godski Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Gdybym nie trafił na ten temat, w ogóle bym nie wiedział że coś trze o wodzik, mam plecionkę 4x 2mm od rantu.Ja również, mam nawinięte pod sam rant. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Może ktoś ma casta Daiwa Tatula i się wypowie,czy też linka trze o wodzik?.Jeżeli trze,to tak musi być. Mam trzy Tatule sparowane z różnymi wędziskami i w żadnej nie dostrzegłem takiego zjawiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Chyba właśnie po to jest wodzik, żeby o niego tarła się linka? A że w ekonomicznych modelach bywa kiepski, to już inna para kaloszy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Tak to jest z niskim profilem,w większości trze o górną część wodzika.Przy okrąglaku nie ma takiego problemu,linka dotyka tylko boków wodzika.I to jest lepsze rozwiązanie,ale to inna budowa wodzika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zrobili by taki ja jest w Ryodze i bylo by po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Albo jak w starszym TD Zillion. PS.Profile są tak obniżane,że nie ma miejsca na owalny wodzik jak wyżej.Dzisiaj niskoprofilowce z boku wyglądają jak maski samochodów sportowych. Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez cast64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Przed chwilą przeczytałem recenzję z 2015r, Shimano Curado 201HG. Polecam fragment porównania z Tatula Type R ... i wtedy zauważano omawiany przez Was problem http://austrianfishing.blogspot.com/2015/01/shimano-curado-201-i-hg-review.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Przed chwilą przeczytałem recenzję z 2015r, Shimano Curado 201HG. Polecam fragment porównania z Tatula Type R ... i wtedy zauważano omawiany przez Was problem http://austrianfishing.blogspot.com/2015/01/shimano-curado-201-i-hg-review.htmlMógłbyś w trzech zdaniach napisać(nie każdy zna niemiecki)o co chodzi,bo według mnie to wygląda na błąd konstrukcyjny.Ale chciałbym się mylić.Może nawijamy za dużo linki(trzeba nawinąć tyle ile podaje producent na pudełku i zobaczyć jak zapełni się szpulka)ale wszyscy nawijają pod sam rant.Gdzie jest problem i czy w ogóle jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mój niemiecki jest średni, ale sens jest taki (co istotne), że w Tatuli w systemie TWS ciągle występuje problem tarcia (nacinania) wodzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mógłbyś w trzech zdaniach napisać(nie każdy zna niemiecki)o co chodzi,bo według mnie to wygląda na błąd konstrukcyjny.Ale chciałbym się mylić.Może nawijamy za dużo linki(trzeba nawinąć tyle ile podaje producent na pudełku i zobaczyć jak zapełni się szpulka)ale wszyscy nawijają pod sam rant.Gdzie jest problem i czy w ogóle jest?Recenzja Shimano Curado 201 I HGPrawdopodobnie najlepiej sprzedający się i najbardziej znany kołowrotek castingowy Shimano został ponownie wzbogacony o serię modeli. Curado I to nazwa najnowszego modelu oferująca solidne osiągi za około 150 euro. Dzięki 212 gi stosunkowi 7,2: 1 model HG, który można kupić w Europie, jest bardzo wszechstronny. Waga szpuli to 16,3g (zmierzona) bez żyłki. Odległość między krawędzią szpuli a prowadnicą linki wynosi 17 mm i w połączeniu z nowym odśrodkowym układem hamulcowym SVS umożliwia więcej niż tylko przyzwoity rzut. Cztery sworznie hamulca odśrodkowego, a także regulowana skala 1-6 do precyzyjnej regulacji siły hamowania, oferują więcej niż wystarczające możliwości ustawień w połączeniu z hamulcem szlifierskim. Jeśli nie chcesz wydawać horrendalnych pieniędzy i możesz sobie poradzić z hamulcem odśrodkowym i czasami skrzypiącymi kołkami, Shimano Curado 201 I jest właściwym wyborem. Ekstremalne odległości rzucania są wynikiem prawidłowej regulacji. Boczna osłona, pod którą znajdują się piny, jest zabezpieczona w przypadku Curado I i nie może wpaść do wody. Curado 201 I HG ma stosunkowo niewiele łożysk kulkowych i tylko w absolutnie niezbędnych miejscach brakuje czterech na korbie, dwóch na wale ślimakowym i jednym na sprzęgle jednokierunkowym. Cztery na korbie można łatwo zmodernizować, ale można zamontować tylko jedno łożysko na wale ślimakowym. Moim zdaniem bardzo użytecznego łożyska sprzęgła jednokierunkowego nie można doposażyć. Fabrycznie kołowrotek przekonuje ponadprzeciętnymi odległościami rzucania i solidną technologią w przedziale cenowym. Gwiaździsty hamulec można łatwo regulować, a Curado I wygodnie leży w dłoni dzięki bardzo kompaktowym wymiarom. Jednak, podobnie jak w przypadku wielu innych rolek w tym przedziale cenowym, na próżno szukać klikera na zgarniającym hamulcu. Wniosek: za 150 euro Shimano Curado 200 I HG wyróżnia się doskonałymi odległościami wyrzutu, szerokim zakresem zastosowań od przynęt o wadze około 10g i dobrą ergonomią. Jedyną konkurencją, której Curado muszę się obawiać w tym kraju, jest Daiwa Tatula Type R, która jest również dostępna za około 150 euro. Porównanie obu modeli jest jednak trudne, ponieważ różnią się one ogromnie pod względem konstrukcji i obsługi. Łowiłem oba kołowrotki i stwierdziłem, że Tatula Type R jest łatwiejsza do dostosowania do odpowiednich warunków przynęty / wiatru. Tatula jest również nieco bardziej stabilna dzięki aluminiowej pokrywie bocznej i oferuje ważne łożysko kulkowe na tylnym ograniczniku, które zwykle ma tylko znacznie droższe rolki. Oferuje również opcję modernizacji łożysk kulkowych we wszystkich punktach do łącznie 11 sztuk. Tak zwane „rowkowanie” na prowadnicy liniowej systemu TWS firmy Tatula nadal stanowi problem. Tutaj sznurek po chwili pozostawia ślady (nacięcia) na materiale TWS. Jeśli poświęcisz trochę czasu na odpowiednie wyregulowanie odlewanych hamulców Shimano Curado I, możesz z łatwością przekroczyć odległości rzutowe Daiwa Tatula, a Curado I znacznie lepiej leży w dłoni i umożliwia bardziej zrelaksowane łowienie. Jednak widać brakujące łożyska kulkowe. Każdy z dwóch kołowrotków castingowych ma swoje zalety i wady, więc wybór należy do odbiorcy. Nieważne, czy Curado I czy Daiwa Tatula Type R, w obu rolach dostaniesz dużo za te pieniądze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mój niemiecki jest średni, ale sens jest taki (co istotne), że w Tatuli w systemie TWS ciągle występuje problem tarcia (nacinania) wodzika. Czyli problem rozwiązany,zły(tani)materiał z którego jest wykonany wodzik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Panowie zanim wodzik się wytrze to upłynie wiele wody i czasu .Czym tu się martwić . Prędzej padnie przekładnia jak ten nieszczęsny wodzik . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez MietekK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Wszystko jest uzależnione od rozmiaru, (...)"Nie długość, nie grubość, nie czas stania, tylko technika wykonania"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi