Skocz do zawartości

Uwaga na oszustów na olx

Krzysiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koleżanki i kolegów chciałbym przestrzec wszystkich forumowiczów przed oszustami którzy wykradają nasze dane podczas transakcji na portalu olx przez co potrafią wyczyścić konta bankowe sprzedających wiec jeśli sprzedajecie coś na owym portalu nie dajcie się nabrać na wiadomości wysyłane przez whats up w których dostajemy informacje ze ktoś chętnie kupi ale poza olx i jeśli nie wiemy jak to zrobić to on nam wszystko wytłumaczy jak to zrobić krok po kroku .

Witam koleżanki i kolegów chciałbym przestrzec wszystkich forumowiczów przed oszustami którzy wykradają nasze dane podczas transakcji na portalu olx przez co potrafią wyczyścić konta bankowe sprzedających wiec jeśli sprzedajecie coś na owym portalu nie dajcie się nabrać na wiadomości wysyłane przez whats up w których dostajemy informacje ze ktoś chętnie kupi ale poza olx i jeśli nie wiemy jak to zrobić to on nam wszystko wytłumaczy jak to zrobić krok po kroku .

Trąbią o tym nawet w radiu . Mają po kilka tygodniowo zgłoszeń na policji i jak na razie nie mogą namierzyć gości 

Kurczę nie słucham radia i praktycznie nie oglądam telewizji także nie wiedziałem a chciałem być pomocny . No cóż sam miałem taka sytuacje ze chciano mnie oszukać jednak ja jak coś sprzedaje czy kupuje zawsze wybieram formę kuriera za pobraniem nie wchodząc w żadne podejrzane układy zwłaszcza takie gdzie nie mogę zadzwonić i porozmawiać na jakich zasadach będziemy finalizować transakcje . Ale znam dziewczynę która przez swoją lekkomyślność i wiarę w ludzi straciła trochę grosza w ten sposób pare miesięcy temu

• Like 2

Dobrze że informujesz , wielu ludzi nie wie o tym . Podobno OLX jest bezradne w tym kierunku . Z wypowiedzi policji ludzie potracili wszystko co mieli na koncie podając dane 

I tak jak napisał Miramar  , nigdy nie kupiłem na OLX żadnego towaru a teraz tym bardziej . Na aledrogo kupiłem parę  rzeczy ale stwierdziłem że to co mam kupić to kupię na miejscu dopłacając parę złotych i nie płaczę potem że towar nie zgodny z opisem lub nie odsyłam jak się spitoli 

Edytowane przez Sławomir

Mnie też próbowano tak zrobić, ale trzeba być skończonym głupcem żeby na niby stronie olx podawać dane karty. Każdy normalnie myślący jest w stanie wyczuć złodzieja, co więcej podaję tu numer gościa który starał się mnie zrobić na kasę: +48 669 873 804 - podpisany jako Dominik Zalewski

Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...

Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ... ;)

Tak czy inaczej skorzystałeś z portalu.

• Like 1

Prawda jest taka, że żadne prawo ani regulamin nie chroni tak dobrze jak zdrowy rozsądek.

Dziś oszustów jest pełno, bo i możliwości oszustwa jest więcej.

Jak coś jest mega ofertą, trza zachować czujność.

Podobnie jeśli ktoś z jakiegoś powodu chce moje dane, które do takiej transakcji nijak potrzebne nie są.

A oszustów nie brakuje, bo nie brakuje ludzi, którzy dają się oszukiwać.

Podaż i popyt a rynek nie lubi próżni.

Od zawsze miałem przeświadczenie, że OLX, to raj dla wszelkiej maści oszustów ...

Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ...  ;)

Problem dotyczy sprzedających, bo to ich dane są przedmiotem pożądania oszustów. Kupując możesz czuć się bezpiecznie.

• Like 1

Nie wiem jak to działa z systemem wykradania danych bo myśle ze żaden zdroworozsądkowo myślący człowiek nie podaje swojego numeru konta itp ale czasem wystarczy kliknąć w niewłaściwy link i może być po wszystkim mam nadzieje ze choć w jakimś stopniu mogłem przyczynić się do zaoszczędzenia komuś nerwów i włóczenia po komisariatach w celu odzyskania własnych funduszy co za pewne było by ciężkie albo i niemożliwe .

• Like 1

Nie wiem jak to działa z systemem wykradania danych bo myśle ze żaden zdroworozsądkowo myślący człowiek nie podaje swojego numeru konta itp ale czasem wystarczy kliknąć w niewłaściwy link i może być po wszystkim mam nadzieje ze choć w jakimś stopniu mogłem przyczynić się do zaoszczędzenia komuś nerwów i włóczenia po komisariatach w celu odzyskania własnych funduszy co za pewne było by ciężkie albo i niemożliwe .

Zrobili wodę z mózgu staremu wyjadaczowi. Ech, do tej pory nie wierzę że się to wydarzyło.

Także zdrowy rozsądek nie zawsze działa jak należy. 

Natomiast może napiszesz skąd pewność, że ci wszyscy oszuści to z byłego związku i skąd pewność, że tam trop prowadzi ?

Moje informacje z policji potwierdzają że to zza wschodniej granicy, przynajmniej te zgłoszone. Edytowane przez Pietruk

Nigdy nie zrobiłem tam zakupów i nie zrobię ... choć znalazłem tam 3 fajne rzeczy których stałem się właścicielem ... ale na moich zasadach ...  ;)

Oszuści działają wszędzie. A kupować i sprzedawać trzeba z głową a nie tylko $$ widzieć  ;) Sporo rzeczy na Olx kupiłem, jeszcze więcej sprzedałem. Nigdy nikt mnie nie oszukał.

Ostatnio jednak jest wysyp tych chętnych do kupna przez whatsapp. Wystarczy napisać, że zapraszasz do kontaktu przez wiadomości olx i się odczepiają.

• Like 2