Pietruk Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Dzisiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 prawdopodobnie masz racje... jest jedno małe ale... jeśli się pomyliłeś, a na tym etapie jest to całkiem możliwe to wychodzisz na totalnego buraka... pasowałoby poczekac aż zażyczy sobie danych wrażliwych i dopiero wtedy mieszać gostka z błotem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 prawdopodobnie masz racje... jest jedno małe ale... jeśli się pomyliłeś, a na tym etapie jest to całkiem możliwe to wychodzisz na totalnego buraka... pasowałoby poczekac aż zażyczy sobie danych wrażliwych i dopiero wtedy mieszać gostka z błotem:)Bystrzacho, co najwyżej na buraka możesz wyjść Ty, próbując dochodzić swoich praw na Białorusi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 trzeba byc kompletnym idiotą zeby podac nr karty lub kod logowania do banku... niestety zdarzają się tacy:) a jak tego nie zrobisz to nie będziesz musiał dochodzić żadnych praw bo nic ci nie ukradną...cały myk polega na skłonieniu frajera do podania danych pozwalających na wejscie na konto... wystarczy myśleć co się robi i nie zatwierdzać wszystkiego co się pojawi z automatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 prawdopodobnie masz racje... jest jedno małe ale... jeśli się pomyliłeś, a na tym etapie jest to całkiem możliwe to wychodzisz na totalnego buraka... pasowałoby poczekac aż zażyczy sobie danych wrażliwych i dopiero wtedy mieszać gostka z błotem:)Zwróć uwagę na nr. telefonu z którego przyszedł SMS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Numer czy setki numerów mogły zostać zakupione na słupa .... tak jak i słupami mogą być właściciele kont itp., itd. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Tyle że to numer nie z naszym polskim kierunkowym... Do tego kulawy język, a gośc niby z Bełchatowa... Co tu rozkminiać, jak od razu widać chęć wała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Na olx jest tego plaga, wystawiłem 3 ogłoszenia i trzy razy próbowali mnie okantować Jak ktoś napisze na Wha's Up to blokuję za automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Przeczytałem linkowany artykuł na niebezpieczniku. Generalnie oszustwo sprowadza się do wyłudzenia danych z kart bankowych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że na kartach zwykle są dane, wystarczające do wyczyszczenia konta - imię i nazwisko, numer, data ważności i kod cvv. Mające te dane, do wyciągnięcia forsy nie trzeba żadnych potwierdzeń, haseł, pinów czy sms'ów.Teraz głośno jest o wyłudzeniach na olx ale możliwości jest wiele. Niedługo mogą wyciągać te dane za pomocą kamerek w miejscach sprzedaży czy przy bankomatach.Moja rada - zapiszcie i zeskrobcie kody cvv ze swoich kart. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Nigdy nie kupowałem ani nie sprzedawałem na olx, a i tak kilka dni temu dostałem taką wiadomość.SMS z ukraińskiego numeru. Kilka dni po zakupach na Ali. Przesyłki akurat dotarły do Polski. Chyba, że to przypadek i wysyłają gdzie popadnie, w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Nigdy nie kupowałem ani nie sprzedawałem na olx, a i tak kilka dni temu dostałem taką wiadomość.SMS z ukraińskiego numeru. Kilka dni po zakupach na Ali. Przesyłki akurat dotarły do Polski. Screenshot_20210417_175021_com.google.android.apps.messaging.jpg Chyba, że to przypadek i wysyłają gdzie popadnie, w ciemno.Moja kobieta od kilku dni, średnio po 3-4 smsy takie dostaje. Numer z Polski, Niemiec czy też UK. Odnośniki niby do stron z Włoch, UK. Już był urząd celny, gls, DHL plus bliżej nie określone przesyłki. Konsekwetnie ona wszystko blokuje i usuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Nigdy nie kupowałem ani nie sprzedawałem na olx, a i tak kilka dni temu dostałem taką wiadomość.SMS z ukraińskiego numeru. Kilka dni po zakupach na Ali. Przesyłki akurat dotarły do Polski. Screenshot_20210417_175021_com.google.android.apps.messaging.jpg Chyba, że to przypadek i wysyłają gdzie popadnie, w ciemno.Był kiedyś news ,że w sortowni paczek był gość co rejestrował sobie fonem przesyłki. "Sprzedawał" dane jeszcze jak przesyłka nie dotarła a w sms-ie oprócz groszowej dopłaty było info skąd jest paczka !!! Przychodzi teraz też SMS , że Twoja paczka została zatrzymana przez służby celne !!!Był też przypadek innego złodzieja co znał kod "serwisowy" do paczkomatów i otwierał sobie drzwiczki. Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Dzisiejsze.Masakra, dziś coś tam wrzuciłem i już dwa podejścia na whatsapp'a, w tym jedno z Bełchatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek-morze Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Typ z Bełchatowa też pisał do mnie. Numer kilkunasto cyfrowy. Jakiś boot czy coś, w ogłoszeniu dałem tylko odbiór osobisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Też wczoraj wystawiłem na olx przedmiot i też Bełchatów... To jakaś masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 warto obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Muszę przygotować taką stronę ze zbliżonym adresem i odsyłać złodziejowi jako nie działające, karty nie przyjmuje, że niech sprawdzi ze swoją kartą. Następnie mu wyczyścić konto i ciekawe czy poleci na policję, że mu konto z kradzionej forsy wyczyściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kon Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 wystawiłem 2 ogłoszenia i już było 5 prób... Bełchatów 2 razy... Strzelać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Panowie wystarczy usunąć numer telefonu z OLX jeśli ktoś będzie zainteresowany napisze priv. Później to już tylko czujność. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Uważajcie na internetowych oszustów, dziś mało brakowało i by mi ogołocił konto! Wystawiłem parę badyli i klient odezwał się przez whatsappa. Wysłał link wszystko pięknie ładnie z logo olx w którym była zawartość "kupujacy opłacił towar (podany mój link do ogłoszenia i zdjecie) i proszę o podanie nr karty by odebrać środki" Jeszcze był taki ładny skaner do karty by nie trzeba było wpisywac ręcznie. I ja durny z tego skorzystałem.. Kolejnym krokiem było podanie danych, pin, login i hasło do konta internetowego... Dalej już nie brnąłem. W między czasie kupujacy poganiał bym odebrał pieniądze i tłumaczył co i jak, na stronie był asystent który też udzielał pomocy. Sam się odezwał i namawiał do podania danych i że na olx tylko pierwszy raz trzeba podać.. Pierwszy i ostatni.. Pismo asystenta też było podejrzane typu ci z małej litery... Na koniec załączniki które mi ten ktoś wysłał zostały usunięte i ślad po nim zaginął.. Tak że Panie i Panowie radzę uważać i się nie spieszyć przy internetowych transakcjach bo można trochę gotówki umoczyć..Skończyło się na zablokowaniu karty i zamówieniu nowej Edytowane 26 Maja 2021 przez Bartek1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Panowie wystarczy usunąć numer telefonu z OLX jeśli ktoś będzie zainteresowany napisze priv. Później to już tylko czujność.Bardziej polecam usunąć whatsap, ogłoszenia bez numeru są mało wiarygodne. Swoją drogą wystarczy troszkę myśleć, ja swojej karty nie podaję nawet na bezpiecznych zakupach w internecie. Tylko płatności przez bank i kropka. Wystarczy brak pazerności i wraca pełne bezpieczeństwo. Przy pieniądzach nie ma nigdy super okazji, ludzie tracą majątki na pazerności połączonej z naiwnością. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Wystarczy brak pazerności i wraca pełne bezpieczeństwo.O ile zgodzę się z Tobą z resztą wypowiedzi o tyle ten fragment lekko trąci.Nigdy nie będziesz miał pełnego bezpieczeństwa jeśli chodzi o transakcję w sieci. Nigdy. Sieć to jest coś, gdzie ktoś może wejść. Nawet nieproszony.Zbyt wiele tu zależnych aby wytłumaczyć co z czym. Nie mniej nigdy dokonując płatności on-line nie ma pewności.Jedynie szansa, że akurat ktoś ma Cię gdzieś i nie stanowisz dla niego punktu ataku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 (edytowane) Psil, nie przesadzaj. Siedzę dość mocno w tym temacie, taka praca od lat. I tak, jeżeli samemu nie wyślesz kasy złodziejowi, to przy minimum Twojej ostrożności nie jest w stanie wejść Ci na konto. Łatwiej już w autobusie pobrać do 50 czy 100zl z karty, ale i to nie są systemy nienamierzalne. Problem przy ostatnich włamach na konta to nie problem kradzieży, bo to Ty nieświadomie dałeś dostęp do konta złodziejowi. Problem to udowodnić złodziejowi, że to była kradzież, jak wg banku to Ty dobrowolnie przelałeś kasę. Porównując, idziesz do parku pełnego ludzi zostawiasz na ławeczce kasę i idzie do domu na godzinę, wracasz i masz pretensje, że kasy nie ma. Czyja wina? Gubisz kartę z napisanym na niej mazakiem pinem, czyja wina? Dodatkowo ludzie upraszczają sobie systemy płatności w bankach, wystarczy, że się zalogują i mogą bez weryfikacji sms lub innymi systemami wysyłać kasę, to jak zostawić otwartą skrytkę na dworcu z naklejoną informacją na drzwiczkach ile jest w środku kasy. Uwierz, że kilka dni pracy i ja spokojnie włamuję się na takie konto i po prostu je jestem w stanie wyczyścić, nie dotykając komputera klienta.Osobiście, mam jeden komputer w domu do pisania pism i obsługi banków. Nie robię przelewów z telefonu. Mam włączoną weryfikację komputera, z innego bez sms potwierdzenia nie zalogujesz się. Mam zblokowaną kartę do płatności internetowych, ustawiony limit dzienny. Każdy z nas pracuje cały miesiac za kilka tys. warto więc poświęcić kilka lub kilkanaście minut w banku na dobre ustawienie konta, jak samemu się nie znasz, aby ochronić często dużo wyższe kwoty. Edytowane 27 Maja 2021 przez Matteoo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi