznokci tez daje rade, ale efekt jest moim zdaniem mniej "blyskotliwy".  

Edytowane przez LukaBrazi
  • Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ciekawy temat. Moj patent:

1. Tania folia termotransferowa bez warstwy kleju. 

2. Tania, szybkoschnaca zywica dwuskladnikowa do wysmarowania korpusu. 

3. Przyklejam folie i wciskam korpus w gęstą piankę izolacyjną do rur cieplowniczych. Czekam 2 min az zywica zlapie. 

4. Po kilku godzinach nagrzewam korpus zwykla suszarka do wlosow

5. Zdejmuje nosnik

Efekt zalezy od formy korpusu. Przy skomplikowanym ksztalcie moga tu i owdzie wyjsc faldki. Mozna je zminimalizowac gesto nacinajac wolne brzegi folii nie przyklejone do korpusu, przed wcisnieciem go w pianke. Przy duzych, rownych powierzchniach wychodzi lusterko. Hartzlack nic folii nie robi. Zwykla folia do paznokci tez daje rade, ale efekt jest moim zdaniem mniej "blyskotliwy".  

czemu tak sobie utrudniacie , prace z folią termiczną. Wystarczy  dwa kawalki silikonu na jednym podgrzanym żelazkiem kladziemy folię na folię korpus nakrywamy sylikonem i grubą deseczką mocno dociskamy trzymając kilkanaście sekund. To samo robimy z drugą stroną korpusu. . Malujemy grzbiet i lakierujemy i to cala robota,

• Like 3

Teoretycznie gdyby dorwał taką folie transferową przeźroczystą i naniósł na nią grafikę to w efekcie mamy coś a'la kalkomania ale bez kalkomani. Zostaje czysty kolor jak po tamponiarce. :)

Pytanie tylko czy i jak nanieść na nią grafikę. Laserowa drukarka odpada.

-------

Edytowane przez trout master

To chyba się tak nie da. Musiałbyś ten kolor umieścić na powierzchni stykającej się z folią zabezpieczającą. Warstwa która styka się z powierzchnią ozdabianego przedmiotu to chyba klej na gorąco. To przy większych powierzchniach grafiki ryzyko, że klej nie będzie trzymał.

To takie moje przypuszczenia...

Może tamponiarką? I popróbować? W sumie będzie jeszcze lakier nawierzchniowy...

• Like 1

Przy tych foliach kolor podkładu jest chyba raczej obojętny? Nie przebija? Warstewka farby holo jest cieniutka?

Jeszcze jedno pytanie, lakier/farba trzyma się jej dobrze? Czy trzeba czymś szczególnym (elastycznym) zabezpieczać?

--------

Edytowane przez trout master

Przy tych foliach kolor podkładu jest chyba raczej obojętny? Nie przebija? Warstewka farby holo jest cieniutka?

Jeszcze jedno pytanie, lakier/farba trzyma się jej dobrze? Czy trzeba czymś szczególnym (elastycznym) zabezpieczać?

--------

1. Nie przebija

2. Kolor podkladu nie ma znaczenia, o ile uda sie dobrze sciagnac nosnik. Jezeli zostana jakies dziury (klej czasem nie lapie), wowczas podklad w kolorze folii pomaga. 

3. Hartzlack jako-tako daje rade. Do tej pory nie mialem problemu, o ile nie doszlo do fizycznego uszkodzenia powierzchni. 

• 1 miesiąc temu...

...Wystarczy dwa kawalki silikonu na jednym podgrzanym żelazkiem kladziemy folię na folię korpus nakrywamy sylikonem i grubą deseczką mocno dociskamy trzymając kilkanaście sekund. To samo robimy z drugą stroną korpusu. . Malujemy grzbiet i lakierujemy i to cala robota,

Czym pokrywasz korpus przed położeniem folii? Bo jak zauważyłem, to nie do każdej powierzchni chce przywierać.

Pierwsze próby wychodzą mi tak sobie????

Muszę chyba poszukać bardziej miękkiego i grubszego silikonu, bo nie wszędzie mi dociska folię, tym bardziej, że korpus ma trochę wypukłości, np łuki skrzelowe.

• 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Spróbuj tego sposobu

http://jerkbait.pl/topic/23926-love-bait/page-194

Wszystko pokazane jak zawsze super. Filmik o powłoce pozłotniczej.

Jest dużo łatwiej.

Mi przy dużych woblerach robiło się to samo co u Ciebie.

Przy klejeniu folii na klej akrylowy nie ma już tego problemu.

Edytowane przez lenny
  • Like 2

Dzięki, fajny sposób tylko masz inna folie. Ja kupiłem z Chin, cienka ale dość sztywna. Nie jest jak aluminiowa że dobrze przylega jak ta Twoja albo aluminiowa. Próbowałem z nacięcia i i wyszło tak. Na grzbiet jeszcze pójdzie farba. Wiem że nie jest idealnie, ale dla mnie i pewnie ryb wystarczają o ok. Może komuś się przyda.

post-45715-0-80725000-1690195996_thumb.jpg