Krzysiu Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Witam koleżanki i kolegów chciałbym przestrzec wszystkich forumowiczów przed oszustami którzy wykradają nasze dane podczas transakcji na portalu olx przez co potrafią wyczyścić konta bankowe sprzedających wiec jeśli sprzedajecie coś na owym portalu nie dajcie się nabrać na wiadomości wysyłane przez whats up w których dostajemy informacje ze ktoś chętnie kupi ale poza olx i jeśli nie wiemy jak to zrobić to on nam wszystko wytłumaczy jak to zrobić krok po kroku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Witam koleżanki i kolegów chciałbym przestrzec wszystkich forumowiczów przed oszustami którzy wykradają nasze dane podczas transakcji na portalu olx przez co potrafią wyczyścić konta bankowe sprzedających wiec jeśli sprzedajecie coś na owym portalu nie dajcie się nabrać na wiadomości wysyłane przez whats up w których dostajemy informacje ze ktoś chętnie kupi ale poza olx i jeśli nie wiemy jak to zrobić to on nam wszystko wytłumaczy jak to zrobić krok po kroku . Trąbią o tym nawet w radiu . Mają po kilka tygodniowo zgłoszeń na policji i jak na razie nie mogą namierzyć gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Ja się może nie znam, ale chyba początkowo koncepcja OLX to była lokalna odsprzedaż używanych rzeczy oparta o odbiór osobisty (i transakcję przy odbiorze)... No a że ludziom się nie chce samemu jeździć po towar;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Kurczę nie słucham radia i praktycznie nie oglądam telewizji także nie wiedziałem a chciałem być pomocny . No cóż sam miałem taka sytuacje ze chciano mnie oszukać jednak ja jak coś sprzedaje czy kupuje zawsze wybieram formę kuriera za pobraniem nie wchodząc w żadne podejrzane układy zwłaszcza takie gdzie nie mogę zadzwonić i porozmawiać na jakich zasadach będziemy finalizować transakcje . Ale znam dziewczynę która przez swoją lekkomyślność i wiarę w ludzi straciła trochę grosza w ten sposób pare miesięcy temu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Dobrze że informujesz , wielu ludzi nie wie o tym . Podobno OLX jest bezradne w tym kierunku . Z wypowiedzi policji ludzie potracili wszystko co mieli na koncie podając dane I tak jak napisał Miramar , nigdy nie kupiłem na OLX żadnego towaru a teraz tym bardziej . Na aledrogo kupiłem parę rzeczy ale stwierdziłem że to co mam kupić to kupię na miejscu dopłacając parę złotych i nie płaczę potem że towar nie zgodny z opisem lub nie odsyłam jak się spitoli Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez Sławomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Mnie też próbowano tak zrobić, ale trzeba być skończonym głupcem żeby na niby stronie olx podawać dane karty. Każdy normalnie myślący jest w stanie wyczuć złodzieja, co więcej podaję tu numer gościa który starał się mnie zrobić na kasę: +48 669 873 804 - podpisany jako Dominik Zalewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Pamiętajcie, że tożsamość może też być kradziona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ... Tak czy inaczej skorzystałeś z portalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Na YT wystarczy wpisać OLX oszustwo i oglądamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Prawda jest taka, że żadne prawo ani regulamin nie chroni tak dobrze jak zdrowy rozsądek.Dziś oszustów jest pełno, bo i możliwości oszustwa jest więcej. Jak coś jest mega ofertą, trza zachować czujność.Podobnie jeśli ktoś z jakiegoś powodu chce moje dane, które do takiej transakcji nijak potrzebne nie są. A oszustów nie brakuje, bo nie brakuje ludzi, którzy dają się oszukiwać.Podaż i popyt a rynek nie lubi próżni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Proszę bardzo żywy przykład. Po kilku godzinach od umieszczenia ogłoszenia dostałem wiadomość. Nr z Ukrainy. Znam przypadki z najbliższego grona że popłynęli na trochę grosza. Aż wstyd pisać że tacy ludzie dali się nabrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Tekst oczywiście tak uniwersalny, że często zapytanie brzmi śmiesznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ... Problem dotyczy sprzedających, bo to ich dane są przedmiotem pożądania oszustów. Kupując możesz czuć się bezpiecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Nie wiem jak to działa z systemem wykradania danych bo myśle ze żaden zdroworozsądkowo myślący człowiek nie podaje swojego numeru konta itp ale czasem wystarczy kliknąć w niewłaściwy link i może być po wszystkim mam nadzieje ze choć w jakimś stopniu mogłem przyczynić się do zaoszczędzenia komuś nerwów i włóczenia po komisariatach w celu odzyskania własnych funduszy co za pewne było by ciężkie albo i niemożliwe . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Nie wiem jak to działa z systemem wykradania danych bo myśle ze żaden zdroworozsądkowo myślący człowiek nie podaje swojego numeru konta itp ale czasem wystarczy kliknąć w niewłaściwy link i może być po wszystkim mam nadzieje ze choć w jakimś stopniu mogłem przyczynić się do zaoszczędzenia komuś nerwów i włóczenia po komisariatach w celu odzyskania własnych funduszy co za pewne było by ciężkie albo i niemożliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Nie wiem jak to działa z systemem wykradania danych bo myśle ze żaden zdroworozsądkowo myślący człowiek nie podaje swojego numeru konta itp ale czasem wystarczy kliknąć w niewłaściwy link i może być po wszystkim mam nadzieje ze choć w jakimś stopniu mogłem przyczynić się do zaoszczędzenia komuś nerwów i włóczenia po komisariatach w celu odzyskania własnych funduszy co za pewne było by ciężkie albo i niemożliwe .Zrobili wodę z mózgu staremu wyjadaczowi. Ech, do tej pory nie wierzę że się to wydarzyło.Także zdrowy rozsądek nie zawsze działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Natomiast może napiszesz skąd pewność, że ci wszyscy oszuści to z byłego związku i skąd pewność, że tam trop prowadzi ?Moje informacje z policji potwierdzają że to zza wschodniej granicy, przynajmniej te zgłoszone. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ... Oszuści działają wszędzie. A kupować i sprzedawać trzeba z głową a nie tylko $$ widzieć Sporo rzeczy na Olx kupiłem, jeszcze więcej sprzedałem. Nigdy nikt mnie nie oszukał.Ostatnio jednak jest wysyp tych chętnych do kupna przez whatsapp. Wystarczy napisać, że zapraszasz do kontaktu przez wiadomości olx i się odczepiają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Gdzie by nie było panowie ciężko by było to odzyskać nie ważne gdzie kto i jak i z jakiej opcji politycznej macza w tym palce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Panowie ciezko nie ciezko. Da sie. Koledze wlamali sie na konto. Wyczyscili do zera. Final to sprawa w sadzie. Czas to 4-5 lat. Wynik - bank musial zwrocic calosc wraz z odsetkami. Oczywiscie w gratisie masa stresu i nerwow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek63 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Tu jest wiele o tym napisane https://niebezpiecznik.pl/post/olx-scam-karta-platnicza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dzisiaj próbowali mnie "zrobić" w ten sposób dwa razy w ciągu godziny. No jakoś im nie wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Na FB publikowałem poradnik jak sprzedawać na OLX za pośrednictwem whatsApp Przy okazji prezentuję nr. telefonu potencjalnego złodzieja. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Małkociniak 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zorganizowana grupa przestępcza Wysłali 280 tys. fałszywych SMS-ów. Zachęcali do kliknięcia w link i "zarobili" na tym 1,5 mln zł (msn.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi