binio1111 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Wczoraj miałem przypadek taki. Dostałem sms z informacją , że w dniu 27.05 odetną mi energię elektr. bo mam zadłużenie na rachunku na kwotę 3,46zł. i żeby ntychmiast dokonać wpłaty -pod informacją był link.Zadzwoniłem do energetyki. Dostałem informację , że to oszustwo i żeby nie klikać w link. Gdyby kwota była większa każdy by się zastanawiał a tak kilka złotych nie wzbudza podejrzenia- taki nowy sposób złodzieja. Przestrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 To podam Wam w najbliższym czasie kilka typów przekrętów, ku przestrodze! Taki dla mnie najprostszy na który ludzie się nabierają, a ciężki do wyegzekwowania:Do mojego znajomego podjeżdża jakiś czas temu typek z ogłoszenia, że chce kupić silnik do samochodu, używany. Ogląda i obiecuje, że się odezwie. Dzwoni po kilku dniach, czy ten silnik jest, więc on go weźmie za pobraniem, mój znajomy mówi że ok, ale chce zaliczkę na kuriera. To typek, że ma podpisaną umowę z firmą kurierską i oni ten silnik zabiorą. Znajomy ok. Podjeżdża do niego bus z nalepkami znanej firmy kurierskiej, że przyjechał po silnik. Znajomy mówi ok, ale potrzebuje 15 minut na ostreczowanie, w tym czasie dzwonimy na pieski. Podjeżdża policja i zawijają typa. Okazuje się, że typek to kuzyn kupującego, a cała firma kurierska to lipa. Wysyłacie, to pamiętajcie, wysyłacie sami, nie ma okazji ! To prosty wał, ale podobno bardzo skuteczny, bo nikt kuriera nie sprawdza, a na pewno nie w domu! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 @ MatteooZgodzę się z Tobą ale jedno małe ale.Piszemy tu o małych rybkach, przekreciarzach. Idących na ilość i liczących na ludzką niewiedzę lub naiwność. Oszustwo praktycznie nie jest personalizowane.Jeśli natomiast ktoś chce koniecznie, personalnie nas wykończyć to jedyny sposób ochrony, to bycie offline. Co dziś jest ciężkie do zastosowania.Oczywiście mówię o takich co wiedzą co i jak zrobić a nie przypadkowym ktosiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Wałek jak najbardziej realny do zrealizowania. A czy czasem nie ma tak ,że kurierzy mając swój rejon doręczeń mają też ten sam rejon aby odebrać przesyłkę? Bo tych "moich" to znam i od dłuższego czasu są ci sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Wałek jak najbardziej realny do zrealizowania. A czy czasem nie ma tak ,że kurierzy mając swój rejon doręczeń mają też ten sam rejon aby odebrać przesyłkę? Bo tych "moich" to znam i od dłuższego czasu są ci sami.U mnie są ci sami, nawet już potwierdzeń od nich nie biorę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Wałek jak najbardziej realny do zrealizowania. A czy czasem nie ma tak ,że kurierzy mając swój rejon doręczeń mają też ten sam rejon aby odebrać przesyłkę? Bo tych "moich" to znam i od dłuższego czasu są ci sami.To wysyłają kuriera np. inpost, większość raczej go nie zna, bo kto wysyła paczki inpost z domu, lub odbiera do domu, no i dodatkowo mają nieobrandowane samochody. Psil, jeżeli masz dużo oszczędności, zakładasz drugie lub kolejne konto w banku i ustawiasz w oddziale możliwe przelewy tylko w oddziale dla siebie plus pełnomocnik, żona?Te środki masz w pełni bezpieczne, bo nawet znajoma za jakiś czas Pani Krysia, musi sprawdzić Twoją tożsamość, a każdy przelew potwierdzasz sms-em. Do konta oczywiście nie wyrabiasz karty. Tylko to musi być osobne konto, nie sub konto! Z normalnego konta żyjesz ustawiając limity płatności kartą no i przelewy sms i te środki na codzienną egzystencję też masz w miarę bezpieczne. Osobiście odradzam: płacenie NFC, płacenie kartą w sieci. Dziś mało ludzi jeździ autobusami, bo covid, ale mając ze sobą lekko zmodyfikowany terminal przenośny lub zmodyfikowany telefon, można przyjąć czyjąś płatność, nie wsadzając terminala komuś do torby lub portfela. Kolejny przykład teraz wału na szeroką skalę i grube setki tysięcy:Zakładają agencję reklamową, przy niej zakladają portal internetowy o danej tematyce. Na tej stronie zamieszczają dostępne informacje o tysiącach firm, np. spółek z o.o. Robi to dobry program wyszukujący w niedługim czasie, podpierają się targami, jeżeli takowe były i wysyłają do firm faktury np. na 180+vat z rabatem "targowym" na 100+vat z pełnymi informacjami o portalu z prośbą o dokonanie płatności. Dostaje to księgowość w spółce, to ktoś myślicie poleci do szefa z fakturą którą sprawdził, że wpis jest na 100zł netto? Kilkanaście lat temu był w Polsce podobny przekręt, ale na dużo wyższe kwoty, zrobiony z pompą i tak:Wybrali "magicy" kilka tysięcy firm z Polski, z wysokim kapitałem i wysoką pozycją na rynku. Nastepnie firma dostawała zaproszenie na Galę w Pałacu, za uczestnictwo w Gali połączone z wystawnym obiadem no i wręczeniem statuetek za wygraną w danej kategorii żądali 2500 euro. Ponad tysiąc zapłaciło, gale odbywały się "hurtowo", wszyscy byli zadowoleni, później troszkę się wstydzili. Panowie zebrali ponad 2,5 mln euro, myślę, że koszty własne mieli na poziomie max 500 tys euro, faktury wystawiała włoska firma. Nikt nikogo nie ukarał, bo nie było podstaw. Jeden z moich znajomych prezesów dużej lokalnej firmy jeszcze jakiś czas temu miał statuetkę w pokoju Więcej przykładów nie będę pisał, bo jeszcze ktoś wdroży w życie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi